我的士多啤梨

作者: yiyi2hk 發表于 2007-11-14 14:44:03
8246 23
大家好, 我是新來的....很開心找到這個小天地...
以下是我家的士多啤梨...

現在都在結果, 不過不知是否太重的關係, 它們都跌倒地上去, 想請問是否不可以讓士多啤梨點到地下的 ?
另外種士多啤梨是否一定要用種子, 可否剪下一片葉莖插入水中待之生根再移種泥土?
八王爺 發表於 2007-11-14 15:29:26 |顯示全部樓層
1. 不能 掂地下!要用乾草在下面 鋪住。
2. 只能用种子种,或用茎中間長出來的走茎分株。
回復

yiyi2hk 發表於 2007-11-14 15:42:31 |顯示全部樓層
多謝八王爺的回覆....
我會立即用乾草放在草莓的下面了。
回復

heiheimama 發表於 2007-11-14 15:42:34 |顯示全部樓層
原帖由 yiyi2hk 於 2007-11-14 14:44 發表
大家好, 我是新來的....很開心找到這個小天地...
以下是我家的士多啤梨...

現在都在結果, 不過不知是否太重的關係, 它們都跌倒地上去, 想 ...

我試過,用走莖分株長大得很快,同年都有士多啤梨食,而且還可以捱過夏天,明年再種.但今年用種子種,都不發芽,都十一月了... .請問你的植株是自己種還是買回來.若是買,哪裡有售?這兩年花墟都沒有士多啤梨盆栽賣!
回復

supermama 發表於 2007-11-14 17:06:43 |顯示全部樓層
唔知大家有冇睇過"Jamie at home",有一集講草莓最好唔好係地下種,應該吊起種,一來唔甘易野蟲,二來容易收成。
回復

八王爺 發表於 2007-11-14 17:31:23 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-14 08:42 發表

我試過,用走莖分株長大得很快,同年都有士多啤梨食,而且還可以捱過夏天,明年再種.但今年用種子種,都不發芽,都十一月了... .請問你的植株是自己種還是買回來.若是買,哪裡有售?這兩年花墟都沒有士多啤梨盆栽賣! ...

希希媽,你唔知道 我有草莓种子?
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-14 17:33:48 |顯示全部樓層
我都有種呀!現在剛發芽,大家睇到嗎?
回復

yiyi2hk 發表於 2007-11-14 18:30:12 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-14 15:42 發表

我試過,用走莖分株長大得很快,同年都有士多啤梨食,而且還可以捱過夏天,明年再種.但今年用種子種,都不發芽,都十一月了... .請問你的植株是自己種還是買回來.若是買,哪裡有售?這兩年花墟都沒有士多啤梨盆栽賣! ...

我的草莓是上一手住客種落的, 所以我都不知前因...只知突然有一天看到有草莓才知....
原來用走莖會快好多 ? 可否教我如何做 ? 因我不太懂園藝呀
回復

yiyi2hk 發表於 2007-11-14 18:31:39 |顯示全部樓層
原帖由 supermama 於 2007-11-14 17:06 發表
唔知大家有冇睇過"Jamie at home",有一集講草莓最好唔好係地下種,應該吊起種,一來唔甘易野蟲,二來容易收成。

是嗎 ? 那我都是將它們轉為吊起來了, 多謝賜教!
回復

kok69 發表於 2007-11-14 19:41:01 |顯示全部樓層
原帖由 yiyi2hk 於 2007-11-14 18:30 發表

我的草莓是上一手住客種落的, 所以我都不知前因...只知突然有一天看到有草莓才知....
原來用走莖會快好多 ? 可否教我如何做 ? 因我不太懂園藝呀

可以用一條鐵線, 摟成"u"型, 再將strawberry o既莖壓落泥到, 等幾日佢就會生根, 見佢穩陣喇, 就可以係紅色位切開佢, 咁就一棵新苗喇~
回復

yiyi2hk 發表於 2007-11-15 05:49:29 |顯示全部樓層
原帖由 kok69 於 2007-11-14 19:41 發表

可以用一條鐵線, 摟成"u"型, 再將strawberry o既莖壓落泥到, 等幾日佢就會生根, 見佢穩陣喇, 就可以係紅色位切開佢, 咁就一棵新苗喇~

多謝你...我明白了.......
回復

heiheimama 發表於 2007-11-15 09:46:31 |顯示全部樓層
原帖由 kok69 於 2007-11-14 19:41 發表

我試過就咁把走莖剪下來浸水,幾日就出根,好粗生.最繁盛的時候一開七,個個禮拜有果食,幾開心!此情不再矣!!

八王爺,我的種子是朋友送的,不知是否放太久,下了泥三個星期一隻苗都冇,現在已經十一月中了,再下種會否太遲了?另有花友告訴我你是和我同一間公司的,你是在山頂定山腳返工呀?
回復

cvcvcv6 發表於 2007-11-16 20:35:29 |顯示全部樓層
咁大棵唔知要種幾耐先得囉
我果d發左芽都成個月
都仲係小苗仔
回復

heiheimama 發表於 2007-11-16 21:37:42 |顯示全部樓層
就係呢,我直家連苗都未有,都係種唔切了~~
回復

kok69 發表於 2007-11-16 23:24:39 |顯示全部樓層
我都想搵士多啤梨苗啊...
回復

heiheimama 發表於 2007-11-17 14:44:26 |顯示全部樓層
原帖由 kok69 於 2007-11-16 23:24 發表
我都想搵士多啤梨苗啊...

唏!我今天在大埔買到士多啤梨盆栽了,十蚊一棵!未有花,不過都好壯,一棵有三個頭,可以一開三!
回復

EddieOR 發表於 2007-11-17 14:46:37 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-17 14:44 發表

唏!我今天在大埔買到士多啤梨盆栽了,十蚊一棵!未有花,不過都好壯,一棵有三個頭,可以一開三!

好遠,如果唔係都會去買
曾經種過兩次草莓,都是失敗收場
回復

kok69 發表於 2007-11-17 22:24:30 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-17 14:44 發表

wow!!!
大埔邊間啊??
我係香港島都要入去買!!
回復

heiheimama 發表於 2007-11-17 22:31:42 |顯示全部樓層
原帖由 kok69 於 2007-11-17 22:24 發表

wow!!!
大埔邊間啊??
我係香港島都要入去買!!

瓊苑花店,大埔安富道24號地下,近舊墟街市. 電話:2650-3178.另上水有分店:上水馬會道178號地下,電話:2308-1897.
回復

leo 發表於 2007-11-17 23:00:52 |顯示全部樓層
約年半前撒了一包種子,待了幾個月,盆內什么也沒有,反而隔離盆鳳仙花的種子在士多啤梨盆長起來,又幾個月後有一株(只是一株!)植物長出來,曾懷疑是strawberry,但鳳仙花花開花落,那"野草"只管長葉不開花,所以便當它野草除掉了............e家見樓主幅相至知...........罪過.........罪過!
它被我正法前長得非常茂盛啊!大過樓主个棵ga!
回復

12下一頁