種出鳥來 (短少精桿)

作者: Dennis 发表于 2009-5-13 09:54:23
142170 1212
花草之家 發表於 2009-6-3 19:03:19 |顯示全部樓層
講真, 有雀仔黎築巢我已經覺得幾生修到嘞! (尋日六合彩又中4個字tim! ) 雖然佢地嚮我嘅地方築巢, 不過唔代表佢地係屬於我嘅....
我諗由發現有雀蛋, 到出世, 之後長大飛走, 我拍攝下來的相對於我來說己經好珍貴!a ...
Dennis 發表於 2009-6-3 17:16

Dennis,你有尼個同雀仔bb相處ge機會,實在難得,我都睇得好開心呀!
echowong 發表於 2009-6-3 21:39:11 |顯示全部樓層
咁快一個禮拜啦?
應該有多一個禮拜就會一飛衝天既啦
希望隻隻都健康成長
大個左返來探爺爺!
add6icon
Dennis 發表於 2009-6-4 16:20:03 |顯示全部樓層
多謝各位一路以來的支持!
今日屋企人通知, d雀bb已經飛走哂!
雖然我一d都冇唔捨得, 但係出世8-9日左右便飛走, 好似好危險咁!add8icon
希望佢地平安啦!
格子 發表於 2009-6-4 17:40:18 |顯示全部樓層
咁快飛走晒啦
vincentma 發表於 2009-6-4 20:38:37 |顯示全部樓層
噢!現場報道完畢!有 D 失落添!
paulpaul 發表於 2009-6-4 22:04:33 |顯示全部樓層
原來咁快就識飛
都係好事黎
Ahgrey 發表於 2009-6-4 22:32:18 |顯示全部樓層
雖然有d失落, 但都係好事, 打風季節就快到黎, 佢地大d就可以硬淨一d.......
echowong 發表於 2009-6-4 22:37:22 |顯示全部樓層
飛得起就係好事 一定平安o既!
Dennis 發表於 2009-6-5 16:57:59 |顯示全部樓層
多謝咁多位祝福! 希望佢地開開心心啦!
今個星期六開始又要改番個自動灑水, 而家天台植物放得好亂, 既然D雀仔走哂, 係時候改變一吓嘞!
Dennis 發表於 2009-6-12 12:01:35 |顯示全部樓層
好耐冇update吓個post嘞, 首先比大家睇吓d雀仔留低下來個巢先....
唔講唔覺, 原來今日啱啱係發現雀巢1個月

而家只有一個空巢啦

而家只有一個空巢啦
Dennis 發表於 2009-6-12 12:18:29 |顯示全部樓層

再黎post吓天台嘅花花草草... d相唔靚架, 唔好見怪, 純綷分享吓....

白玉苦瓜已經大隻咗

白玉苦瓜已經大隻咗

就係呢棵野, 令我開始種植, 所以好珍貴

就係呢棵野, 令我開始種植, 所以好珍貴

呢隻花由種子種起, 不過唔記得個名?

呢隻花由種子種起, 不過唔記得個名?

白蟬, 開花好香, 遲d剪哂佢地出黎分枝

白蟬, 開花好香, 遲d剪哂佢地出黎分枝

嚮垃圾房隔離執嘅玫瑰, 成個星期都係一塊葉都冇

嚮垃圾房隔離執嘅玫瑰, 成個星期都係一塊葉都冇

迷你玫瑰結籽

迷你玫瑰結籽

又係嚮街地磚同地磚之間執的小苗

又係嚮街地磚同地磚之間執的小苗

黃靚靚送的風雨蘭, 多謝!

黃靚靚送的風雨蘭, 多謝!

黃靚靚和hellokitty971送的朱朱種子, 多謝!

黃靚靚和hellokitty971送的朱朱種子, 多謝!

球蘭好似想開花嘞?!

球蘭好似想開花嘞?!
黃臉婆 發表於 2009-6-12 12:35:05 |顯示全部樓層
原來您已經種咗咁多野 ga la, 加油呀!

嚮垃圾房隔離執嘅玫瑰  ---唔好比佢曬,緩下根先啦!
您D朱朱真幸福,有獨立屋住,我家的是擠迫戶。
Red Charm 紅獅-由於係重瓣,所以係無種子的。
最尾個幅係嘜東東?
Dennis 發表於 2009-6-12 14:30:27 |顯示全部樓層

最尾個幅係嘜東東? ...
黃臉婆 發表於 2009-6-12 12:35

嚮垃圾房隔離執嘅玫瑰 ---如果我不放在天台, 咁佢一定C緊, 事關咁樣冇人淋水架, 睇佢咁粗碌應該低得吓囇嘅!add3icon
我D朱朱都係一盆有3-4棵架, 都咪話唔擠迫
其實hellokitty971比我嗰d叫朱頂紅, 我仲以為英文叫red charm tim?!add5icon 唉!囉爆!
最尾個幅係球蘭 010.JPG
yuwaiman 發表於 2009-6-12 15:16:20 |顯示全部樓層

最尾個幅係嘜東東? ...
黃臉婆 發表於 2009-6-12 12:35

你一開聲話d球仔擠迫, 排隊幫你減磅嘅人由彌敦道街頭排到街尾都唔止啦
hellokitty_971 發表於 2009-6-13 00:57:07 |顯示全部樓層
好耐冇update吓個post嘞, 首先比大家睇吓d雀仔留低下來個巢先....
唔講唔覺, 原來今日啱啱係發現雀巢1個月
Dennis 發表於 2009-6-12 12:01

佢地伸請到公屋, 搬走晒啦
hellokitty_971 發表於 2009-6-13 00:58:22 |顯示全部樓層
再黎post吓天台嘅花花草草... d相唔靚架, 唔好見怪, 純綷分享吓....
Dennis 發表於 2009-6-12 12:18

嘩, 真係有好多發左芽^^
Dennis 發表於 2009-6-13 17:18:21 |顯示全部樓層
嘩, 真係有好多發左芽^^
hellokitty_971 發表於 2009-6-13 00:58

扥賴, 大部份都發到芽, 只有一兩粒衰咗add7icon
Dennis 發表於 2009-6-13 17:34:19 |顯示全部樓層
你一開聲話d球仔擠迫, 排隊幫你減磅嘅人由彌敦道街頭排到街尾都唔止啦
yuwaiman 發表於 2009-6-12 15:16

係喎! 多謝yuwaiman提點!!!
黃靚靚博士, 記住細佬排咗係街頭呀!add7icon
Ahgrey 發表於 2009-6-13 23:00:14 |顯示全部樓層
dennis, 你d玫瑰花都好靚啵..add6icon
vincentma 發表於 2009-6-14 07:27:43 |顯示全部樓層
Dennis, 你種 d 花好骨子!睇返你之前既 post, 白蘭我諗同佢摘下心等佢生多 d 橫枝,咁會豐滿 D,因為白蘭可以生得好高大,如果天台種真係要控制佢既高度,我都有一棵,呢個係我俾佢既極限高度。