種出鳥來 (短少精桿)

作者: Dennis 发表于 2009-5-13 09:54:23
142173 1212
Dennis 發表於 2009-6-15 00:27:59 |顯示全部樓層
dennis, 你d玫瑰花都好靚啵..add6icon
Ahgrey 發表於 2009-6-13 23:00

雅基, 我D玫瑰連幼稚園嘅級數都未有呀! 我都係喺度班門弄斧咋!
不過話時話, 我d迷你玫瑰可否隔日淋水呢?因為咁就可以避免自動灑水照頭淋,d花就唔洗成日濕水,dup哂頭
Dennis 發表於 2009-6-15 00:33:44 |顯示全部樓層
Dennis, 你種 d 花好骨子!睇返你之前既 post, 白蘭我諗同佢摘下心等佢生多 d 橫枝,咁會豐滿 D,因為白蘭可以生得好高大,如果天台種真係要控制佢既高度,我都有一棵,呢個係我俾佢既極限高度。 ...
vincentma 發表於 2009-6-14 07:27

Thank you Vincent媽, 其實我都想摘下佢d心好耐架喇!我棵桂花都有摘心架, 但係就怕白蘭摘心會小d花....
不過聽完妳咁講, 哈哈! 我一定唔會留手啦!add12icon
vincentma 發表於 2009-6-15 09:14:21 |顯示全部樓層
Dennis, Yeh ! 要心恨手辣!
Ahgrey 發表於 2009-6-16 19:14:13 |顯示全部樓層
雅基, 我D玫瑰連幼稚園嘅級數都未有呀! 我都係喺度班門弄斧咋!
不過話時話, 我d迷你玫瑰可否隔日淋水呢?因為咁就可以避免自動灑水照頭淋,d花就唔洗成日濕水,dup哂頭 ...
Dennis 發表於 2009-6-15 00:27

而家係雨季, 應該可以喎........
Georgechow 發表於 2009-6-17 02:20:41 |顯示全部樓層
Can you tell me how to do it. because i had one about 6 feet, but i don't it become taller and taller. Thanks
Dennis 發表於 2009-6-17 09:33:34 |顯示全部樓層
Can you tell me how to do it. because i had one about 6 feet, but i don't it become taller and taller. Thanks
Georgechow 發表於 2009-6-17 02:20

Welcome George!  Since I'm a beginner in planting, I've no idea for your question.  However, may be could you please post your photo in order to let us know the kind of your rose.  You know, there are many experts in this forum that can solve your problem!
yuwaiman 發表於 2009-6-17 09:39:42 |顯示全部樓層
Georgechow 發表於 2009-6-17 02:20

開花後你有冇剪吓佢架
Ahgrey 發表於 2009-6-17 23:17:42 |顯示全部樓層
dennis, 你物d標韱好整齊, 我都想揾呀, 你係邊樹買ga...add3icon
Dennis 發表於 2009-6-17 23:45:37 |顯示全部樓層
dennis, 你物d標韱好整齊, 我都想揾呀, 你係邊樹買ga...add3icon
Ahgrey 發表於 2009-6-17 23:17

雅基, 吉吉島呀, 我嚮荃灣買, Panda hotel b2, 元朗亦有, 不過唔同款, 要留意支水筆會唔會脫色...
Ahgrey 發表於 2009-6-17 23:54:12 |顯示全部樓層
thx, 去過黄埔同樂富吉吉島, 揾餐c.add5icon..等我又去荃灣揾下先..
Dennis 發表於 2009-6-18 09:00:30 |顯示全部樓層
尋日嚮元朗吉吉島見有得賣(最後1包), 不過係長條型
foresteyes 發表於 2009-6-19 01:49:58 |顯示全部樓層
白蘭摘心都可以但係你要知佢的花唔係新枝到出係係一年二年生的枝到開的, 唔好前咁多.
同埋白蘭一年二次花, 春同秋呀.
foresteyes 發表於 2009-6-19 01:50:58 |顯示全部樓層
睇咗咁耐, 你地知佢只雀係咩名未呀?
Dennis 發表於 2009-6-19 10:46:44 |顯示全部樓層
白蘭摘心都可以但係你要知佢的花唔係新枝到出係係一年二年生的枝到開的, 唔好前咁多.
同埋白蘭一年二次花, 春同秋呀.
foresteyes 發表於 2009-6-19 01:49

Hi 森林之眼, 多謝你的意見, 嘩! 我用咗成一分鐘去研究分析你第一句
隻雀仔應該叫鵲鴝 (豬屎喳 )
Dennis 發表於 2009-6-24 07:11:32 |顯示全部樓層
唉! 我愧對積積媽! add2icon
之前送給我的牛牛種子, 只有5棵出到芽不特止, 而且仲比蟲咬到爛哂.....積媽我對妳唔住!
kslee 發表於 2009-6-24 12:50:49 |顯示全部樓層
應該是蝸牛做成。
Dennis 發表於 2009-6-29 21:50:41 |顯示全部樓層
d球蘭由12/6到29/6, 終於開花啦! 唔知可以開幾耐呢?
Ahgrey 發表於 2009-7-1 00:28:27 |顯示全部樓層
好靚bor, mud嘢花黎架
Dennis 發表於 2009-7-1 23:43:43 |顯示全部樓層
好靚bor, mud嘢花黎架http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/penguin/penguin%20(28).gif
Ahgrey 發表於 2009-7-1 00:28

叫毬蘭, 我阿姨比我, 佢話呢D花簡單易種, 可以哂得吓(不過最好唔好曝晒), 又耐旱...最岩我呢D懶人...
我而家都想種多幾款!
Ahgrey 發表於 2009-7-1 23:53:15 |顯示全部樓層
咁又幾好bor, 種多多都唔怕, post多d上黎比我地欣賞下都好