我們種過的香草香料

作者: gtrnismo 发表于 2009-5-6 22:38:15
25519 74
cklife 發表於 2010-6-25 09:53:30 |顯示全部樓層

回復 20# 小寶

- 你們種過什麼香草(香料)?rosemary、細香蔥、歐芹、鼠尾草、紫蘇、薑、蔥、蒜、羅勒、九層塔、金不換、百里香、馬鬱蘭、牛至、薄荷、臭草、香茅、洋蔥
- 那種最易種?
薄荷---冬天一星期唔淋水都唔死,比野貓將葉合部吃光只剩地下部份,過一陣子又種新長葉,大雨照頭淋完全沒問題,打風都唔會吹斷....勁!!!
- 那種最難種?
rosemary,買植株回來養,第一次全株變啡死掉。第二次有紅蜘蛛,下藥養一陣子莖部黑黑的又死掉。插枝永遠唔生根。= =
- 最喜歡那香草/香料氣味﹖
rosemary、薄荷、臭草、廣霍香、蘿勒、牛至、百里香
- 最討厭那香草/香料氣味﹖
暫時沒有....
- 最有興趣但無機會種的香草是什麼?
甜葉菊、茴香(甜葉菊一直找不到種子或幼苗、茴香..球莖那麼大怕不會種....)
- 最愛吃的呢?
薄荷、蘿勒、薑、蔥、蒜
=============
大家都去花墟買幼苗或種子種嗎?

我好少用種子種....仲唔係好識種野...
我多數去超市買盆栽幼苗(放係生果雪櫃果D),或者係切左一枝枝果D(又係放係生果雪雪櫃)

因為我會擔心品種係咪真係食得,而且...可能超市己經挑選過品種,種出黎香味好似比較適合煮西餐...

我係花墟買過迷迭香,又係超市買過枝條,兩種味道有少少分別,超市果種香D,(如果有玩精油既...超市果種就係馬鞭草酮迷迭香既味道)

另外,係街市買既本地種薄荷種出黎香氣濃D,但粗糙D,比較適合切碎炒蛋或滾湯,超市既澳洲種,香氣清葉嫰D,適合沙律生食。

所以我好中意去賣食品既舖搵枝條黎插,香茅係印尼土產店買1蚊1枝,又出左根囉......

大家可以留意下街市...生草藥店...超市....等等喔....
小寶 發表於 2010-6-29 11:17:25 |顯示全部樓層
回復 42# cklife

我好少買幼苗, 我d香草多數係(1)花友送, (2) 買種子包...
我未試過去街市買番來插枝,  講起來有點失禮.
cliff 發表於 2010-7-4 11:36:52 |顯示全部樓層
你們種過什麼香草(香料)?
basil, 薑,蒜,蔥,香茅,lavender, balm, marjoram, 紫蘇, rosemary, sage, thyme,delphinium, 矢車菊
- 那種最易種?
basil. lemon grass, balm
- 那種最難種?
lavender, delphinium(未過種到過到第二年的夏天冏)
majoram, thyme
basil
chamomile
- 最愛吃的呢?
thyme (屋企有兩種, 最普通既thyme 檀香味的用來煮野食,同埋檸檬斑葉的用來焗茶)
finalhome 發表於 2010-7-30 13:53:45 |顯示全部樓層
係歐洲綱站訂購香草種子時見當歸屬香草類咋,唔知歐洲人係咪用當歸既葉做香草呢......? ...
Monse 發表於 2009-5-19 22:50

歐洲綱站訂購香草種子?可唔可以比個網址我呢~@@ 可以入口到香港?
因為我想種左手香....但無奈地花墟冇@@
菲愛花 發表於 2010-7-30 23:21:27 |顯示全部樓層
甜羅勒、檸檬羅勒 、九層塔、薄荷、香蜂草、胡椒薄荷、馬郁蘭、迷迭香、鳳梨鼠尾草、倒手香(初時以為潮州薄荷添)、碰碰香、香茅、臭草。

- 那種最易種?
新手第一次種全部仍存活喎!
甜羅勒、檸檬羅勒 、九層塔、薄荷、香蜂草、胡椒薄荷、馬郁蘭、碰碰香、香茅、臭草

- 那種最難種?
迷迭香 (6月尾收田時改種在花盆,不到兩星期已經CERT)
甜菊(到園圃導師的園圃取了4棵全軍覆沒)
刺芫茜(同上game over)

全部都好香,點揀最‥迷迭香

暫時無喎

揀這三款迷迭香 、甜菊、刺芫茜。那一樣最‥

- 最愛吃的呢?
噢!樣樣都喜歡
gtrnismo 發表於 2010-8-23 00:32:58 |顯示全部樓層
回復  小寶

- 你們種過什麼香草(香料)?rosemary、細香蔥、歐芹、鼠尾草、紫蘇、薑、蔥、蒜、羅勒、九層塔 ...
cklife 發表於 2010-6-25 09:53

其實種子種比成盆買真係容易好多

情況有如像棋殘局, 比盆棋你足, 如果已經足左一半你真係之前發生過咩事都唔知

如果由頭開始的話, 容易掌握好多

最重要係: 種子種可以備份多好多, 如果買一盆, 死就死無得Marn
cklife 發表於 2010-8-23 08:46:37 |顯示全部樓層
其實種子種比成盆買真係容易好多

情況有如像棋殘局, 比盆棋你足, 如果已經足左一半你真係之前發生 ...
gtrnismo 發表於 2010-8-23 00:32

問題係..屋企無位喎,預算只能種一盆,發左咁多幼苗點算,一包種子,好多粒呀....
yiuyiu 發表於 2010-10-4 20:56:38 |顯示全部樓層
Lemon Peppermint, Thai Basil, Sweet Basil, Rosemary, Thyme

那種最易種?
Thai Basil, Lemon Peppermint

那種最難種
Rosemary

睇尼大家都覺Rosemary真的好難種..
我地都死了5次... 2盆是在花Hui買的幼苗, 3次是在supermarket 買成條fresh的回來插在水 and then泥種....
好想要Rosemary 呀...
(christal) 發表於 2010-11-25 03:11:19 |顯示全部樓層
- 你們種過什麼香草(香料)?
rosemary,Basil,香蜂草,薄何,金銀花,蘆薈

- 那種最易種?
香蜂草
- 那種最難種?
rosemary
香蜂草
薄荷(當時我放左係書檯附近,唔知點解"文"得耐覺頭暈
艾草
- 最愛吃的呢?
Basil
其實我係新手,請多多指教!
SSL200507 發表於 2010-11-25 09:16:07 |顯示全部樓層
Is 甜葉菊 = 洋甘菊 chamomile ?  If no, what's it's name.  
jeffiau 發表於 2010-11-25 17:47:10 |顯示全部樓層
Is 甜葉菊 = 洋甘菊 chamomile ?  If no, what's it's name.
SSL200507 發表於 2010-11-25 09:16

不同,

甜葉菊 =甜菊, 用葉
洋甘菊是用花,
2種不同東西
SSL200507 發表於 2010-11-25 17:49:34 |顯示全部樓層
回復 52# jeffiau

Then what's the english name for 甜葉菊 ?  
jeffiau 發表於 2010-11-25 17:58:01 |顯示全部樓層
回復  jeffiau

Then what's the english name for 甜葉菊 ?
SSL200507 發表於 2010-11-25 17:49

學名:Stevia rebaudiana Bertoni
英文名:Stevia
ht333147 發表於 2011-2-5 22:24:33 |顯示全部樓層
jeffiau 發表於 2010-11-25 17:58
學名:Stevia rebaudiana Bertoni
英文名:Stevia

祝G大:
福星高照,
龍馬精神
jeffiau 發表於 2011-2-10 17:59:09 |顯示全部樓層
回復 ht333147 的帖子

大家咁話^^
gtrnismo 發表於 2011-2-12 00:21:46 |顯示全部樓層
祝大家新年快樂

永結同心....
Viennas 發表於 2011-2-25 13:19:14 |顯示全部樓層
- 那種最易種?
香芧,食都食唔完

- 那種最難種?
我種親rosemary都死,都唔知點解

甜菊  Stevia rebaudiana
冇見過有得賣,有冇人有?
weewee 發表於 2011-2-25 15:55:11 |顯示全部樓層
rosemary 最難種;我種死過幾次,其中有種子種的,它們夏天
最容易死,所以都有些灰心,不敢再試
ht333147 發表於 2011-2-25 17:08:51 |顯示全部樓層
gtrnismo 發表於 2011-2-12 00:21
祝大家新年快樂

永結同心....

你祝邊個同邊個永結同心呀?
gtrnismo 發表於 2011-3-1 00:06:05 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-2-25 17:08
你祝邊個同邊個永結同心呀?

寫完都唔知祝邊個

哈哈已經唔記得左了