我們種過的香草香料

作者: gtrnismo 发表于 2009-5-6 22:38:15
25522 72
farfeifar 發表於 2009-6-25 16:21:50 |顯示全部樓層
21# gtrnismo
咦, 咁你有讀寫障礙bor!
katherine2009 發表於 2009-7-2 00:04:36 |顯示全部樓層

- 你們種過什麼香草(香料)?
  迷迭香, 薄荷, 羅勒
- 那種最易種?
  樣樣都不容易...
- 那種最難種?
  3種都不容易阿...薄荷遇到紅蜘蛛...羅勒遇到蚜蟲...
- 最喜歡那香草/香料氣味﹖
  迷迭香~
- 最討厭那香草/香料氣味﹖
  我估應該唔會討厭吧~好喜歡香草呀~
- 最有興趣但無機會種的香草是什麼?
  洋甘菊
- 最愛吃的呢?
  都好鐘意!
gtrnismo 發表於 2009-7-16 23:25:56 |顯示全部樓層
21# gtrnismo
咦, 咁你有讀寫障礙bor!
farfeifar 發表於 2009-6-25 16:21

其實可能真係

種有好多字都搞到亂晒龍
gloriahei 發表於 2009-9-18 16:48:22 |顯示全部樓層
- 那種最易種?
Rosemary, 薄荷, 羅勒...
- 那種最難種?
細蔥
Rosemary
暫時未有, 可能種得少款
所有香草, 要容易種, 適合一年四季種既
- 最愛吃的呢?
Rosemary, Dill, 蒜
阿晴 發表於 2009-9-18 20:34:44 |顯示全部樓層

Q:你種過什麼香草(香料)?
A:琉璃苣、甘菊、旱金蓮、香蜂草、Turmeric、水果鼠尾草、Vanilla....

Q:哪種最易種?
A:薄荷、羅勒、百里香、迷迭香、香茅、薑、蒜.... Xp

Q:哪種最難種?
A:薰衣草(或怕熱的那類香草)...... 好鍾意但係好難越到夏

Q:最喜歡哪香草/香料氣味?
A:百里香、迷迭香、羅勒(因為剛開始接觸園藝的時候, 買了一本關於香草植物的書, 當中有介紹這幾種, 便開始試著種, 所以現在每聞到這種味道, 便會想起剛開始種植的那時候)

Q:最討厭哪香草/香料氣味﹖
A:Dill (明明聽說Dill是跟魚類料理的絕配, 但未食過, 然後有次在家跟食譜做"奶油汁蒔蘿煙燻鮭魚意大利麵", 便試著落左超市有售的Dill混合香料, 唔知點解, 反而覺得果陣味好腥好怪... =__=")

Q:最有興趣但無機會種的香草是什麼?
A:山葵(wasabi)、錫蘭肉桂(插唔生)、砂糖楓(唔知算唔算香料? ^  ^)

Q:最愛吃的呢?
A: 好多~ Vanilla、Cinnamon(肉桂卷, apple pie)、Basil(番茄羅勒培根意大利麵)、辣椒油(超愛吃辣) Xp
gtrnismo 發表於 2009-9-19 01:14:57 |顯示全部樓層
Q:你種過什麼香草(香料)?
A:琉璃苣、甘菊、旱金蓮、香蜂草、Turmeric、水果鼠尾草、Vanilla....

Q:哪種最易種?
A:薄荷、羅勒、百里香、迷迭香、香茅、薑、蒜.... Xp

Q:哪種最難種?
A:薰衣草(或怕熱的那類香 ...
阿晴 發表於 2009-9-18 20:34

請問香港邊度有肉桂卷賣?
正常價錢既, 因為香港好鐘意賣到有D野貴禁貴
草民 發表於 2009-9-19 01:25:57 |顯示全部樓層
請問香港邊度有肉桂卷賣?
正常價錢既, 因為香港好鐘意賣到有D野貴禁貴
gtrnismo 發表於 2009-9-19 01:14

上環東街,介乎荷里活道、嚒囉上街有間香料舖,D乾既香料用大麻包袋裝,好似有桂皮。
gtrnismo 發表於 2009-9-19 01:31:49 |顯示全部樓層
上環東街,介乎荷里活道、嚒囉上街有間香料舖,D乾既香料用大麻包袋裝,好似有桂皮。
草民 發表於 2009-9-19 01:25

sorry, 講得唔清楚:

係呢個cinnamon roll, 中文唔知係乜我先叫佢肉桂卷
http://www.flickr.com/photos/28705380@N02/2883504174/

btw, 好耐無見喇草兄
阿晴 發表於 2009-9-19 02:39:25 |顯示全部樓層
sorry, 講得唔清楚:

係呢個cinnamon roll, 中文唔知係乜我先叫佢肉桂卷
http://www.flickr.com/photos/28705380@N02/2883504174/

btw, 好耐無見喇草兄
gtrnismo 發表於 2009-9-19 01:31

係ya, 係cinnamon roll 肉桂卷, 0係City'super個間附屬(?)的唔知叫乜名ge麵包店有, 好似十零蚊上下, 有時我經過都會買, 唔錯的Xp~~  ^  ^
gtrnismo 發表於 2009-9-20 10:37:01 |顯示全部樓層
係ya, 係cinnamon roll 肉桂卷, 0係City'super個間附屬(?)的唔知叫乜名ge麵包店有, 好似十零蚊上下, 有時我經過都會買, 唔錯的Xp~~ ...
阿晴 發表於 2009-9-19 02:39

我...我知你講邊間
海港有, 你唔講我都唔記得自己試過。 但D味唔同晒, 變左個麵包無晒syrup, 一D都唔甜, 有點兒失望
同埋香港細細隻, 好得意
bonbon1 發表於 2009-10-16 07:27:56 |顯示全部樓層
你們種過什麼香草(香料)?
  檸檬斑葉百里香, 薄荷(朱古力,鳳梨,柚子), 羅勒,水果鼠尾草
- 那種最易種?
  苗仔買回來, 好似唔駛理便長得幾好
水果鼠尾草
  未有~
N妹 發表於 2009-11-4 17:40:32 |顯示全部樓層
我想問香椿算唔算香草呀?
haren 發表於 2009-11-11 16:45:08 |顯示全部樓層
我試過由種子種起,發到芽但種到2個月到就好易死。想請教下大家點打理d香草小苗?
gtrnismo 發表於 2009-11-21 11:22:09 |顯示全部樓層
我試過由種子種起,發到芽但種到2個月到就好易死。想請教下大家點打理d香草小苗?
haren 發表於 2009-11-11 16:45

要看是那一種

我的經驗是晒, 我見過好多網友都有提起"小苗不能暴晒"呢點

我之前就係怕小苗唔能夠風吹雨打所以晒得少, 落雨又避。

誰不知唔夠陽光係會令小苗只長高不長粗(容易倒塌), dill, lavender, chamomile都試過唔夠太陽而泥有蝸牛, 最記得chamomile一路唔出小苗要晒先出

所以陽光對小苗是很重要的生長因素

小苗唯一要留意的似乎是淋水唔好照頭林, 大雨如果室外種植要囉翻入屋
貝貝 發表於 2009-11-24 21:13:26 |顯示全部樓層
香矛 、 紫蘇 、薄荷、臭草
conlands 發表於 2009-11-25 02:40:16 |顯示全部樓層

羅勒、洋甘菊、鼠尾草、薄荷

- 那種最易種?

羅勒
寶頤 發表於 2009-12-2 16:43:06 |顯示全部樓層

- 那種最易種?

- 那種最難種?
暫時只係種過檸檬薄荷同rosemary ja
係仲種緊既lemon薄荷
ammm...未遇到

- 最愛吃的呢?
好多都好鐘意食丫~
黃太 發表於 2010-2-15 19:08:30 |顯示全部樓層
下午茶 發表於 2010-4-21 22:39:59 |顯示全部樓層
4.  Bay Leaves - 月桂葉
想問...?
那裡有月桂樹賣..我想買2棵試吓種   ??????????????????????
有一次行完成個花墟都冇,
有人仲話香港係種唔倒月桂樹,
下午茶 發表於 2010-4-25 23:42:08 |顯示全部樓層
我最有興趣但無機會種的香草是  月桂 ,