作者: frankie 发表于 2007-6-25 19:19:51
3484 17
我的寵物是自來的,已經差不多養了兩年,係一只相思鳥,取名思思,它很有潔癖的,非常愛沖涼 照片 0001.jpg 照片 002.jpg 照片 003.jpg 照片 004.jpg 照片 005.jpg 照片 006.jpg 照片 007.jpg 照片 009.jpg 照片 010.jpg 照片 011.jpg 照片 012.jpg 照片 013.jpg 照片 014.jpg 照片 015.jpg 照片 016.jpg
照片 008.jpg
EddieOR 發表於 2007-6-25 19:29:39 |顯示全部樓層
點解唔識飛左既?我以為放左出黎一定會飛走添
frankie 發表於 2007-6-25 19:45:47 |顯示全部樓層
每次放出來之前,我會關上窗户,它便走不了.它最喜歡我们撫摸背上、頸。
小餘 發表於 2007-6-25 20:00:43 |顯示全部樓層
原帖由 frankie 於 2007-6-25 19:45 發表
每次放出來之前,我會關上窗户,它便走不了.它最喜歡我们撫摸背上、頸。

可以放出嚟同佢玩又幾好喎^^起碼接觸到,互動啲^^好得意
frankie 發表於 2007-6-25 21:09:35 |顯示全部樓層
是呀 如果你要摸它的話,用手指在它面前輕輕轉,它就會乖乖哋給你摸
小餘 發表於 2007-6-26 00:01:48 |顯示全部樓層
養相思仔都養到可以同人咁玩,好正^^仲以為淨係鸚鵡至得添^^
小餘 發表於 2007-6-26 00:15:45 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-6-26 00:03 發表

相思仔由細 ( 蟬仔 ?? ) 養起就 OK ~

佢哋咁細隻,個樣又咁可愛,再加上黐人,養相思仔都唔錯喎^^(我唔想殺生,所以唔諗住養 )
羊咩咩 發表於 2007-6-28 21:31:46 |顯示全部樓層
我都有兩隻相思呀~叫大黃同小黃,一個月前死左隻上得手玩0既石燕

而前隻鸚鵡同貓

而前隻鸚鵡同貓
frankie 發表於 2007-6-28 23:01:30 |顯示全部樓層
鸚鵡同猫會打架嗎?
羊咩咩 發表於 2007-6-29 01:47:25 |顯示全部樓層
完全唔會,鸚鵡識聽kiss,仲識除耳環,最利害係識群狗起吠
frankie 發表於 2007-6-29 21:18:04 |顯示全部樓層
會晤會貓叫呀?
羊咩咩 發表於 2007-6-29 23:55:16 |顯示全部樓層
唔會喎~反而貓貓性格由貓變狗,本來一向同貓一齊長大,仲生過一次,佢前主人送比我之後近得我隻西施狗多(唔駛一年),性格都變左狗,一見到貓就發惡,仲要打貓,有次打到佢前主人隻五個月大貓貓發燒
小女子 發表於 2007-6-30 12:27:24 |顯示全部樓層
思思 好乖 ~ 好聽話 ~
frankie 發表於 2007-6-30 19:29:12 |顯示全部樓層
羊咩咩 佢變左狗吠聲就可以睇門口啦
羊咩咩 發表於 2007-6-30 19:31:38 |顯示全部樓層
frankie你點訓練到相思仔出黎玩架,小雀雀我未敎過呀~我兩隻都可以上手架,會唔會四周屙大大?
frankie 發表於 2007-6-30 19:47:00 |顯示全部樓層
每朝早六点多叫你起床,當你一個人在家,把它放出來它會跟着你,想不到吧
frankie 發表於 2007-6-30 20:07:30 |顯示全部樓層
羊咩咩,用塗上紅色指甲油脚吸引它出來,當然要有耐性,現在打開鳥籠,馬上出来
羊咩咩 發表於 2007-6-30 22:33:44 |顯示全部樓層
用手攞出黎得嘛?之後比野佢食