返回列表 發新帖

七月話題:鮮綠奇異果和黃金奇異果

作者: EddieOR 發表于 2007-6-25 18:50:06
7038 29
dryfish 發表於 2007-6-28 18:33:08 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2007-6-27 16:41 發表
我都好鐘意吃奇異果的,因為比橙無禁酸呀~
不過我是很鐘意吃酸野的人,我又鐘意吃生檸檬~

嘩嘩嘩嘩嘩!我都係呀!細個飲檸檬茶都會吃d檸檬咖,食落係覺香個囉! 不過e家好小再係飲檸檬茶個時吃檸檬 lu~(吃檸檬個樣真係唔係幾好睇 ...)
我鐘意吃奇異果係因為佢酸,所以我覺得黃金奇異果冇咁好食.
我想問呢,有冇人試過羅d黑色粒粒種奇異果呀,我試過不過衰左,冇野出(其實得唔得都唔知)

回復

EddieOR 發表於 2007-6-29 15:20:57 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2007-6-28 18:33 發表

嘩嘩嘩嘩嘩!我都係呀!細個飲檸檬茶都會吃d檸檬咖,食落係覺香個囉! 不過e家好小再係飲檸檬茶個時吃檸檬 lu~(吃檸檬個樣真係唔係幾好睇 ...)
我鐘意吃奇異果係因為佢酸,所以我覺得黃金奇異果冇咁好食.: ...

我諗應該種到的,因為這些真是奇異果的種子 
回復

EddieOR 發表於 2007-7-2 17:42:55 |顯示全部樓層
今日阿媽買左綠色奇異果番黎,遲點會買金美色
味道都不錯,比起以前吃的較甜,不過都會一點點的酸,酸甜甜甜的
回復

Tony 發表於 2007-7-4 21:54:20 |顯示全部樓層
The spoon is very good Iam very like it...
回復

Tony 發表於 2007-7-4 21:56:07 |顯示全部樓層
I like the yellow 奇異果 , it is so sweet
回復

EddieOR 發表於 2007-7-5 19:32:46 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-7-4 21:54 發表
The spoon is very good Iam very like it...

係呀,你買一盒返黎會送一把俾你,可以用來斬野,又可以用來筆野食

原帖由 Tony 於 2007-7-4 21:56 發表
I like the yellow 奇異果 , it is so sweet

我都想試下個味道,未食過
回復

Tony 發表於 2007-7-5 22:58:14 |顯示全部樓層
我係為左支spoon sin buy
我之前buy 3 個,就give me one spoon
回復

EddieOR 發表於 2007-7-5 23:43:36 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-7-5 22:58 發表
我係為左支spoon sin buy
我之前buy 3 個,就give me one spoon

咁搞野,我阿媽問都冇問就掉左,諗住食第二個既時候已經唔係到
回復

owlcyr 發表於 2007-7-21 13:54:15 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-6-27 13:32 發表

沒錯沒錯!  黃金奇異果係基因改造過的,不知道加了什麼基因進去呢   

想請問下從何得知黃金奇異果係基因改造o架呢?我想去睇睇
回復

EddieOR 發表於 2007-7-22 16:58:20 |顯示全部樓層
原帖由 owlcyr 於 2007-7-21 13:54 發表

想請問下從何得知黃金奇異果係基因改造o架呢?我想去睇睇

因為天然的應該是綠色的。
就好似蕃茄係怕冷,但係加左魚既基因就唔怕冷。
回復