有無花友試過用種子種香草?

作者: edithching 發表于 2007-11-8 16:37:22
6253 26
d百里香芽"奀佻鬼命", 呢兩日仲危在旦夕添!
不過好彩d basil就so far so good!
lemon basil, magical michael, 仲有丁香羅勒嘅芽都算壯!
請問知唔知一般要幾耐先有真葉出?
芽標咗都一星期嚕!
mamajoe 發表於 2007-11-8 22:08:27 |顯示全部樓層
我都用種子種緊薄荷同羅勒,,真係好'奀佻鬼命'等佢出芽都等左二個月,,,,
都吾知佢地幾時先得黎大
"分"衣草播左種一粒都無發芽,,真係吾底,,,
回復

蛀米虫 發表於 2007-11-9 10:15:28 |顯示全部樓層
我昨晚下左香蜂草種子, 如果成功發芽的話就可以登相分享分享一下.
回復

everydayfan 發表於 2007-11-12 17:53:28 |顯示全部樓層
香草一向都比較粗生, 俾多d耐性吧~
回復

蛀米虫 發表於 2007-11-13 16:04:47 |顯示全部樓層
8號晚下種子, 今日都未有起色, 是否失敗了
回復

carlot 發表於 2007-11-15 12:35:26 |顯示全部樓層
我種香草, d種子要用好濕既泥先會發芽, 可能太細粒啦

一包種子9成都會發芽, 我只會揀少數強壯既苗繼續種, 其他都 做番肥料
回復

蛀米虫 發表於 2007-11-16 13:25:10 |顯示全部樓層
昨晚見到三支芽呀~  起碼唔係全軍......
請教一下, 有咩要注意架?
回復

蛀米虫 發表於 2007-11-21 18:32:16 |顯示全部樓層
我的香蜂草生得好慢啊!
回復

貓貓 發表於 2007-11-24 11:38:44 |顯示全部樓層
現在天氣很適合種植香草,多數的香草都需要在通風疏水及日照良好的地方生長。發芽後要等一至三兩個星期才長第一對真葉(看環境氣候土壤而定),出真葉後不防多曬太陽,最好全日照(炎夏陽光除外,必死無疑)。薄荷/羅勒/迷迭香/香蜂草都容易種,多點耐性吧。
百里香,不喜濕熱,水份要掌握適中,寧缺勿濫,多少少水都死。我試過第一年百里香成功發芽六成,都有兩吋高,給我一次大量澆水後全軍覆沒。第二年再種,又捱不過夏天。今年再接再厲,做足準備,希望明年安然渡過夏天。鼠尾草,薰衣草情況一樣,都過不了炎夏及連場雨。
選擇新鮮或信譽良好的種子,未發芽的種子放在陰涼處,保持泥土濕潤,我用噴壺澆水,水珠越小越好,噴霧最好。出芽後移到日照處,發芽太密需要疏苗。第二對真葉長出後可以換盆。表土乾了才澆水,土壤要疏水。數星期施肥一次,幼苗太小或剛移盆要暫停施肥。
我也曾經春天播香草種子,發芽時間快一倍,但很難挨過六月。
不要心急,只要根部發育好,往後就會生長很快。
回復

蛀米虫 發表於 2007-11-24 12:43:16 |顯示全部樓層
很詳細啊!
原來要成個月先長第一對真葉, 怪不得長得很慢, 好似沒有生長過般......
長出苗後, 我是用噴霧淋水, 不過可能太多有幾棵已經死了. 有部分已移放到室外, 不過沒有直接曬.

那現在我是否可將小餘分享的薄荷種子下種嗎?

回復

貓貓 發表於 2007-11-24 17:59:10 |顯示全部樓層
當場可以,預祝成功!
回復

貓貓 發表於 2007-11-24 18:01:34 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2007-11-24 17:59 發表
當場可以,預祝成功!

太丟臉了,打錯字。
是當然可以。
回復

carly 發表於 2007-11-25 00:04:20 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2007-11-24 11:38 發表
現在天氣很適合種植香草,多數的香草都需要在通風疏水及日照良好的地方生長。發芽後要等一至三兩個星期才長第一對真葉(看環境氣候土壤而定),出真葉後不防多曬太陽,最好全日照(炎夏陽光除外,必死無疑)。薄荷/羅勒/ ...

好詳細!真係要比一百個讚你!
真係好....呢度有咁多有心有力既人咁樂意分享......

我試過係百佳買香草種子,不過都發唔到芽,種香草應該只係用好少位,我都要試吓!
我重有D河沙,唔知可唔可以混合機泥用呢?
回復

蛀米虫 發表於 2007-11-25 12:04:16 |顯示全部樓層
今日睇到終於出第二對小葉了

其它亦相繼長出來了

其它亦相繼長出來了
回復

carly 發表於 2007-11-25 22:08:27 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2007-11-25 12:04 發表
今日睇到終於出第二對小葉了

蛀米虫:
恭喜!恭喜!
你用乜嘢泥啊?

回復

貓貓 發表於 2007-11-25 22:17:19 |顯示全部樓層
恭喜!
皇天不負有心人。
回復

蛀米虫 發表於 2007-11-26 10:03:59 |顯示全部樓層
原帖由 carly 於 2007-11-25 22:08 發表

蛀米虫:
恭喜!恭喜!
你用乜嘢泥啊?

我只是用普通花泥, 黑色好軟好似炭甘黑.
回復

mamajoe 發表於 2007-11-28 00:43:27 |顯示全部樓層
都差吾多成個月,我既薄荷都開始有第三片葉出左黎,不過真係太細,,都影吾到出黎,,,,
但係呢二日有事,吾係屋企,返到黎好似比佢島亂完咁,,,
訓底哂,d泥又乾哂,加左水,吾知聽日會吾會好d呢,,,
回復

蛀米虫 發表於 2007-11-28 10:25:00 |顯示全部樓層
希望救得返啦!  種了成個月先有d小苗, 甘就沒左......唔低呀
回復

ForsakenInn. 發表於 2007-11-28 18:03:25 |顯示全部樓層
我都試過
淋完水之後強壯ge苗彈噃起身
弱ge就慘變綠肥啦...

你o個d冇事ge...應該/hope...

回復

12下一頁