酢醬草點種?

作者: orchids 發表于 2007-11-7 19:38:02
2150 6
見到D酢醬草靚就買咗球莖,其實都唔知點種,各位高人唔該指教吓啦!要用D咩植料?要蔬水定係存水植料呀?係唔係要好曬?受唔受肥呢?有D咩野要注意的地方呀?

loklok 發表於 2007-11-8 02:27:32 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-11-7 19:38 發表
見到D酢醬草靚就買咗球莖,其實都唔知點種,各位高人唔該指教吓啦!要用D咩植料?要蔬水定係存水植料呀?係唔係要好曬?受唔受肥呢?有D咩野要注意的地方呀? ...

球根植物的泥以疏水為佳
酢醬草最好就曬啦
如果能夠施肥施到好像AV咁,就實唔會肥爛球

其他要注意呢就,個球根有D係分唔到芽位定根位
果D球乾脆打橫訓係度種,用少量泥覆面,一星期應該都發左芽架啦

其他正常的,應該可以看見好尖的部分,果到係芽
有D出左芽/根的,要極小心睇,有時佢地出芽先,又有時出根先(如果放酢醬草球的地方較濕),
千萬不要第一時間當出左的野是根,以免本末倒置………
回復

orchids 發表於 2007-11-8 19:18:13 |顯示全部樓層
謝謝loklok指教!
回復

heiheimama 發表於 2007-11-8 21:40:21 |顯示全部樓層
我今日收到叫妹妹幫我訂的球根啦,好開心!但想問一個蠢問題:要不要剝去球根上的皮呢?個球好似好細,但有好多層鬆鬆的皮,去埋皮我怕粒蒜得番好細,但唔去又怕吽爛?請教lok及其他前輩!
回復

lolo 發表於 2007-11-8 21:55:52 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-8 21:40 發表
我今日收到叫妹妹幫我訂的球根啦,好開心!但想問一個蠢問題:要不要剝去球根上的皮呢?個球好似好細,但有好多層鬆鬆的皮,去埋皮我怕粒蒜得番好細,但唔去又怕吽爛?請教lok及其他前輩! ...

真羨慕你能在不同地方   努力收集喜愛的品種   
加油

也在等著問題的答案
回復

loklok 發表於 2007-11-8 22:25:33 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-8 21:40 發表
我今日收到叫妹妹幫我訂的球根啦,好開心!但想問一個蠢問題:要不要剝去球根上的皮呢?個球好似好細,但有好多層鬆鬆的皮,去埋皮我怕粒蒜得番好細,但唔去又怕吽爛?請教lok及其他前輩! ...

它的皮不要剝去,它用來保護自己的
下種前稍為消毒的話,應可減少或不會"牛"爛
回復

heiheimama 發表於 2007-11-8 23:19:37 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-11-8 21:55 發表

真羨慕你能在不同地方   努力收集喜愛的品種   
加油

也在等著問題的答案

我只是好彩,有個抵得諗的妹在美國定居,可以幫我偷運球根.
回復