迷你文心香水蘭 (仲有幾耐至開花?)

作者: soniamok 发表于 2007-11-7 14:31:47
4013 7
d 花冧已經變得脹大,唔知還要等多久才開呢??
另外第一次種到一次過有 4 枝花菖,唔知道有咩地方要注意一下呢?? Thanks
edithching 發表於 2007-11-7 15:33:56 |顯示全部樓層
好叻呀!
我估應該好快開啦!
orchids 發表於 2007-11-7 16:41:40 |顯示全部樓層
我以前種的迷你香水文心是白瓣黃芯,棵花不論可時抽出花芽,都會在農曆新年開花,如果你的都是這品種,可能你還要稍等.
小子 發表於 2007-11-7 20:24:21 |顯示全部樓層
1 星期內 
清補涼 發表於 2007-11-7 20:36:43 |顯示全部樓層
原帖由 小子 於 2007-11-7 20:24 發表
1 星期內 

係呀 一星期
soniamok 發表於 2007-11-7 21:23:14 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-11-7 16:41 發表
我以前種的迷你香水文心是白瓣黃芯,棵花不論可時抽出花芽,都會在農曆新年開花,如果你的都是這品種,可能你還要稍等.

呢棵既花色係 白瓣黃芯 架,由佢開始抽出花菖到目前圖中既樣子,差不多快有半年時間喇。
記得舊年 5 月時都有開過花,但就得一支花菖。而且開花期 keep 得唔耐,好快就謝晒。
orchids 發表於 2007-11-8 19:35:06 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-11-7 21:23 發表

呢棵既花色係 白瓣黃芯 架,由佢開始抽出花菖到目前圖中既樣子,差不多快有半年時間喇。
記得舊年 5 月時都有開過花,但就得一支花菖。而且開花期 keep 得唔耐,好快就謝晒。 ...

我的只在冬天開花,可能天氣凍,花期有一個多月.我的在八月尾長出花,但差不多到農曆新年才開花.
beebee 發表於 2007-11-9 13:33:54 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-11-7 14:31 發表
d 花冧已經變得脹大,唔知還要等多久才開呢??
另外第一次種到一次過有 4 枝花菖,唔知道有咩地方要注意一下呢?? Thanks

種得好靚仔,你都有種蘭花啊?