柚子樹苗的蟲

作者: 貓貓 發表于 2007-11-2 15:04:35
3832 18
下了三天雨後,今天發現柚子樹葉上出現了數條小蟲,每條太約1cm長。
請問這是什麼蟲?我又應該怎樣做呢?

逸名 發表於 2007-11-2 16:43:37 |顯示全部樓層
這是什麼蟲我雖然不知,但是用辣椒,蒜頭,胡椒,洋蔥,薑,將以上其中一樣或多樣物料加水,用攪拌器攪碎,應該對你的樹苗無副作用的
不是的話,用手吧!
希望幫到你
回復

heiheimama 發表於 2007-11-2 16:45:22 |顯示全部樓層
這些應該是普通斑蝶的蟲,成督雀屎咁樣(保護色),最愛食橘類的葉和花.我細個屋企門口有棵桔樹同欏柚樹,最多呢隻蟲.冇咩特別方法對付,惟有日日留意捉蟲,它的蛋是黃色的,頗大粒,葉面同底都會有.
回復

貓貓 發表於 2007-11-2 16:56:41 |顯示全部樓層
如果是成年的樹,有蝴蝶的幼蟲分享也沒關係,只可惜它們很快會把現在的小樹苗吃光。
唯有努力捉蟲!
回復

ligger 發表於 2007-11-2 18:38:34 |顯示全部樓層
我果盆辣椒有D 細細粒既綠色蟲仔, 好似打不死咁架, 噴左殺蟲藥同蒜頭水, 都不停咁繼續有喎, 激死我呀~~~
回復

逸名 發表於 2007-11-2 20:11:46 |顯示全部樓層
細細粒既綠色蟲仔??
是什麼的??
因為蒜頭水始終是天然材料
可能功能較為弱
但是殺蟲藥不要用太多
我想問一下:細細粒既綠色蟲仔是何時出現的??
p.s. : 蒜頭水最好是用蒜頭(4粒)+水 釀14-16日

回復

貓貓 發表於 2007-11-2 22:13:08 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-2 16:45 發表
這些應該是普通斑蝶的蟲,成督雀屎咁樣(保護色),最愛食橘類的葉和花.我細個屋企門口有棵桔樹同欏柚樹,最多呢隻蟲.冇咩特別方法對付,惟有日日留意捉蟲,它的蛋是黃色的,頗大粒,葉面同底都會有. ...

數月前,我家紫薇上的毛毛蟲破蛹而出,正在風乾翅膀。

回復

cvcvcv6 發表於 2007-11-3 13:23:10 |顯示全部樓層
好恐怖呀隻蝴蝶
回復

gtrnismo 發表於 2008-1-24 16:12:00 |顯示全部樓層

餵龜餵魚一流

而家凍天少落雨, 我家不夠蟲比佢地食
你就好啦
回復

阿晴 發表於 2008-1-24 19:29:45 |顯示全部樓層
鳳蝶的幼蟲吧~~~ 柑桔、檸檬、柚子這些都好像好惹鳳蝶的oh~~
如果不是太多的話~讓她長大後會變成好美麗的黑色的鳳蝶oh~~
但如是小苗就應將毛毛蟲除去吧~~

回復

阿晴 發表於 2008-1-24 19:32:36 |顯示全部樓層
應是這種吧~~毛蟲不太多時用筷子來就可以了~~不要用農藥~會傷花花的oh~

http://images.google.com.hk/imag ... &gbv=2&aq=f
回復

貓貓 發表於 2008-1-24 22:39:30 |顯示全部樓層
哈哈 !我無用筷子用左手指捉蟲! d 蟲我放左係個荒廢的花園。

唔知最後佢地搵唔搵到野食,能唔能夠化成蝴蝶?

之後再無見過有蟲喇,可能要等春天先再有掛。

update 下柚子苗情況,張相係1月頭拍 ge。

P1080001 resize.jpg
回復

阿晴 發表於 2008-1-24 22:44:57 |顯示全部樓層
請問一下貓貓是甚麼柚子來的?是中國的lo柚?還是日本的柚子?泰國的?
回復

貓貓 發表於 2008-1-24 22:55:27 |顯示全部樓層
哈哈!我唔知呀。

中秋節時我的老嫂子跟我逛街時話這種柚子好香甜,叫我買一個食。

食完我試下種,又好彩發到苗,於是種到而家。

我只係記得隻柚子係比其他的柚貴 dd。
回復

阿晴 發表於 2008-1-24 23:11:16 |顯示全部樓層
look柚會長成超大棵的樹oh~~還好像是有刺的~~
一直好想種日本的柚子~~即是甚麼柚子蛋糕~柚子果凍的那種~~但一直找不到~~超市也沒有看過有賣~~不知有沒有人種呢?
回復

arp 發表於 2008-1-25 11:15:40 |顯示全部樓層
我家的0檬 同柑桔也有這種幼虫,
仲有一種仲恐怖, 有尾指甘粗, 用野篤佢時會伸條橙色既利出來.....
回復

阿晴 發表於 2008-1-25 19:13:51 |顯示全部樓層
那個觸角好像是會散發異味來嚇走獵食者的…
回復

阿晴 發表於 2008-1-25 19:16:46 |顯示全部樓層
我見過有成支marker pen咁大~~沾在樹上~~嚇得我~~~~簡直是一條巨大的綠色marker~~
回復

貓貓 發表於 2008-1-26 17:53:14 |顯示全部樓層
咁恐怖
下次捉蟲都唔會用手喇!
回復