求幫:不想它長高怎麼辦

關閉 [複製鏈接]
作者: 老夫子 发表于 2007-6-24 21:20:53
3229 17
今年初在九龍公園撿回來已發芽的种子,幾個月來生長旺盛。六月初已有十四五寸高,把它剪掉剩下兩
片葉子,現在已長成這個樣子。希望可控制在七八寸高。

月初的剪口

月初的剪口

它的真面目

它的真面目
alextang 發表於 2007-6-24 23:42:06 |顯示全部樓層
唔想高就剪啦,摘牙,同同細盆!反盆剪根都得。
Tony 發表於 2007-6-26 17:41:34 |顯示全部樓層
個盆係杯面兜
Fonica 發表於 2007-6-26 18:17:30 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-6-26 17:41 發表
個盆係杯面兜

廢物利用...好.....環保呀
Tony 發表於 2007-6-27 00:21:30 |顯示全部樓層
But so dirty
老夫子 發表於 2007-6-30 22:23:52 |顯示全部樓層

回復 #3 Tony 的帖子

未有時間找盆,用住先。其實我都唔知掂算好,在九龍公園可以看
到它長大後有多大,而且直不LUCK。
羊咩咩 發表於 2007-6-30 22:37:55 |顯示全部樓層
係咪想做盆景素材呀?
老夫子 發表於 2007-7-1 23:06:00 |顯示全部樓層

回復 #7 羊咩咩 的帖子

想嫁!用淺盆(2寸高)得唔得呢?但今年已過時了。
cross 發表於 2007-7-2 00:22:26 |顯示全部樓層
今年已過時??
何解
羊咩咩 發表於 2007-7-2 02:52:39 |顯示全部樓層
唔怕老實講呢棵野幹頭又幼又唔老到,唔係幾靚,如果真係想做盆景素材玩玩的話,咁呢三四年都唔好用細盆啦,用大盆唔剪葉根養粗幹先,本身係咪有根架啦?係0既話介質加到上第二代枝度做二代幹做型,唔係就將第二代枝用鋁線橫向做型,葉就由得佢生(用黎養粗枝),其間有不良枝生出就剪左佢唔留,留良枝,養粗幹後再用高壓/介質加高唔要咁長枝幹,除非你做直幹,文人,半懸崖斜幹啦
但成品要三四年時間喎
老夫子 發表於 2007-7-2 21:56:45 |顯示全部樓層

回復 #10 羊咩咩 的帖子

逼于現實環境的原因就是不能讓它長高,高了連窗也關不上。看它生長的形勢象一開二,二開四學你話頭無葉又養唔粗個身,用大盆摘心种多兩年先算。我想請問什麼是介質?文人?
老夫子 發表於 2007-7-2 22:00:12 |顯示全部樓層

回復 #9 過兒 的帖子

照書講:翻盆應在初春。
羊咩咩 發表於 2007-7-3 01:37:36 |顯示全部樓層
原帖由 老夫子 於 2007-7-2 09:56 PM 發表
逼于現實環境的原因就是不能讓它長高,高了連窗也關不上。看它生長的形勢象一開二,二開四學你話頭無葉又養唔粗個身,用大盆摘心种多兩年先算。我想請問什麼是介質?文人? ...

唔剪佢唔會二開四,如果早用鋁線整到橫向生,咁橫向枝就會有二代枝出,但如果二代枝係不良枝就唔要
介質即係用咩泥種,文人即係幹細幹(主幹)0既第一枝較高,最高點又好似半懸崖咁向左右其中一邊傾斜
你棵咩呢?做迷你品要縮葉架~睇下我幫唔幫到你
羊咩咩 發表於 2007-7-3 01:54:28 |顯示全部樓層
我有一盆重瓣槴子花,本身重瓣槴子花唔適合做小品,所以我諗住做中品吹流(可能),仲有棵高壓中有根未剪,諗住做三幹

一星期前上盆

一星期前上盆

雙幹,不過好幼

雙幹,不過好幼

高壓株

高壓株
老夫子 發表於 2007-7-3 08:16:43 |顯示全部樓層

回復 #13 羊咩咩 的帖子

縮葉?小品?又中品吹流

文人?

文人?
羊咩咩 發表於 2007-7-3 13:43:58 |顯示全部樓層
高壓想過多一個月至剪,把剪好靚喎,唔識整
隻腳~~係呀!本身唔靚呀嘛
文人~~冇頂枝架,頂彎左落去,即得一枝一代幹
老夫子 發表於 2007-7-9 21:04:16 |顯示全部樓層

回復 #17 羊咩咩 的帖子

把剪係用photoshop整之嘛。
隻腳要整到好似榕樹D根咁?大板根就冇可能
冇頂枝,即柒字。
唔明點樣縮葉?
羊咩咩 發表於 2007-7-10 15:41:45 |顯示全部樓層
唔係做大板根,只係做到眼見咁就得啦(雙幹)
榕樹想佢出根好易,唔駛咁做(仲怏),用粗針直插入樹心,用水苔好似高壓咁包一包就得架啦
縮細d葉,唔同樹種有唔同縮葉方法,係用季節性剪枝葉方法黎縮葉