我棵蕃薯葉d葉變黃

作者: ka051214 發表于 2007-10-31 03:29:11
4319 5

我將黃果d剪左佢,,點先可以少d黃葉??

仲有蕃茄都係呀>< 我已經放左係露台
PACO 發表於 2007-10-31 08:25:09 |顯示全部樓層
你D蕃薯好似新種冇耐咋喎!! 可能是較早前未適應,個D葉所以黃,應該無問題!但你用科學泥種就好似無咁好囉???
棵蕃茄,我見你有茄仔喎,可能唔夠肥啫!!
回復

貓貓 發表於 2007-10-31 09:33:53 |顯示全部樓層
原帖由 ka051214 於 2007-10-31 03:29 發表

我將黃果d剪左佢,,點先可以少d黃葉??

仲有蕃茄都係呀>< 我已經放左係露台 ...

不用擔心,蕃薯有少許黃葉是正常,可以把黃葉摘取,不影響收成。如果太多黃葉可能是過量澆水,蕃薯喜愛在高溫乾燥的環境生長,只需作適量的澆水及施肥便可。
回復

ka051214 發表於 2007-11-3 01:35:57 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-10-31 08:25 發表
你D蕃薯好似新種冇耐咋喎!! 可能是較早前未適應,個D葉所以黃,應該無問題!但你用科學泥種就好似無咁好囉???
棵蕃茄,我見你有茄仔喎,可能唔夠肥啫!! ...

係呀....新種嫁........咁我係咪要轉返d泥會好d?
回復

ka051214 發表於 2007-11-3 01:36:32 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2007-10-31 09:33 發表

不用擔心,蕃薯有少許黃葉是正常,可以把黃葉摘取,不影響收成。如果太多黃葉可能是過量澆水,蕃薯喜愛在高溫乾燥的環境生長,只需作適量的澆水及施肥便可。 ...

我真係可能淋得太多水==
回復

kok69 發表於 2007-11-3 03:53:58 |顯示全部樓層
我d車厘茄都係呀...
d葉圈埋又變黃, 我唯有一路keep住mung.
回復