AV終極換泥法

作者: 比得大帝 發表于 2009-4-11 16:27:02
69943 188
比得大帝 發表於 2011-2-28 15:59:42 |顯示全部樓層
回復 joycewsm 的帖子

請參看第一頁第三張圖
最底的一圈葉下面留約半cm - 1cm 的莖, 用界刀小心批乾淨.  新根會在這部份的莖長出來的.
回復

joycewsm 發表於 2011-3-1 08:40:32 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

噢﹗係喎﹗
唔該哂 比得大帝
回復

比得大帝 發表於 2011-3-2 16:26:34 |顯示全部樓層
唔好客氣, 以上只係我個人經驗, 大家研究研究
回復

Mrs_Lo 發表於 2011-3-3 00:23:07 |顯示全部樓層
多謝賜教! 但自己在家裏的確很難做到咁完善...
回復

比得大帝 發表於 2011-3-4 23:10:26 |顯示全部樓層
你認為難處在那部份?
回復

cheong 發表於 2011-3-16 02:16:11 |顯示全部樓層

比得大帝的AV終極換泥法真係救花特效藥, 我己經用呢個方法救過好多花. 其實只要狠心d, 呢個方法真係好易做.
回復

KIMHO 發表於 2011-3-16 13:22:26 |顯示全部樓層
cheong 發表於 2011-3-16 02:16
比得大帝的AV終極換泥法真係救花特效藥, 我己經用呢個方法救過好多花. 其實只要狠心d, 呢個方法真係好易做. ...

基本上,根有虫害或根有問題換泥係好方法,狠心d可以有好多bb
回復

青翼蝠王 發表於 2011-3-21 22:27:14 |顯示全部樓層
學到好多 , 真係多謝 PETER 兄
回復

cheong 發表於 2011-3-25 22:37:16 |顯示全部樓層
KIMHO 發表於 2011-3-16 13:22
基本上,根有虫害或根有問題換泥係好方法,狠心d可以有好多bb

太多喇, 唔到最後唔想留葉. 所以有d唔對路就切晒d根同meet最底或最底二圈葉再浸根.
回復

比得大帝 發表於 2011-3-28 10:57:49 |顯示全部樓層
cheong 發表於 2011-3-16 02:16
比得大帝的AV終極換泥法真係救花特效藥, 我己經用呢個方法救過好多花. 其實只要狠心d, 呢個方法真係好易做. ...

謝謝支持
我自從幾年前放膽試過哩個方法, 覺得方便, 快捷, 乾淨俐落, 因為把舊根全部去掉, 重新生根, 爛根機會少了, 而且把所有植料換了, 對比用換泥膽的方法, 這個方法的植料都是全新的, 下一次可以長一點時間才再換, 我依家只係年半至兩年才換一次, 未見到AV有不良影響.

真係 平, 靚, 正, 快 的方法
回復

debuuu 發表於 2011-4-17 11:13:42 |顯示全部樓層
請問終極換泥法適用於小苗嗎?
回復

moominhin 發表於 2011-4-15 15:27:58 |顯示全部樓層
非常pro & 清楚的換泥方法, 多謝分享.
本人是新手, 買市面上買了幾盆紫羅蘭,但只有一盆成功--繁殖下代, 再次開花.
本人己淋很小水, 但每次不成功都是變軟, 變黑, 腐爛而死.
最近睇了很多你地的post, 才知道係植料出左問題. 我只在日本城買一包紫羅蘭植料.
並不知道要加珍珠石加大疏水性. 導致本身植株, 幼苗死亡.
另外請問我已用水浸葉一個月, 底部有好多大大小小的芽(15-20個) , 根部約長5cm.
如果想用水種方式種, 使唔使切除部份細芽, 水種是否要加液肥?

如果要轉泥種, 要注意什麼地, 植料比例如何?
回復

比得大帝 發表於 2011-4-15 23:12:46 |顯示全部樓層
回復 moominhin 的帖子

可以留一至兩個比較壯的芽, 其他的剔走, 剔出來的也可以試植入植料中, 也不是機會成長的.

如果留了兩個芽, 到長大可以分株

可以到紫版搜索"水種", 有很多主題可以參考
回復

比得大帝 發表於 2011-4-17 15:19:16 |顯示全部樓層
debuuu 發表於 2011-4-17 11:13
請問終極換泥法適用於小苗嗎?

先間點解小苖要換泥?
回復

debuuu 發表於 2011-4-17 16:20:38 |顯示全部樓層
我嘅原因:
1) 怕買回來的苗有蟲
2) 想換一些疏透一點的土壤, 因為之前試過澆太多水浸傷咗小苗D根
回復

btau 發表於 2011-4-17 15:52:27 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

是關我地d 新手 會忍唔手,係外面買d 小苗 返屋企。
回復

xyzboby 發表於 2011-4-17 22:54:23 |顯示全部樓層
請問大帝:
1. 用刀批莖, 是否把外皮批走? 或只是把根批走?
2. 請問是否每次換盆皆用終極換泥法? 還是只需把原株換大一號盆而已?
3. 請問如用葉發出新葉, 一路都是用水種, 不轉用泥, 是否亦可長大出花花呢?

謝謝回應~
回復

joycewsm 發表於 2011-4-18 21:50:27 |顯示全部樓層

比得大帝
我4月7日幫我盆AV進行了終極換泥法
所有步驟依足你的指示去做
除了沒用綿線
換完之後入溫室(其實只係用透明膠袋蓋著)
而家佢非常健康
葉子沒有軟
而且仲有花苞呀
希望佢的花色及花期有所改善喇
期待中
回復

比得大帝 發表於 2011-4-18 21:58:49 |顯示全部樓層
回復 debuuu 的帖子

小苖比較弱, 不要用終極法, 買回來的小苖可以隔離, 等大一點才換泥

如果想換疏水的植料, 可以小心把舊泥沖走, 不用太乾淨, 以不傷害根為主, 然後放入新植料
回復

比得大帝 發表於 2011-4-18 22:01:38 |顯示全部樓層
回復 xyzboby 的帖子

請問大帝:
1. 用刀批莖, 是否把外皮批走? 或只是把根批走?
2. 請問是否每次換盆皆用終極換泥法? 還是只需把原株換大一號盆而已?
3. 請問如用葉發出新葉, 一路都是用水種, 不轉用泥, 是否亦可長大出花花呢?

回答:
1. 是把皮批去以便新根長出來
2. 以終極法換盆, 並非唯一換盆方法, 可用其他方法
3. 是的, 有很多主題也有介紹水種
回復