AV終極換泥法

作者: 比得大帝 发表于 2009-4-11 16:27:02
69890 187
jose666 發表於 2012-7-27 19:05:55 |顯示全部樓層
1.  除左av, 其他植物用唔用得呢個方法架??
2.  HI FRESH, 美能安A & NEEM OIL係邊度有得賣??
3.  3合1植料係自己溝定買, 邊度有/點溝??
4.  盆底係咪要 KEEP 住有比綿線吸水???

去行下花墟,有間叫花x,門口有收銀同個靚靚姐姐,你話阿虫介紹我黎,跟住問佢有冇個o的野  發表於 2012-7-28 07:59
neptuneper 發表於 2012-7-29 19:26:53 |顯示全部樓層
學到好多,多謝你既分享, 好有用!
tongtony 發表於 2013-1-30 17:31:14 |顯示全部樓層
我都試過中咗棉花蟲!跟住圖片去做,100%AV現在都生存得到,而且有花開添!
這種方法對付棉花蟲極之有效!不過最好用1比99漂白水清洗曾經種植過有棉花蟲的地方就更加保險啦!
四眼妹 發表於 2013-5-4 16:43:56 |顯示全部樓層
對我哋呢D新手,可以有咁清楚的圖片教換泥,真的太好了!多謝!
tongtony 發表於 2013-5-4 18:00:28 |顯示全部樓層
小天使 發表於 2009-4-12 02:29
真係好多謝你咁詳細咁圖文並茂講解…我想問吓圖一果張點解要剪d根出黎?唔係成舊連泥拎出黎呢? ...

這個我試吓代答,
(AV終極換泥法)主要是對付有害蟲的植物,也是最有效的方法!
如果植物無蟲害,可以用一般的方法換泥便可.
kelly 發表於 2013-5-4 18:35:21 |顯示全部樓層
完全同意Tony 大大的補充健康的植株,無須cut哂根重種
我都補充下:不是用較剪剪主莖,而是用cutter cut 出。用較剪會壓到主莖周邊組織,除非剪出後再用cutter cut短。葉片也是一樣 ,當你想插葉時用較剪剪開,會見到葉柄的外皮被剪刀壓扁。不夠鋒利的cutter也會,組織細胞被破壞,成功率自然減底。
Cut出主莖後,要去除最外圍的葉,令主莖長d,多些位生根。不用擔心,av剩下一圈都冇問題
tongtony 發表於 2013-5-4 20:27:32 |顯示全部樓層
kelly 發表於 2013-5-4 18:35
完全同意Tony 大大的補充健康的植株,無須cut哂根重種
我都補充下:不是用較剪剪主莖,而是用c ...

都係女士細心啲!
比得大帝 發表於 2013-5-4 22:47:09 |顯示全部樓層
我所有換盆都用這方法, 方便, 快捷, 乾淨, 而且葉莖太長, 可以順便修短.

因為所有泥換哂, 可以一年才換一次也可

我通常用較剪剪出來 - 方便, 修輯後再用CUTTER切去尾部.