較剪蘭 Freesia

作者: edithching 發表于 2007-10-29 16:07:42
5777 9
請問較剪蘭球根駛唔駛成粒藏晒入去d泥入面架?
定係好似我而家咁樣伸1/3出泥面呢?
因為我買洋水仙球根果時, 老闆娘叫我將d洋水仙球根露1/3出泥面,
以免d泥過濕, 醃爛d芽喎!
咁唔知種較剪蘭又駛唔駛呢?
其實去年我都試過種教剪蘭, 我就係成粒藏晒入泥,
雖然發芽成功, 不過d苗就長唔大!
唔知同「露」唔「露」有無關係呢?

屠子步 發表於 2007-10-29 23:54:04 |顯示全部樓層
應該是埋藏在泥中,睇下面的video就明。

http://www.easytogrowbulbs.com/i ... n=Custom&ID=191
回復

KUNO 發表於 2007-10-30 09:22:51 |顯示全部樓層
較剪蘭的球根需要埋下約等於球根高度兩倍以上的深度,令植株不容易塌下和令新形成的子球不會露出土面.
而令植株腐爛的原因只是植料的問題,若只是使用一般的培養土又不懂得控制介質濕度的話便會很容易出現過濕情況而導致植株腐爛.
建議盆底下層的介質可以使用保濕性高的植料,而中層至上層的介質可以使用偏乾性一些的植料.
而需要使用什麼介質這方面就留給您自己多思考一下,若是真的想不到就再告訴您!
另外順帶一提,森X的老闆娘為人非常好,不過就是不太懂種花,她給您的意見就只作參考一下就好了.
回復

edithching 發表於 2007-10-30 20:51:16 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2007-10-30 09:22 發表
較剪蘭的球根需要埋下約等於球根高度兩倍以上的深度,令植株不容易塌下和令新形成的子球不會露出土面.
而令植株腐爛的原因只是植料的問題,若只是使用一般的培養土又不懂得控制介質濕度的話便會很容易出現過濕情況而導 ...

Thanks KUNO!

咁我係咪應該最底用培養土, 中及上層就用培養土+沙+蛭石?
之但係比例係幾多呢?

Oh! 咁請問我d洋水仙頭駛唔駛藏晒入去d泥入面呢?
回復

edithching 發表於 2007-10-30 21:08:30 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2007-10-29 23:54 發表
應該是埋藏在泥中,睇下面的video就明。

http://www.easytogrowbulbs.com/i ... n=Custom&ID=191

Thanks a lot!
非常有用呀!
我已經bookmark咗條link啦!
回復

everydayfan 發表於 2007-10-31 11:50:33 |顯示全部樓層
我以前種過, 佢地都幾粗生架, 我第一次種球根就係種佢, 唔洗落肥都有花開, 仲有時佢灣晒先記得淋水, 咁俾我折磨都生存到....
我只是用科學泥炸, 放心咁放晒落 去喇~
回復

ahhong 發表於 2007-10-31 12:56:59 |顯示全部樓層
我前日先播較剪蘭球根
咁較剪蘭洗唔洗要勁多日照?
um......仲有由播球根都發芽要幾耐?
請教一下,高手們
回復

edithching 發表於 2007-11-6 20:57:00 |顯示全部樓層
原帖由 edithching 於 2007-10-30 20:51 發表

Thanks KUNO!

咁我係咪應該最底用培養土, 中及上層就用培養土+沙+蛭石?
之但係比例係幾多呢?

Oh! 咁請問我d洋水仙頭駛唔駛藏晒入去d泥入面呢? ...

KUNO, 我答得啱唔啱呀?
回復

everydayfan 發表於 2007-11-8 11:31:40 |顯示全部樓層
我都想知, 知多d, 種得好D
回復

KUNO 發表於 2007-11-8 20:57:26 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 8/11/2007 11:31 發表
我都想知, 知多d, 種得好D

OK!沒有問題!
不過想先看一看您們認為應該怎樣種,接下來我才再加一點點建議.
同一樣的東西在不同的環境和在不同的人手上也會有不同的種植方法.
大膽一些說出來,不管錯或對,大家就來討論一下啦!
對了沒有獎,錯也不會罰.
回復