GTR香草記錄之-再見花園 (請各方好友收留香草)

作者: gtrnismo 發表于 2009-4-6 19:47:43
100387 679
gtrnismo 發表於 2009-5-22 00:19:51 |顯示全部樓層
香花薄荷我一直都掛佢響花棚度 , 日日澆水無直晒架 ~
試下救唔救得番 ....唔得我再比D枝條你 ~~~
到手香多數用黎外用多 , 攪爛佢之後用黎搽蚊爛好好 ~~
另1條方就係 : 40G 到手香+20G 雷公根 + 40G 蘆薈 搗爛之後 ...
JicJicmom 發表於 2009-5-21 23:59

原來外用的...

pizza味既藥膏呀﹗

40G? 第1次睇以為hardisk
雷公根? 乜尼架?
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-22 00:21:46 |顯示全部樓層
簡單教學分享: 如何把老的百里香變成靚仔百里香

左=老, 右=新出

薄荷, 百里香, rosemary, basil等都適用
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-22 00:30:08 |顯示全部樓層
step 1 - 剪短植物

step 2 - 用手敲盆邊, 之後拿出植物, 用鏟批走下面4份3泥(甚至更多至1半都可以), 如果根太深太老可以用鏟敲走下面的泥, 會剩下根 (天空之城)

step 3 - 將成餅野擺翻落原本個盆度, 因為批走左泥所以會” 跌左落去”

step 4 - 用頭先批走既泥come翻住植物

a) 偏向中間加泥 (不正確做法)

b) 偏向側邊加泥 (正確做法)

step 5) 狂加水, 晒多d, 好快就會出翻D淺綠色無禁老既葉 (1個禮拜多d)

a)

b)
回復

vincentma 發表於 2009-5-22 08:36:12 |顯示全部樓層
好詳細,圖文並茂!^.^
回復

muitau 發表於 2009-5-22 10:20:04 |顯示全部樓層
堅呀, 又學到野!
回復

farfeifar 發表於 2009-5-22 16:41:49 |顯示全部樓層
我成日好怕做呢個什麼削根換泥o既動作...
做親都屎, 萬試萬靈......
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-22 21:57:54 |顯示全部樓層
做親都屎, 萬試萬靈......http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(1).gif
farfeifar 發表於 2009-5-22 16:41

無可能架

你係米真係"削根"呀?
回復

阿忻 發表於 2009-5-22 23:24:19 |顯示全部樓層
做親都屎, 萬試萬靈......http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(1).gif
farfeifar 發表於 2009-5-22 16:41

花花
我之前將公主送我既拼盆分盆就俾我搞死左棵百里香
嗚...我都好怕換泥! 好得人驚
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-27 21:21:55 |顯示全部樓層
花花http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(58).gif
我之前將公主送我既拼盆分盆就俾我搞死左棵百里香
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(22).gif嗚...我都好怕 ...
阿忻 發表於 2009-5-22 23:24

分盆換盆有一定危險性係必然喇

但百里香本身硬, 分盆無禁容易奮低

不過沒次分盆換盆都會無辦法地整走6分1根左右, 或多或少會對植物有傷害
回復

fianfumy 發表於 2009-5-27 21:36:25 |顯示全部樓層
我上2個月把柚子薄荷翻泥削根都好成功 , 但最近不敵真菌的問題 , D葉變到薯片咁脆卜卜 , 上星期比我把它送上天國了 ................
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-27 21:53:12 |顯示全部樓層
落地種百里香會比較容易
因為百里香怕熱, 好多人用盆種會選擇膠盆 (我都係)
如果本身植物唔強壯好容易熱親, 如要選擇膠盆最好多dd泥
班倒個瓦盆翻尼就最好喇, 因為聽講散熱好d, 好過陶瓷
有朋友話用紙沙都ok, 有待觀察...

兩年前既失敗經驗

a) 無排水
b) "低窪地帶"
c) 太密

但果時D泥非常靚同肥

就係感幾條毛, 生長速度慢

等佢大真係....

擴充百里香勢力 (都係得果少少)

再移

開始有成勣

移位再

最後一面...

一場大雨, 應該講一個雨季....乜都無晒, 全死

我太忽視香港既雨季, 所有作了上面的檢討

好在留左1盆係花園, 唔係就幾年心血無晒

所以建議大家種乜都留兩盆, 如可以的話喇當然
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-27 22:03:14 |顯示全部樓層
新的一年又來了, 加大左花園

叫住工程呀師傅唔好比黃花泥, 最後都比D感野我...

好! 我自己去改善土質

不過知道百里香對泥既營養要求範圍大, 所以溝左少少沙就尼喇

今年買過教訓, 右邊多左個去水位, 細香蔥點flood都唔會史, 所以泥地level可以低一層
唔會爛根喇掛

移左位

之前show過既相: 左邊=老, 右邊=新發

證明土質要求真係好低, 只要肯定去水就生, 落地種可以避免溫度過高, 完全唔擔心全日照帶來的負面影響

遲D再搞埋左邊,

希望今天果倒個雨季
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-27 22:04:26 |顯示全部樓層
我上2個月把柚子薄荷翻泥削根都好成功 , 但最近不敵真菌的問題 , D葉變到薯片咁脆卜卜 , 上星期比我把它送上天國了 ................
fianfumy 發表於 2009-5-27 21:36

真菌...我好彩未試過

柚子薄荷我無, 難種嗎?
遲D要試試至得
回復

fianfumy 發表於 2009-5-27 22:38:56 |顯示全部樓層
真菌...我好彩未試過

柚子薄荷我無, 難種嗎?
遲D要試試至得
gtrnismo 發表於 2009-5-27 22:04

唔難種 ...我去年年頭是新丁仔一名 , 都種到一年幾 , 可想有幾難喎 .....哈哈 !
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-27 23:09:11 |顯示全部樓層
唔難種 ...我去年年頭是新丁仔一名 , 都種到一年幾 , 可想有幾難喎 .....哈哈 !
fianfumy 發表於 2009-5-27 22:38

你都新丁????

真菌點架? 有相嗎?
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-28 22:54:05 |顯示全部樓層
蔥蔥開花luu

等緊唐人蔥開花, 等到頸長
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-28 23:03:31 |顯示全部樓層
新的一代Dill今年比較成功出左尼, 有事同大家分享:

上年Dill都能夠用種子繁殖出下一代但好快就感染左白粉病死左

今年清楚白粉病能夠用清水噴就可以控制, 而且極需要隔離 (h1n1)

所以今年改為係秋天落種, 新一代出世既季節儘量貼近雨季, 感就唔怕下一代有咩差池。

當然過埋呢個雨季先有定案, 但到目前為止都算ok, 遲D再update
回復

oneonewe 發表於 2009-5-29 13:55:21 |顯示全部樓層
點解我盆百里香生得咁樣衰
回復

muitau 發表於 2009-5-29 15:41:33 |顯示全部樓層
點解我盆百里香生得咁樣衰 http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(18).gif
oneonewe 發表於 2009-5-29 13:55

佢都好翠綠丫, 你浪子左少少咁遮 (成日想走佬咁)
回復

muitau 發表於 2009-5-29 15:43:04 |顯示全部樓層
gtr,
你的百里香....我已經葬左係...浩園了
回復