GTR香草記錄之-再見花園 (請各方好友收留香草)

作者: gtrnismo 发表于 2009-4-6 19:47:43
100091 678
gtrnismo 發表於 2009-5-14 00:13:34 |顯示全部樓層
ok wor, 我日日都食2個橙.....

arp 發表於 2009-5-8 13:38

乜野生果都食好多喇而家

個肚就尼爆炸

btw 多謝jicjicmom

我想問果兩paul大野班葉的是什麼呢
gtrnismo 發表於 2009-5-14 21:59:04 |顯示全部樓層
百里香 THYME

算係比較難種既香草, 因為百里香鐘意全日照, 應該講需要全日照, 照少D都會dub頭或過份橫向生長

而且我買過現成既尼種 (city super), 無論點種都死 - 我相信有好多人有同樣經歷

直到我女朋友話好鐘意百里香, 我就買包種子翻尼發, 初初發芽率低, 覺得都無乜希望喇

但最後發大後發覺適應左香港氣候之後, 點種點晒點多水點少水都唔死, 唯一導致死亡的原因: 就係連續例如一個月大雨無太陽, 盆底養水過久就死過

而家既百里香已經有3年囉

非常弱的小苗

一夠大一定要快D晒

發芽率好低

生長速度慢, 差不多是最慢, 只快過rosemary
換盆

非常喜歡石仔的一種香草, 可以溝好粗好粗既沙

需要好長時間先變成感樣...
好似要4個月 (太陽不夠的樣子)

太陽夠的樣子

最近的樣子, 中左白粉病, 亦帶比左網友.....sorry

用高盆種無禁靚
muitau 發表於 2009-5-15 17:40:07 |顯示全部樓層
百里香?! 係我手幾多里以內都死....
不過既然: "最後發大後發覺適應左香港氣候之後, 點種點晒點多水點少水都唔死....而家既百里香已經有3年囉"

gtr先生,
23號呢, 可唔可以呢....即係呢...唔該你呢..
gtrnismo 發表於 2009-5-17 22:29:04 |顯示全部樓層
百里香?! 係我手幾多里以內都死....
不過既然: "最後發大後發覺適應左香港氣候之後, 點種點晒點多水點少水都唔死....而家既百里香已經有3年囉"

gtr先生,
23號呢, 可唔可以呢....即係呢...唔該你呢.. ...
muitau 發表於 2009-5-15 17:40

成盆就難dd因為禮拜6我要出左敦翻學, 拿住盆野就奇呢D

如果帶D thymethyme比幾扎你插支

唔介意嗎?
muitau 發表於 2009-5-19 09:59:23 |顯示全部樓層
成盆就難dd因為禮拜6我要出左敦翻學, 拿住盆野就奇呢D

如果帶D thymethyme比幾扎你插支

唔介意嗎?
gtrnismo 發表於 2009-5-17 22:29

唔介意唔介意, 好多謝你添呀!
多謝多謝
muitau 發表於 2009-5-19 10:18:23 |顯示全部樓層
GTR,
請教關於茴香,我有一棵由種子發起, 一路都長得唔錯, 期間換過泥(一半靚土一半珍珠石),每日早晚澆水, 下過一兩次薄肥, 放在全日照的地方.
不過上星期開始在外最大的兩塊變黃(合共5片葉,連同中間有一新芽準備出),因怕有事已移到有遮光網棚下, 而今早已拔走了黃色的葉子.

請問變黃的情況是不是正常的?
gtrnismo 發表於 2009-5-20 14:47:04 |顯示全部樓層
唔介意唔介意, 好多謝你添呀!
多謝多謝
muitau 發表於 2009-5-19 09:59

請提提我
我非常大頭蝦
我老喇無記性
gtrnismo 發表於 2009-5-20 14:52:32 |顯示全部樓層
GTR,
請教關於茴香,我有一棵由種子發起, 一路都長得唔錯, 期間換過泥(一半靚土一半珍珠石),每日早晚澆水, 下過一兩次薄肥, 放在全日照的地方.
不過上星期開始在外最大的兩塊變黃(合共5片葉,連同中間有一新芽準備出 ...
muitau 發表於 2009-5-19 10:18

茴香你意思是fennel嗎? 如果係我答唔倒你sorry因為未種過
但遲D我都會落種, 有葉一齊黃

遲D要請教你喇
JicJicmom 發表於 2009-5-20 14:54:16 |顯示全部樓層
乜野生果都食好多喇而家

個肚就尼爆炸

btw 多謝jicjicmom

我想問果兩paul大野班葉的是什麼呢
gtrnismo 發表於 2009-5-14 00:13

一棵係倒手香 ( 淨綠色)
另一棵係斑葉倒手香 ( 白邊 )
gtrnismo 發表於 2009-5-20 15:07:42 |顯示全部樓層
一棵係倒手香 ( 淨綠色)
另一棵係斑葉倒手香 ( 白邊 )
JicJicmom 發表於 2009-5-20 14:54

好粗生, 多謝晒

D味道非常奇怪, 呀yan話似pizza, 但我聞落真係ao晒頭
用尼點煮?

同埋大概種植方法係點呢? 待指教
farfeifar 發表於 2009-5-21 17:01:25 |顯示全部樓層
好粗生, 多謝晒

D味道非常奇怪, 呀yan話似pizza, 但我聞落真係ao晒頭
用尼點煮?

同埋大概種植方法係點呢? 待指教
gtrnismo 發表於 2009-5-20 15:07

fae水fea到佢癲晒到佢癲就得架喇haha~
gtrnismo 發表於 2009-5-21 23:07:46 |顯示全部樓層
多謝貓貓的碰碰香
雖然重好細, 但已經大左好多喇!

應該係chris既辣椒
好多人已經出左9世椒, 但因為我meet花想佢高D, 最後都唔高得好多
出左個...."李"

地種的...更矮

jic媽媽的蘋果薄荷
呢個我超鐘意, 多細jic媽, 唔該貓貓

貓貓的羽葉lavender, 難得我種未死
種親lavender都死....

佢就可憐D喇, 因為天文臺話落雨, 囉出尼林下唸住, 點之.....晒足一日﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗
半死
真系香....花薄荷

漂亮的到手香

我覺得更漂亮的班葉到手香
我見過D台灣人用尼圍花園, 我要試試

多謝各位送禮...太感謝了
阿忻 發表於 2009-5-21 23:36:32 |顯示全部樓層
倒手香陣味真係好似聞緊pizza既味呀
連我男朋友都係咁講
BTW, 依家係我屋企最靚既就係公主送既倒手香
我係香草殺手嗚.....
gtrnismo 發表於 2009-5-21 23:39:15 |顯示全部樓層
倒手香陣味真係好似聞緊pizza既味呀
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(53).gif連我男朋友都係咁講
BTW, 依家係我屋企最靚既就係公主送既倒手香
我係香草殺手http://shiehcho22.myweb.hin ...
阿忻 發表於 2009-5-21 23:36

我女朋友個反應好似聞到臭腳感
我都唔係好頂得順, 不過個型靚

真係好有興趣知道點煮
阿忻 發表於 2009-5-21 23:42:18 |顯示全部樓層
我女朋友個反應好似聞到臭腳感
我都唔係好頂得順, 不過個型靚

真係好有興趣知道點煮
gtrnismo 發表於 2009-5-21 23:39

佢D葉厚厚的... 唔知點解俾我個感覺係唔好食XDDD
gtrnismo 發表於 2009-5-21 23:42:31 |顯示全部樓層
http://www.backyardgardener.com/herb/

種草必看, 有埋recipes
JicJicmom 發表於 2009-5-21 23:52:17 |顯示全部樓層
多謝貓貓的碰碰香
雖然重好細, 但已經大左好多喇!

?t=1242917776
應該係chris既辣椒
好多人已經出左9世椒, 但因為我meet花想佢高D, 最 ...
gtrnismo 發表於 2009-5-21 23:07

GTR ~~~ 第一張相0既碰碰香, 你試下剪一剪頂芽 , 插響側邊等佢再生 ~ 被剪的會再出側枝, 咁會快D好多架 ~
gtrnismo 發表於 2009-5-21 23:57:23 |顯示全部樓層
GTR ~~~ 第一張相0既碰碰香, 你試下剪一剪頂芽 , 插響側邊等佢再生 ~ 被剪的會再出側枝, 咁會快D好多架 ~
JicJicmom 發表於 2009-5-21 23:52

試試先
meet頂...我一向有感既習慣。 因為1有朋友尼我就會meet D比人聞, 跟住就好長氣系度介紹搞到人地一頭煙

但呢paul因為佢好細所以唔太捨得meet, 靜係meet比我女朋友因為佢鐘意

聽日放工試下先
JicJicmom 發表於 2009-5-21 23:59:56 |顯示全部樓層
香花薄荷我一直都掛佢響花棚度 , 日日澆水無直晒架 ~
試下救唔救得番 ....唔得我再比D枝條你 ~~~
到手香多數用黎外用多 , 攪爛佢之後用黎搽蚊爛好好 ~~
另1條方就係 : 40G 到手香+20G 雷公根 + 40G 蘆薈 搗爛之後不以作消炎止痛用 ~~
我阿娘就用3塊到手香葉搗爛 , 混埋豬攪肉做成肉丸滾湯, 食埋D湯渣可以治咳 ~
JicJicmom 發表於 2009-5-22 00:00:27 |顯示全部樓層
另外呢 , 我無比肥到手香架 ~~ 由得佢自由發展 ~~