GTR香草記錄之-再見花園 (請各方好友收留香草)

作者: gtrnismo 发表于 2009-4-6 19:47:43
100073 678
fianfumy 發表於 2009-4-7 22:38:27 |顯示全部樓層
73# fianfumy

擇日不如....擇日喇hehe

幾多人? 食飯? 我乜都arm架wor
gtrnismo 發表於 2009-4-7 21:08

GOOD  ... 我們都成日約出來食晚飯 , 約咗日子pm 你 ... !
farfeifar 發表於 2009-4-8 01:31:41 |顯示全部樓層
gtr, 好鬼死中意你個花園呀!!!!!!!!!!!
fianfumy 發表於 2009-4-8 02:05:30 |顯示全部樓層
farfeifar 發表於 2009-4-8 01:31

係呀 .... 舊年睇GTR 的香草POST 已嘆為觀止呀 !
小詹 發表於 2009-4-8 15:37:45 |顯示全部樓層
西利西利~呢份恆心同耐力令我五體投地~仲有,你個後院真係好大~
阿忻 發表於 2009-4-8 22:26:47 |顯示全部樓層
雖然我無花園天台... 但剛剛執好書房個窗台~ 都算係有地方俾我種下野
遲d等d香草babies大d影d相放上來俾你地睇下

gtr我仲要多多向你學習
may.sun 發表於 2009-4-8 22:52:09 |顯示全部樓層
42# 小寶

你好, 原來你都有了

其實我種有多, 遲D睇下有無機會喇

想叫埋草民兄出尼

如果可以叫埋平時成日係呢度見倒既朋友就好了

成日聽草民兄話呀chris 呀chris真係想知係咩樣 ...
gtrnismo 發表於 2009-4-7 17:23

辣妹一名~~
~~~gtr 睇得出你好好心機做好厘份工 ~~~
muitau 發表於 2009-4-9 17:21:11 |顯示全部樓層
整理得井井有條,無論係種植香草定係分享比大家既資料, 少啲觀察力同恆心都唔得, 好多謝你!
gtrnismo 發表於 2009-4-16 21:15:36 |顯示全部樓層
81# fianfumy

謝謝

是否應該開個post叫所有香草區的朋友們呢?
gtrnismo 發表於 2009-4-16 21:16:44 |顯示全部樓層
farfeifar 發表於 2009-4-8 01:31

其實是非常亂, 同埋烏joe辣tart

見倒你就驚
gtrnismo 發表於 2009-4-16 21:18:05 |顯示全部樓層
84# 小詹

其實吾大, 後院來說真的很細不夠地方。

可能幾年以尼既重複又重複感覺好似大d
gtrnismo 發表於 2009-4-16 21:19:11 |顯示全部樓層
85# 阿忻

多多指教, 吾洗太客氣喇

祝你考試囉.....A

入倒你自己想入既大學
gtrnismo 發表於 2009-4-16 21:20:10 |顯示全部樓層
86# may.sun

多謝你....

chris 係女人.........?辣妹? 吾係NA?
gtrnismo 發表於 2009-4-16 21:21:08 |顯示全部樓層
整理得井井有條,無論係種植香草定係分享比大家既資料, 少啲觀察力同恆心都唔得, 好多謝你!
muitau 發表於 2009-4-9 17:21

sorry太亂

少D同恆心都唔得...

有時間我會慢慢整理一下
gtrnismo 發表於 2009-4-16 21:53:18 |顯示全部樓層
紫蘇 (紅)
Perilla /shiso (akajiso)
很多餐廳甚至超市都叫basil做紫蘇, 肯定是錯的。 但紫蘇很多人叫作japanese basil, chinese basil, 這已經給大眾接受了此叫法。

紫蘇全株可用而且中國人用紫蘇有二千年歷史, 羊肉, 貝類, 甚至入藥皆可。 日本人常用尼墊刺身, tempura都得, 他們相信可軀寒。原來7味粉都有紫蘇。 韓國人用尼做kimchi同做side dish.

種子在元朗買的, 發芽率同basil一樣高得很。 但紫蘇可達兩米如考慮從種子種起要顧及空間需要。

種植方法同basil甚為相似, 非常受肥, 溫度要求亦差不多比較怕冷, 同樣是全日照越多陽光越好。 同樣是很易種, 插支, 種子繁殖皆宜。 開花亦似basil, 開花後亦似basil一樣較易死去, 它與basil有1大分別是它的花非常多, 要以插支繁殖需要於未開花前儘快處理。

最初資料蒐集不足以為同basil差不多, 所以用一個盆仔...

之後好快就要分給好友, D苗同basil一模一樣

睇下

見真葉後非常紫

要用大缸

應該是蟲害吧

巨無霸

樣子同觀葉紫蘇一樣, 其實可以買包種子以觀葉形式玩gardening

不是相機問題, 真係好紅下

太多必須移除部份, 沒有陽光照的葉片是白色的, 好奇怪
gtrnismo 發表於 2009-4-16 22:10:31 |顯示全部樓層
結論是盆種不太適合, 除非大大個缸種幾條

修剪時是眾多香草中最誇張的一種, 第1佢本身大paul, 第2因為佢香味係好勁
可惜我本人唔太鐘意佢果種味道

一想開花就老

上年夏天開花的情景, 又紅又綠又白乜色都有

basil一樣的花, 不過紫蘇真係特別野蟲, 應該說...最野蟲
乜蟲都有1個lone2個lone!

因為我只得紅色版本所以唔介意佢開花亂種

開花葉會少, 莖會木質化得很快

上 年的后代, 媽媽同仔仔女女合照, 不久便凍死
gtrnismo 發表於 2009-4-16 22:19:52 |顯示全部樓層
新一代的會超大量感係D泥度爆出尼, 10幾億人口一樣不受控制。
秋天如果雨水(林水)充足的話可keep到現在春天, 但如果keep的話數量一定double有多。
所以還是讓他們凍死也好乾死也好, 反正春天現在又彈晒出尼

新一代葉較小, 可能同泥有關係, 需要時間做多D實驗

把各地的苗蒐集(其實都係自己屋企)
擺晒係兩盆度

好開心可以完成一個cycle, 原來吾洗meet花插支係禁過癮禁他調。 短時間內都吾會種綠紫蘇喇
shirpy_ching 發表於 2009-4-17 23:21:07 |顯示全部樓層
我看見你在我的帖子上的留言
哪麼,請問茴香是如何栽種呢 ?
還有,幼苗或種子可以在香港哪處買到 ?

【有誰知道在冰冷的眼眸後,是無盡的悲傷與絕望...... 】
gtrnismo 發表於 2009-4-19 12:03:59 |顯示全部樓層
97# shirpy_ching

Fennel原於地中海, 現在全世界很多近海的乾地都長有野生的fennel.

喜歡晒, 涼甚至冷天氣但接受潮濕。 有幾項目要注意:

a) 體型高大而且橫向生長都很厲害, 如果用盆種的話要很大

b) 泥唔可以實一定要疏水

c) 不夠太陽的話會軟賴賴, 幼。 最好種幾盆擺埋附近互相扶持, 或用竹支持
gtrnismo 發表於 2009-4-22 22:10:22 |顯示全部樓層
迷迭香 Rosemary

無記錯我的迷迭香係city super買, 呢張相係佢插支出尼既相, 應該有4年喇

迷迭香係一種幾適合香港氣候生長既香草, 雖然生長速度非常慢但容易打理:

泥不用很肥, 全日照, 根不容忍積水, 香草來說都算需要多沙, 室外種亦能容忍香港夏天的高溫及香港冬天的低溫, 少蟲害。

繁殖可以插支, 壓根, 分株都可以。

可以keep細細盆又得, 可以生到成個花園都係, 高度可及成年男性甚至更高。

anyway, 粗生易種易煮, 推薦

長大後的樣子

插支出來的樣子, 留意個頂會"dub", 避免陽光直射過久, 一個禮拜左右出根可以多晒

有待supermama拿走的rosemary, 亦係草兄產品
草民 發表於 2009-4-23 00:13:58 |顯示全部樓層
超級媽媽仲未取走?