GTR香草記錄之-再見花園 (請各方好友收留香草)

作者: gtrnismo 發表于 2009-4-6 19:47:43
100330 679
貓貓 發表於 2009-4-7 11:34:30 |顯示全部樓層
gtr:

因為你有個post問d香草喺邊度買,我見積積媽有d薄荷你無,咪叫積媽幫手插d俾你law。
我其實做南北行,將你兩個的香草由南轉去北,又由北轉去南。
我未收到積媽的貨,所以未話俾你知啫。
你d洋金菊巳經分左俾斑比、小寶、遲d見到會俾埋積媽。
回復

小寶 發表於 2009-4-7 12:00:30 |顯示全部樓層
呢個post睇到我熱血沸騰, 睇得出好有熱誠! 正呀!
順便多謝gtr的cammomile~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-4-7 12:02:55 |顯示全部樓層
嘩~好大製作呀,我睇o左大半個鐘,學o左好多o野~
多謝gtr花咁多時間整理資料~
回復

kathyonon 發表於 2009-4-7 12:52:22 |顯示全部樓層
Rose & Jasmine香薰油 梗係貴,佢哋係護膚聖手喎!
回復

Mrs.Lee 發表於 2009-4-7 13:46:25 |顯示全部樓層
d資料對我這個新手相當有用, 睇一兩次會唔記得, 我 print 了 hardcopy 出來, 慢慢咀嚼....謝謝
回復

sandylam 發表於 2009-4-7 13:52:15 |顯示全部樓層
GTR老師,
我前一排買左一包新既迷迭香種子,分別落左二次種,等左二個星期都發唔到芽,我想問發種子要注意d咩呀?
包種子係天星牌,製造日期只係08年年尾,無理由咁快就種唔出.
我剛下種頭二日,我見種子面好似個個薄膜脹起,之後又無左,但又無出芽.
係咪要再消毒種子再落種呢?
回復

阿忻 發表於 2009-4-7 14:46:59 |顯示全部樓層
GTR老師,
我前一排買左一包新既迷迭香種子,分別落左二次種,等左二個星期都發唔到芽,我想問發種子要注意d咩呀?
包種子係天星牌,製造日期只係08年年尾,無理由咁快就種唔出.
我剛下種頭二日,我見種子面好似個個薄膜脹起 ...
sandylam 發表於 2009-4-7 13:52

我前排都試過種... 都係呢隻rosemary種子... 結果我落哂成包都係得出得兩條芽菜出來...
草民兄話仲要唔知係咪rosemary來
我依家盆rosemary baby(係我眼中佢地全部都係我既baby)都係草民兄分享得來e_e
不過早兩日俾隔離盆羅勒baby野左d紅gg落去... 依家分開左放.. 要幫d紅gg滅族
回復

kwanyeehui 發表於 2009-4-7 15:34:59 |顯示全部樓層
睇完gtr香草達人既佳作, 佩服得五體投地.
佢唔種花, 獨愛香草.
積累多年種植經驗,
真可以出版一本香草繁殖書賣.
回復

Mrs.Lee 發表於 2009-4-7 16:04:03 |顯示全部樓層
gtr

我剛剛睇到其他網站話種子不可以放入雪櫃, 這樣會另發芽機會降低, 是否真確? 我之前把花友寄給我的芫茜種子放入雪櫃, 近排放入泥種, 已一星期了, 沒反應, 是否出事了?

另外, 我想問有無易種可食的香草不是綠色的?
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 17:21:52 |顯示全部樓層
41# 貓貓

我以為你真係做南北行添

原來感解架...

原來我D 菊花4圍走拿已經, 真係唔該晒
因為我超懶叫我囉野比人下年都囉唔倒

我本來想開個post都開9世, 係呢兩日 cut到lut肺先係屋企慢慢搞下update

奮到不見天日, D藥有毒
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 17:23:39 |顯示全部樓層
42# 小寶

你好, 原來你都有了

其實我種有多, 遲D睇下有無機會喇

想叫埋草民兄出尼

如果可以叫埋平時成日係呢度見倒既朋友就好了

成日聽草民兄話呀chris 呀chris真係想知係咩樣
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 17:25:59 |顯示全部樓層
43# ChrisTsui

以我所知你都好多好多

唔好講到學野呢個真係唔感講

老實講我上得尼想分享之余都想學野

好似做presentation一樣一路做一路research, 跟住有人會指導下錯既地方之後就學倒野喇
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 17:36:20 |顯示全部樓層
45# 李太

李太, 千其唔好將我經驗當係香草習性, 貓貓講得好arm我好鐘意quote佢果句

大概意思係 "家家環境都唔同, 同一種泥同樣林水同樣晒一樣禁多太陽出尼效果都唔同" 我相信中間有好多變數

而且中間的變數很多, 可能我平時做左D野係你唔會做但我又漏左講, ie, a) 我堆肥有時會堆係泥面, b) 有例如我會林...尿 (wooo) c) 植物身邊相互影像都好大

我睇過有個植物學家講過植物係會溝通的, 雖然是統計數字沒有科學根據, 但個數都好得人驚。 例如我的basil 零零丁丁有paul唔死, 我覺得其中原因係佢係香矛隔離。 香矛係一兩年前貓貓比我的, 當時basil已經有兩3年了應該係時候果頭近, 但有香矛後木質化雖然沒有減退, basil卻生得高好多, 開花少左。

植物當然唔會講野, 佢所謂既溝通應該係同D chemical有關, 植物釋放出來的東西吧...不清楚
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 17:38:39 |顯示全部樓層
46# sandylam

唔好叫我老師喇, 未至於禁老

而且呢度好多網友無論經驗同技術都比我高, 慚愧慚愧

我有個問題想問翻你, 你播完種點解重可以見倒粒種子既?

你無用泥come住嗎?
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 17:42:20 |顯示全部樓層
47# 阿忻

講開又講, rosemary, 香矛, 同埋有D薄荷我唔係用種子開始。所以我並無rosemary種子經驗

但睇翻之前D pos 聽講rosemary同thyme都發芽率唔高。 thyme我肯定唔會高, 一包得果10條生...

如果真係想種rosemary而又唔一定想以種子開始其實好建議插出尼又或者草兄感壓出尼

快好多
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 17:43:38 |顯示全部樓層
48# kwanyeehui

唔好玩我喇

其實我都鐘意花架不過技術不夠咱

正如我種死過VFT之後先知道原來要飲蒸餾水
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 17:53:47 |顯示全部樓層
49# 李太

可看看這條link
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=18580

"你有冇聽過挪威既全球種子庫 ?
個度將 d 種子放係北極保存的,防止物種消失或者其他問題。"

我有兩次經驗想分享下:

a) 我曾經食過草莓後將個ding落泥, 可能重有D種子剩, 所以下年有出翻
但果次係3幾個月後, 落晒雪既冬天。 所以我覺得某D種子係唔怕凍
因為我古你都唔會擺D種子落freezer, 但溶雪應該凍過freezer

b) 我有個壞習慣會一次落晒成包, 所以"雪種子"經驗不足, 但卻有1次: 鼠尾草
李太我相信你有煮飯, 我以前都有3,4年煮過飯。 要擺菜落雪櫃要用報紙, 目的是不要凍死D菜, 破壞植物細胞 (凍傷等)
要睇個雪櫃有幾凍, 要包幾多層...我試過雪果次, 有少少減低發芽率。
所以我, 要睇下咩種子, 例如thyme應該會唔怕凍, 但熱帶/亞熱帶或用zone尼準確D計算, 果D本來怕凍既植物種子我相信都會比較怕凍

但佢地話"18'c, 種子可存1000年"
應該不用擔心吧
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 17:57:28 |顯示全部樓層

又係鳴謝既時候

多謝貓貓既分衣草...
希望可以打破我的宿命

咸豐年前貓貓比我的神香草 (hyssop)
兩個月左右byebye了, 大雨無太陽3個月, 應該是上年吧, 好似真係落左好耐
最後蝸牛幫我KO左佢, 我傷心

本來重好靚的

咬根後的樣子, 好明顯無力

香矛 - lemon grass

容易種的東西, 亦容易分株。
唯一要留意的兩點係葉介手, 女仔最好帶手套
同埋香矛野蛇, 住村屋的要小心

剛回來的時候, 唔該晒貓貓, 唔該晒貓貓工人

樣子同野草沒有兩樣

sorry out fo, 換位後未適應

最後會變成感

得閑可以剪刀下佢, 我會用香矛葉剪碎溝泥改善土質, 幾疏水架
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 18:07:58 |顯示全部樓層
給各位超新手:

比basil更粗生的當然有

薑 (ginger)
蔥 - 唐蔥 (scallion), 細香蔥(chives), 紅蔥頭 (shallot)
蒜 (garlic)

呢頁唔係講點種因為唔泥都生既呢D野, 只係想分享下食的方法:
薑葉可以用, (我用尼蒸飯), 沒有薑那樣濃烈刺鼻卻有淡淡清香, 不錯的。
唐蔥, 細香蔥我相信大家都試過, (壽司有時候用細香蔥夾系魚同飯之間, 可留意)
但紅蔥頭種出來的蔥是非常好吃的, 大家不妨試試

而且...如果大家有樹的話, 樹旁可種點蔥
第1可以防蟲(聽講係大陸土法)
第2開花其實好靚, 唐蔥花更靚
第3, 不用打理

回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 18:16:25 |顯示全部樓層

再鳴謝...

都係草兄, 多謝關照

班葉金錢(銅錢)薄荷 (ground ivy/creeping charlie)

一如其他薄荷, 生命力強, 蔓延性高, 超新手要小心不要把薄荷與其他香草放於同一盆種。

這種薄荷是比較接受全日照的一種, 其他種類晒得多會無禁靚

用尼鋪花園絕對係佳之選

好快已經蔓延到各處
之後我會好似purple basil一樣meet晒D綠色, 睇下可唔可以"全白"
回復