GTR香草記錄之-再見花園 (請各方好友收留香草)

作者: gtrnismo 發表于 2009-4-6 19:47:43
100351 678
茉莉花 發表於 2009-4-6 23:12:25 |顯示全部樓層

我估唔到洋甘菊咁粗生, 佢D精油5ml都要百幾2百銀....
上星期去"笨笨"買左3包皇冠牌種子 - Thyme, Celery, Sage, 睇緊書學播種....
Chervil同Parsley煮嘜都可以加D, 消耗量可以好大, 食唔晒都可以風乾,
睇到你種到咁多真係恨死我....

P.S. 夏天沖d洋甘菊帶出街飲好過飲汽水, 寧神效果對易燥都好架~ haha~
用一大把煲水浸浴對皮膚又好, 仲可以用黎舒緩曬傷泛紅既皮膚.
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-6 23:13:17 |顯示全部樓層

在此 先鳴謝一下草民兄, 除了是大家的師傅外還是一位熱心助人的朋友
他送的肉桂小樹

他還教了我們分辨肉桂, 葉有3間的就是了
addias the 3 stripes

不斷堆肥, 大左dd

回復

gtrnismo 發表於 2009-4-6 23:16:08 |顯示全部樓層
我估唔到洋甘菊咁粗生, 佢D精油5ml都要百幾2百銀....
上星期去"笨笨"買左3包皇冠牌種子 - Thyme, Celery, Sage, 睇緊書學播種....
Chervil同Parsley煮嘜都可以加D, 消耗量可以好大, 食唔晒都可以風乾,
睇到你種到咁 ...
茉莉花 發表於 2009-4-6 23:12

精油5ml都要百幾2百銀﹖﹖﹖
唔會掛, 應該唔同種類掛...我的應該是德國的,

聽講德國highway旁邊好多天然的chamomile, 亦有德國的農夫當chamomile為"weed", 是野草要除wor
回復

軒軒 發表於 2009-4-6 23:18:30 |顯示全部樓層
不會出錯的東西:

Chives - 細香蔥
有種開香草的朋友不妨試試這個, 好容易, 而且不用繁殖, 因為佢點剪都唔會死
廚房必備

最奇怪的出苗...一出就係真葉
http://i39.photobucket.com/albums/e184/gtrnismo/CHIVESP0 ...
gtrnismo 發表於 2009-4-6 23:08

左邊深色你中國蔥,右邊淺色係細香蔥,對不對?
回復

茉莉花 發表於 2009-4-6 23:28:49 |顯示全部樓層
精油5ml都要百幾2百銀﹖﹖﹖
唔會掛, 應該唔同種類掛...我的應該是德國的,

聽講德國highway旁邊好多天然的chamomile, 亦有德國的農夫當chamomile為"weed", 是野草要除wor ...
gtrnismo 發表於 2009-4-6 23:16

德國洋甘菊含天藍烴, 蒸餾出來的精油是漂亮的深藍色, 比羅馬洋甘菊多一道消炎功效,
2種甘菊貴在產油量少, 我諗你後園d洋甘菊加埋都可以蒸餾到1ml ^^
5ml 2百幾銀只係講緊100%濃度既批發價, 因為太貴, 一般都會用植物油稀釋至3%出售.
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-6 23:55:30 |顯示全部樓層
好精彩呀 GTR!!!! 
唔該你預番D吉位~~~我決定將我有0既香草搬來你度~
XDDDDDDDDDDDDD
我D羅勒三兄弟都剛插枝繁殖 , 係紫羅勒強差人意,另外2隻都生得幾好 ~
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-6 23:58:43 |顯示全部樓層
24# 軒軒

調轉左

其實分開兩隻我都分唔倒, 如果走埋一齊, 深色D係細蔥淺色便是中國蔥

如果分開左要用手至分倒
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 00:02:21 |顯示全部樓層
德國洋甘菊含天藍烴, 蒸餾出來的精油是漂亮的深藍色, 比羅馬洋甘菊多一道消炎功效,
2種甘菊貴在產油量少, 我諗你後園d洋甘菊加埋都可以蒸餾到1ml ^^
5ml 2百幾銀只係講緊100%濃度既批發價, 因為太貴, 一般都會用植 ...
茉莉花 發表於 2009-4-6 23:28

yee? 都有1ml? 不錯了
都有幾10蚊 =)

藥尼架? 我靜係知道可以沖茶醫喉嚨痛
我古唔係D花貴, 係製作過程貴

因為我前後花園甚至飛到出街口都有我D菊苗, D石喇都有, 就尼門喇都有
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 00:03:01 |顯示全部樓層
26# JicJicmom

米反我喇 jic媽媽

印象中你都唔少架wor
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-7 00:04:32 |顯示全部樓層
26# JicJicmom

米反我喇 jic媽媽

印象中你都唔少架wor
gtrnismo 發表於 2009-4-7 00:03

真架 ~~~ 你去我竇口睇下, 家下產房入面好多野都係你架 ~~ :目
回復

arp 發表於 2009-4-7 00:24:48 |顯示全部樓層
本來想給你評分, 不過原來我太初級評唔到....
我同樓主一樣, 都係貪玩, 又中意種野既年青人...
支持你用心既分享 add14icon
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 00:30:27 |顯示全部樓層
DILL - 時蘿

全株可用, 但偏偏自己未用過
係街食3文魚就食得多

Dill如果有地方的話可以播種後完全唔理佢, 之前supermama post過香港野生既Dill
靚過我自己種既多多聲

ok去片dill baby, 發芽率相當高呢, 而且生長速率好快, 3日見芽

一下子便要換盆

真葉好似細個bb玩果D玩具膠片

晒得唔夠始終, 好似打風感, 其實無風既

太多分D到後院

幾似蘿蔔架都

大得好快又要換盆, 換盆無耐開花

可能不夠泥, 比後院的矮

花與子強烈對比

剪刀

我剪

剪0左

出力

4號海洛英

咋完橙汁擺翻片橙係個杯隔離懶係野

媽媽被殺頭

後代多過中國人民

唔夠位置種所以要....死

最後感染白粉病而全軍覆沒, 下圖為病人

後院的較高較健康

出花一刻

花again

好多花

高過人

開始亂尼

今年再種播種時間錯了, 早了。
應該春天播種, 尤其第1場雨落定左之後, 秋冬因為無雨白粉病再次蔓延
呢期既DILL葉少, 花托大但花疏, 根生得淺上重下輕要竹支撐

回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 00:31:28 |顯示全部樓層
30# JicJicmom

點解既? 我地都素未某面?

你同草兄同貓貓熟嗎?
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 00:33:10 |顯示全部樓層
31# arp

我老喇, 只不過未結婚而已

arm arm 先買左ps3+SF4 (高清到呢....), D香草大鍋喇
回復

草民 發表於 2009-4-7 00:35:01 |顯示全部樓層
在此 先鳴謝一下草民兄, 除了是大家的師傅外還是一位熱心助人的朋友
他送的肉桂小樹
?t=1239030663
他還教了我們分辨肉桂, 葉有3間的就是了
add ...
gtrnismo 發表於 2009-4-6 23:13

這樣精彩的大作,喜歡種植香草的人有福了。
現貼上08年2月18日這棵肉桂扦插時的相:
照片2008-2-18-23 005a.JPG

照片2008-2-18-23 008a.JPG
回復

茉莉花 發表於 2009-4-7 00:41:52 |顯示全部樓層
gtr種dill唔用dill葉dill seed....我睇呢樹張張相都只係諗到"食"....
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-7 00:50:21 |顯示全部樓層

你同草兄同貓貓熟嗎?
gtrnismo 發表於 2009-4-7 00:31

哎呀 ~ 我一開始種野就係學種薄荷 , 然後睇你同草民兄0既文黎學種野 .....
草民兄呢 , 送左一棵秘魯紫辣椒比我 , 而家送出左好多種子架喇 ~
佢0既所謂"小苗"都好嚇人~ 有次 CHRIS TSUI 去旅行託我照顧佢0既迷迭香"小苗" , 嚇得我呀 .....呢棵明明係樹來的 !!!!!!
我亦同貓貓有數面之緣 , 我會將D野比貓貓架喇 ~~~ ^^
回復

fianfumy 發表於 2009-4-7 02:28:41 |顯示全部樓層
5ml 2百幾銀只係講緊100%濃度既批發價, 因為太貴, 一般都會用植 ...
茉莉花 發表於 2009-4-6 23:28

但洋甘菊香薰油一向是貴 , 仲有好多品種上的問題 , 我都唔捨得買 .....  我早幾年因工作問題 , 都要迫住研究香蕉油 , 有時同法國廠開會 , 知道香蕉油貴在不是產量 , 是貴在好多產量都只提煉出好少量的精油 , 即是等於玫瑰 , 靚D的玫瑰香薰油 /精油 , 可以要$1000 / 2ml 都得 (批發價 ) .......
回復

fianfumy 發表於 2009-4-7 02:31:20 |顯示全部樓層

你同草兄同貓貓熟嗎?
gtrnismo 發表於 2009-4-7 00:31

哎呀 ...我見草民兄及每次見貓貓 , 我都有提起你架 , 幾時一齊出來 "反"  呀 ?
回復

茉莉花 發表於 2009-4-7 11:20:44 |顯示全部樓層
39# fianfumy

原來你都識香"蕉"油  haha~
我就係因為用開精油, 然後對佢地既前身 - 芳香植物有興趣, 慢慢就愛上左啦~
玫瑰茉莉真係花中之王, 我玩左幾年都係舊年先捨得買otto玫瑰, 不過冇$1000/2ml咁貴
回復