威尼斯, 英國之旅

作者: 比得大帝 发表于 2007-10-28 22:49:04
5178 17
酒店房間露台景
IMG_2695 (Small).JPG

威尼斯, 這兩張相, 每張都是用了約8張相合併出來的
Venice 071014A (Small).jpg
Venice 071015A (Small).jpg

原來在威尼斯是不可以坐在地上吃東西和不可以穿泳衣的
IMG_2764 (Small).JPG

這是嘆息橋, Bridge of Sigh, 左邊是 Dodge Palace, 右邊是監獄, 犯人由左邊被押到右邊監獄服刑, 從橋上的洞最後一次看到自由世界, 都不禁一聲嘆息
IMG_2751 (Small).JPG

IMG_2720 (Small).JPG

IMG_2699 (Small).JPG

這裏不是威尼斯, 是Birmingham 的 canal, 原來Birmingham 的 canals 全長比威尼斯的lagoon全長還要長 IMG_2870 (Small).JPG

從 Birmingham 開車約一小時到 Stratford-upon-Avon, 沙士比亞的故鄉
IMG_2852 (Small).JPG

最後到了倫敦
這張是 Tower of London
Tower of London 071020A (Small).jpg

還有出名的泰晤士河
IMG_2930 (Small).JPG
IMG_2882 (Small).JPG

kuroboo 發表於 2007-10-29 00:20:22 |顯示全部樓層
用八張相合併, 好有心思喔~ Tower of London都係合併相?
比得大帝 發表於 2007-10-29 10:07:17 |顯示全部樓層
原帖由 kuroboo 於 2007-10-29 00:20 發表
用八張相合併, 好有心思喔~ Tower of London都係合併相?

是用買相機時送的program做的, 很方便, 就是360度拍下來的相, 也可做成一張相
noel 發表於 2007-10-29 14:40:39 |顯示全部樓層
秋高氣爽,睇見都好舒服

有冇 d乜野地方小食?
tata 發表於 2007-10-29 15:38:44 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2007-10-29 10:07 發表

是用買相機時送的program做的, 很方便, 就是360度拍下來的相, 也可做成一張相

依家啲科技真係"近"呀
charles604498 發表於 2007-10-29 16:26:28 |顯示全部樓層
果然係貴價團,風景都靚!
八王爺 發表於 2007-10-29 17:04:04 |顯示全部樓層
哎吔 ... 又勾起 我对 威尼斯的回忆 ... .,...
比得大帝 發表於 2007-10-29 19:37:30 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-10-29 14:40 發表
秋高氣爽,睇見都好舒服

有冇 d乜野地方小食?

我相信威尼斯是意大利最唔好食嘢嘅地方, 在這間餐廳叫了一個豬排, 没有拍照, 出來時竟然是又薄又長(一呎多長)又硬又乾的一片, 要15EURO, 好辛苦才吞下去, 後來有一對男女坐下, 又叫了同一的豬排, 見他吃了一口, 把碟推開兩吋, 木口木面等女朋友吃完她的PASTA, 就没有吃就走了,

請不要光顧這間了
IMG_2775 (Small).JPG

又到了這間餐廳, 在他的MENU上的PASTA中, 有一個叫 KALZONE的,真係大郷里, 原來係咁樣嘅, 都幾唔好食
IMG_2836 (Small).JPG

找了幾天, 才找到一間老M記, 可能是VENICE唯一的一間, 想入去, 不過見個樣唔係好掂, 一個人都冇, 都冇幫襯過, 另外找不到家郷雞.
IMG_2833 (Small).JPG

不過生菓還可以, 在小露台吃欣賞風景也是不錯
IMG_2769 (Small).JPG
IMG_2727 (Small).JPG

kuroboo 發表於 2007-10-29 19:58:56 |顯示全部樓層
KALZONE個樣好似新年食既油角呀..
睇相好似好大隻, 入面係啲咩黎架.
比得大帝 發表於 2007-10-29 22:12:14 |顯示全部樓層
原帖由 kuroboo 於 2007-10-29 19:58 發表
KALZONE個樣好似新年食既油角呀..
睇相好似好大隻, 入面係啲咩黎架.

其實kalzone就係指呢個油角, 裏面方乜都得, 我要咗個mushroom, cheese, ham 的.
IMG_2839 (Small).JPG
charles604498 發表於 2007-10-30 11:56:49 |顯示全部樓層
嘩!隻西洋油角咁大隻食一隻之後都唔駛食其他 件豬排都幾貴要成167.478 港幣 生果好吸引一定好好味!
八王爺 發表於 2007-10-30 14:01:01 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2007-10-29 15:12 發表

其實kalzone就係指呢個油角, 裏面方乜都得, 我要咗個mushroom, cheese, ham 的.

嘻~~ 你又唔早講,等我介召吓你呀!
我去过 四次意大利,三次威尼斯。 威尼斯要食海產,唔係豬扒!
去意大利,一定要食千層面,果隻角其實係一种 pizza ...唔係 pasta 哈哈!
EddieOR 發表於 2007-10-30 23:20:09 |顯示全部樓層
原帖由 charles604498 於 2007-10-30 11:56 發表
嘩!隻西洋油角咁大隻食一隻之後都唔駛食其他 件豬排都幾貴要成167.478 港幣 生果好吸引一定好好味!

咁貴
去水都 ( 水城 ) 威尼斯梗係要聽當時既歌,出名
janice 發表於 2007-10-31 00:34:44 |顯示全部樓層
好想好想好想去意大利呀
好羨慕呀
prodorothyhkg 發表於 2007-10-31 17:38:45 |顯示全部樓層
去意大利最好都仲係shopping,因為對古蹟沒有興趣的人會覺得到處頽垣敗瓦(just like my boss),D食物都係麻麻
**D葡萄酒都好平好正,不過要識得"簡"

八王爺 發表於 2007-11-1 12:08:52 |顯示全部樓層
哎吔,唔係咁講。

威尼斯唔係 睇古蹟 o既!
意大利亦都係睇建築的好地方,只不过要去好多城巿先睇得晒。手工艺都好出名。 食嘢都好架,要搵咯~ 最好有意大利朋友介召。
1. 羅馬 Roma - 係人都會去,以为淨係睇古蹟,教堂。其实羅馬最好係shopping , 同1prodorothyhkg 講一样。因为全国的貨品都集中在羅馬,当然价錢會貴少少。例如买prada, 羅馬比米兰貴,但係平过出品好多。我个朋友話买10个回hk, 就連机票錢都回本。不过,我冇試过。仲有,羅馬附近有个小山城 ovieto (我唔知中文叫乜名),坐火車唔使一个鈡。手制陶瓷,食嘢都唔錯。而且住係度比住羅馬平好多,风景又好。
2. 米兰 Milano - 除了买名牌,和米兰大教堂,唔係咁多人去。事实上米兰亦都係意大利的銀行,經濟商业,也是音乐文化之城。不少人專程去看 达文西的 最后晚餐,只係上午可以看到。另外,米兰周边更精采,製造小提琴的名城 cremona, 隨时在街上遇見的,都是能歌善唱的 古典音乐人。大多來自外国在此地進修。还有大家成日食的 parmesan cheese, 就是出自附近的 parma 城,http://www.parmaitaly.com/ 唔識意大利文都可以click 入去睇下。大学城 padua, 建築名城 mantua ....
遲D再講
蛀米虫 發表於 2007-11-15 15:50:26 |顯示全部樓層
生活好寫意~
比得大帝 發表於 2007-11-19 17:07:09 |顯示全部樓層
原帖由 momocat 於 2007-11-17 11:48 發表
我去威尼斯都係買野返民宿自己煮, 出面食好貴架...
M記都有幫親過, 不過都好貴...
個度D面具實在太吸引, 忍唔住都買左...
唔識路....  行左另一條于迴曲折的路先去到教堂.....   ...

一場去到, 都想試吓當地美食, 不過就真係冇乜 surprise, 我見到M記冇乜人,都費事浪費咗胃口