發叔度買花返o黎點處理

作者: peeseela 发表于 2007-10-28 21:39:52
2019 8
大家經常去發叔度買花, 我打算星期六去買, (賠比老板娘) 想請問買返o黎之後要唔要 換泥 / 沖涼 / 殺蟲 / 殺菌 / 隔離 / 有花冇花處理方法有冇唔同. 因為我怕好似上次咁全軍覆没仲累死好多原來種開的.
因為冇乜經驗, 可以請詳細少少, 多謝大家.
花花公子 發表於 2007-10-28 22:19:14 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2007-10-28 21:39 發表
大家經常去發叔度買花, 我打算星期六去買, (賠比老板娘) 想請問買返o黎之後要唔要 換泥 / 沖涼 / 殺蟲 / 殺菌 / 隔離 / 有花冇花處理方法有冇唔同. 因為我怕好似上次咁全軍覆没仲累死好多原來種開的.
因為冇乜經驗, ...

回來的av不論是發叔的還是其他的一律要殺蟲/殺菌,然後隔離觀察一斷時間。
peeseela 發表於 2007-10-28 22:57:07 |顯示全部樓層
花花公子謝謝你, 每次都只有你願意答我, 但我想問
1) 殺蟲是否在葉面, 葉底, 泥面噴殺蟲水即可, 隔十分鐘沖沖水.
2) 殺菌是否殺菌水搆完淋落泥度,
3) 要唔要換泥, 但如果有花的, 換泥後D花會謝.
4) 隔離要隔 几遠 几耐, 因為我的地方不大.
5) 蟲螨會唔會破壞屋企的木製傢俬.
花花公子 發表於 2007-10-28 23:48:11 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2007-10-28 22:57 發表
花花公子謝謝你, 每次都只有你願意答我, 但我想問
1) 殺蟲是否在葉面, 葉底, 泥面噴殺蟲水即可, 隔十分鐘沖沖水.
2) 殺菌是否殺菌水搆完淋落泥度,
3) 要唔要換泥, 但如果有花的, 換泥後D花會謝.
4) 隔離要隔 几遠 几 ...

你真的有很多問題,不過你問,我就答,因為欣賞你認真的態度,希望能幫到你。然而,你既然那麼喜歡種av,我也建議你多扒文,或買本參考書也是不錯的選擇。
1&2. 買回來的av防蟲噴neen oil即可,如果唔放心可以嘖帝先隆,噴在葉面, 葉底, 泥面,噴完等侯植株自然風乾即可,不要沖水.
3.買回來的發叔小苗,不需要急於換泥,(超市花例外)。開花時不要換泥。
4.可以的話放在另一種植區,或用溫箱隔離都可,只隔幾尺位是不安全的。
peeseela 發表於 2007-10-29 00:04:37 |顯示全部樓層
多謝花花公子耐心解答.
lammanfung 發表於 2007-10-29 00:41:50 |顯示全部樓層
我從發叔那裡買回來後是沒有換盆或泥。
kendrew 發表於 2007-10-29 11:32:33 |顯示全部樓層
3.買回來的發叔小苗,不需要急於換泥,(超市花例外)。開花時不要換泥。

開花後可以換泥, 一年最好兩次la...
注意天氣, 太熱太凍都不宜換泥…
heiheimama 發表於 2007-10-29 11:37:26 |顯示全部樓層
我想食av的蟎是不會吃木傢私的,他們是吃花和葉的嘛.你要防的是白蟻.
noel 發表於 2007-10-29 12:17:44 |顯示全部樓層
如家中有小孩或竉物,又或者不太通風,
都係咪用帝先隆喇...