Nikon D40(開箱分享)

作者: 小閒 發表于 2009-3-29 22:27:46
13270 104
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 12:33:01 |顯示全部樓層
好高深
頭先我即刻走去問我同事 : 咩係對焦屏
佢都唔知係咩
vivi 發表於 2009-9-29 12:01

嗯....  以前用菲林機、全手動o個陣,你由個 view finder 望出去個對焦點就係咁架啦!用 K3對焦屏做例子,對焦唔 sharp o個陣,對焦點圈內個 subject 會分開左,咁你就對焦對到佢好整齋地連番埋唯止!但裝左呢 d 對焦屏之後影唔影嚮本身部機 d 乜鬼野9點對焦、11點對焦我就唔清楚啦!
回復

八王爺 發表於 2009-9-29 13:01:27 |顯示全部樓層
以前用 手動咁样呀! 都好易,係花多少少時間,但焦點好準架!
咁同样 $4000 , 有換屏,同無換屏,真係要考慮一下。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 13:16:13 |顯示全部樓層
以前用 手動咁样呀! 都好易,係花多少少時間,但焦點好準架!
咁同样 $4000 , 有換屏,同無換屏,真係要考慮一下。
八王爺 發表於 2009-9-29 13:01

但而家啲机都有自動對焦,相對黎講,手動情況較少。如果裝左之後唔影響對焦屏自動對焦模式的話,咁都冇壞呀,否則就要考慮清楚啦!
回復

vivi 發表於 2009-9-29 13:17:05 |顯示全部樓層
嗯....  以前用菲林機、全手動o個陣,你由個 view finder 望出去個對焦點就係咁架啦!用 K3對焦屏做例子,對焦唔 sharp o個陣,對焦點圈內個 subject 會分開左,咁你就對焦對到佢好整齋地連番埋唯止!但裝左呢 d 對 ...
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 12:33

即係好似而家用 手動對無咁??
回復

八王爺 發表於 2009-9-29 13:27:23 |顯示全部樓層
哦 ... 我的意思是 是否 450d 的手動對焦不太好,所以先要換呢?

我冧玩 單反 終極都係玩手動對焦吧!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 13:32:39 |顯示全部樓層
而家你將部機轉做手動對焦,响view finder度望出去唔會見到我以上講嘅情形(參考我比王爺條link,有相睇會易明d), 有嘅話啲人就唔使裝啦!
回復

vivi 發表於 2009-9-29 14:03:20 |顯示全部樓層
而家你將部機轉做手動對焦,响view finder度望出去唔會見到我以上講嘅情形(參考我比王爺條link,有相睇會易明d), 有嘅話啲人就唔使裝啦!
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 13:32

回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 14:15:53 |顯示全部樓層
哦 ... 我的意思是 是否 450d 的手動對焦不太好,所以先要換呢?

我冧玩 單反 終極都係玩手動對焦吧!
八王爺 發表於 2009-9-29 13:27

唔知佢咩情況,可能佢用嘅鏡頭係部450D 用唔到 auto focus?又或者佢鐘意手動影微距?好多原因,佢本人至知啦!一般黎講,而家 d 數碼單反對焦已經好快、好準,如果唔係有特別原因,都未必需要用對焦屏!以 D90 為例,個顯示屏可以實時顯示 (live view 功能),仲可以放大對焦點,咁就知道 sharp 唔 sharp 啦,所以對焦屏對我冇乜用!450D 都有 live view 模式,但有冇得放大對焦點我就唔知啦!可能呢位人兄真係鐘意玩手動,所以裝左個對焦屏!
查實你不如問下佢裝左對焦屏有乜好處?佢平時鐘意影乜,點解要裝對焦屏?學o下野都好呀!
回復

八王爺 發表於 2009-9-29 16:14:00 |顯示全部樓層
佢就係話 450d 手動对焦唔係咁好,所以換咗!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 20:14:16 |顯示全部樓層
咁呢樣我就唔清楚啦!
回復

vivi 發表於 2009-9-29 20:58:03 |顯示全部樓層
咁呢樣我就唔清楚啦!
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 20:14

等KUNO大哥返黎答
回復

八王爺 發表於 2009-10-1 10:15:22 |顯示全部樓層
噢 ! $3800 450D  买到喇! 好正!
回復

vivi 發表於 2009-10-1 10:17:29 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2009-10-1 10:15

WAWAWAWA $3800
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-1 11:32:02 |顯示全部樓層
恭喜王爺有新玩具玩!多 d post 相呀!
回復

Ulrica 發表於 2009-10-1 12:11:56 |顯示全部樓層
王爺好野, 趁國慶出去影多d相, 實習下用部新相機.
回復

avery 發表於 2009-10-1 12:12:13 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2009-10-1 10:15

咩 lens 呀 ??

DSLR Body 唔重要, 重點係支鏡 ~
回復

vivi 發表於 2009-10-1 12:13:29 |顯示全部樓層
王爺好野, 趁國慶出去影多d相, 實習下用部新相機.
Ulrica 發表於 2009-10-1 12:11

今日天氣好, 本來影相GOOD
不過我今日咩都唔想做-____________-
回復

vivi 發表於 2009-10-1 12:15:33 |顯示全部樓層
咩 lens 呀 ??

DSLR Body 唔重要, 重點係支鏡 ~
avery 發表於 2009-10-1 12:12

係啦, 有支天涯鏡就好LU
HEHEHE
HANG HANG

Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC (B003) Zoom 變焦   4,000

呢支點睇呀
回復

oneonewe 發表於 2009-10-1 13:23:16 |顯示全部樓層
我想買支定焦Marco鏡
回復

KUNO 發表於 2009-10-1 13:57:06 |顯示全部樓層
係啦, 有支天涯鏡就好LU
HEHEHE
HANG HANG

Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC (B003) Zoom 變焦   4,000

呢支點睇呀
vivi 發表於 1/10/2009 12:15

有18mm廣角端到270mm望遠端再加上4級光學防震,已經好好.
成像質素都合格ok!
不過喺對焦速度上就慢啲.
$4000都算超值.
去旅行最啱用.
回復