Nikon D40(開箱分享)

作者: 小閒 发表于 2009-3-29 22:27:46
13260 104
八王爺 發表於 2009-9-4 16:53:59 |顯示全部樓層
我只係 數碼單反新手,只能用最低級的,要手動仲有排學。
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-4 16:56:52 |顯示全部樓層
Nikon 冇馬達嘅入門機唔貴,但 AF-S 鏡相對 AF 鏡就會貴,拉上補下,夠你買部有馬達嘅機!

Cannon 冇呢個問題!
vivi 發表於 2009-9-4 17:01:16 |顯示全部樓層
Nikon 冇馬達嘅入門機唔貴,但 AF-S 鏡相對 AF 鏡就會貴,拉上補下,夠你買部有馬達嘅機!

Cannon 冇呢個問題!
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-4 16:56

i see, THX 瓶瓶add6icon
八王爺 發表於 2009-9-28 16:00:48 |顯示全部樓層
canon 450d 有人問我要唔要2手喎! 真係煩
Ulrica 發表於 2009-9-28 16:05:40 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2009-9-28 16:00

王爺, 你係煩買部新好呢? 定係買2手好呢? 哈哈
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-28 16:09:14 |顯示全部樓層
王爺, 你係煩買部新好呢? 定係買2手好呢? 哈哈
Ulrica 發表於 2009-9-28 16:05

係囉係囉,你嫌個人煩你?定係諗買邊部呢?
vivi 發表於 2009-9-28 16:34:32 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2009-9-28 16:00

不如出500D啦
拍埋movie, 又輕
八王爺 發表於 2009-9-28 17:18:03 |顯示全部樓層
样样都煩。
450d 二手同新只係差 千幾蚊。
但係我唔係用開 canon 嘅!
500d 個價好唔同喎 vivi
vivi 發表於 2009-9-28 17:34:42 |顯示全部樓層
样样都煩。
450d 二手同新只係差 千幾蚊。
但係我唔係用開 canon 嘅!
500d 個價好唔同喎 vivi
八王爺 發表於 2009-9-28 17:18

Canon EOS-500D (Kit: EF-S 18-55mm f3.5-5.6 IS) Digital SLR 數碼單反機 6,880
Canon EOS-500D (Kit: EF-S 18-200mm f3.5-5.6 IS) Digital SLR 數碼單反機 10,880
Princeton 發表於 2009-9-29 10:09:11 |顯示全部樓層
Crazy camera
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 10:52:43 |顯示全部樓層
Crazy camera
Princeton 發表於 2009-9-29 10:09

有幾 crazy ??
八王爺 發表於 2009-9-29 10:55:03 |顯示全部樓層
唔好理啲無聊人。

canon 450d 個friend 話 $4000 俾我。仲 換咗k3 對焦屏。
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 11:03:52 |顯示全部樓層
咩係 K3 對焦屏?
八王爺 發表於 2009-9-29 11:11:19 |顯示全部樓層
汗.... 你唔知,我更加唔知!
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 11:13:16 |顯示全部樓層
汗.... 你唔知,我更加唔知!
八王爺 發表於 2009-9-29 11:11

虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 11:19:45 |顯示全部樓層
王爺,對焦屏呀!

http://www.focusingscreen.com/test.htm
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 11:52:26 |顯示全部樓層
http://stevenlins.blogspot.com/2008/11/canon-5d-nikon-k3.html?showComment=1237042200000
Focus screen?
vivi 發表於 2009-9-29 11:26

咪就係呢 d 囉!對焦易 d ,尤其係手動o個陣!
vivi 發表於 2009-9-29 12:01:39 |顯示全部樓層
咪就係呢 d 囉!對焦易 d ,尤其係手動o個陣!
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-29 11:52

好高深
頭先我即刻走去問我同事 : 咩係對焦屏
佢都唔知係咩
八王爺 發表於 2009-9-29 12:20:57 |顯示全部樓層
咁係咪好啲? 咁我係咪要學手動?