藍梅冇花開

作者: orchids 發表于 2007-10-26 14:54:04
4109 22
唔知點解,我的藍梅種了2年,都冇花開?
Taikau 發表於 2007-10-29 13:39:57 |顯示全部樓層
Hi, could you tell me where to buy 藍梅 seed.

Thanks very much
回復

orchids 發表於 2007-10-29 16:12:47 |顯示全部樓層
Sorry, 藍梅 is a typing mistake,I want to ask about blue berry藍莓 but not 藍梅.
回復

Taikau 發表於 2007-10-29 16:41:45 |顯示全部樓層
Ah, 藍莓 is exactly what i want.  do you know where can buy it now?  Really thanks
回復

orchids 發表於 2007-10-29 18:06:49 |顯示全部樓層
I brought a pack of blue berry from supermarket and collected seeds from 1~2 fruit. One fruit contains many seeds.
回復

Taikau 發表於 2007-10-30 09:30:36 |顯示全部樓層
Thanks very much
回復

seed 發表於 2007-10-31 15:56:22 |顯示全部樓層
orchids你是如何種到佢發芽的
可以教教我嗎?
我試了兩次種成個多月都發唔到芽
唔知點解
回復

heiheimama 發表於 2007-10-31 16:18:48 |顯示全部樓層
藍莓,不是樹來嗎?好像是成個人咁高的?(我從紀錄片看到)
回復

kok69 發表於 2007-10-31 16:38:06 |顯示全部樓層
不如影張相黎睇下丫+++
回復

orchids 發表於 2007-10-31 18:13:58 |顯示全部樓層
我係第一次種藍莓核,約三星期後就發芽,我估計發芽率有80%,都好高!
我都冇用亦唔識特別的播種方法,我只係張藍莓核放在濕泥上,淋水時要小心D,不要冲走藍莓核.我D咁易發芽而呀seed你D唔發芽,會不會是關藍莓本身事,例如有幾新鮮或有冇雪過.
至於藍莓係唔係樹,由兩年前播種到現在,我都係唔知藍莓嘅真身係點樣,但現時我棵藍莓就絕對唔係樹,我明日post我佢張相比大家睇
回復

orchids 發表於 2007-11-1 10:30:37 |顯示全部樓層
藍莓全身照的水樽是用來比較植株大小.
芽仔特寫-植株近泥面處,不時長出新芽,所以我覺得牠像灌木多於樹木.
葉片特寫-葉柄近葉片處是紅色,如果葉片被弄破,會發出淡而清香的味道.

藍莓全身照

藍莓全身照

芽仔特寫

芽仔特寫

葉片特寫

葉片特寫
回復

orchids 發表於 2007-11-1 10:34:43 |顯示全部樓層
遺漏了這張.

我覺得像灌木的部份

我覺得像灌木的部份
回復

seed 發表於 2007-11-1 14:20:08 |顯示全部樓層
orchids你種得好靚呀
平時要怎樣打理? (例如陽光同水份的控制)
我夏天時曾在花墟買過現成一長盒一盆的那種,
已有8"高有d葉又有埋側芽的返屋企種,
諗住掂掛,
但努力了一個月就死了
所以就試用種子, 但都唔得, 唉~~~
藍莓在街市買,
表面粉粉的又飽滿, 睇來都幾新鮮,
我想是我種得唔好才發不了芽
見你種得咁好,
我都要再試多次先得
回復

orchids 發表於 2007-11-1 16:07:50 |顯示全部樓層
呀seed,你的說話另我好慚愧,因為我的標題係我唔識種,藍莓開唔到花,我又點識教你呢.
呀seed,如果你想要藍莓成株,我盆藍莓有一棵較細的,你要唔要,但講明先我盆花D泥有粉蝨.
回復

alextang 發表於 2007-11-1 17:20:14 |顯示全部樓層
藍莓是灌木呀!你真是好心機啦。
你棵未夠大啊、所以未有花。
還有香港天氣不合,不要有太大期望。
回復

orchids 發表於 2007-11-1 18:42:49 |顯示全部樓層
謝謝alextang你解答我的問題,可否講多些藍莓種植的需要,例如熱,凍或溫差.已種了二年都想盡力一試.
回復

alextang 發表於 2007-11-1 21:03:32 |顯示全部樓層
我都試過由種子種啊!我都未種到出。你比我成功好多啦。
不過之前看過一些文。好多溫帶植物(藍莓),
香港都種得到生,不過就唔種靚,夏天同冬天是間題所在。
夏天太熱。冬天唔夠冷!
我朋友是買成熟的。話都會有花,有果。不過就得好少。
你努力啦。我看你的。
回復

seed 發表於 2007-11-2 08:32:50 |顯示全部樓層
先謝過orchids你先.
不過不要分盆給我呀, 雖然都想要 但盆花很大可能會給我種壞
好好的却給我蹂躪了, 我會內疚死的
你繼續努力奮鬥, 相信你能種到佢開花結果

謝謝alextang, 之前見有得賣還以為香港天氣適合種
現在才知道原來佢咁怕熱的
回復

orchids 發表於 2007-11-2 13:54:56 |顯示全部樓層
謝謝alextang的意見!
seed, alextang 我會努力種好盆藍莓!
回復

alextang 發表於 2007-11-2 18:52:51 |顯示全部樓層
你知道嗎?
我的頭像就是藍莓花啦!
我都好鐘意呀。
回復

12下一頁