積積媽的香草竇 ~~~(浸水待出根迷迭香 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-3-27 15:09:11
38537 351
nuage 發表於 2009-4-7 02:46:37 |顯示全部樓層
舊年響花墟度買香草, 今年,我決定要自己種 ~
舊年成功左百里香 , 羅勒三兄弟 .
今年第一炮係薰衣草 , 貓薄荷
其他0既香草 , 仍好努力地插枝繁殖 ~~
響室外風吹雨打緊0既小苗 ...
JicJicmom 發表於 2009-4-7 00:02

快高長大﹗佢地大哂就好壯觀啦﹗
回復

sandylam 發表於 2009-4-7 13:55:36 |顯示全部樓層
我都想種薰衣草呀~
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 15:20:55 |顯示全部樓層
積積媽午安!
剛寄咗D種籽俾你呀!
香草類 -- 細香蔥(蝦夷蔥)幾棵咋, 種種吓就越生越多架罅.
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-7 16:24:49 |顯示全部樓層
!!!!!!!!!!
老師好 ! 你做咩咁客氣呀 !!! 莫非你有千里眼 , 知我D羅生已經食哂 ~ 個菜盤吉左出來 ??!!
好多謝老師啊 !!
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 17:17:17 |顯示全部樓層
請問蝦夷是什麼?

yee? 花園仔 wor
西利呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-7 17:27:54 |顯示全部樓層
蝦夷蔥 = chives 呀 ~~
老師有幾棵長食長種長有架 ~~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-7 17:28:44 |顯示全部樓層
快高長大﹗佢地大哂就好壯觀啦﹗
nuage 發表於 2009-4-7 02:46

阿 nuage ~~~ 你送的0既藍蝴蝶蓄勢待發喇 ~~~ 希望聽日有陽光可以令佢開花喇 ~~ ^^
回復

nuage 發表於 2009-4-7 18:18:28 |顯示全部樓層
阿 nuage ~~~ 你送的0既藍蝴蝶蓄勢待發喇 ~~~ 希望聽日有陽光可以令佢開花喇 ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-4-7 17:28

咁我要等睇花啦﹗
回復

Jennie 發表於 2009-4-7 20:32:36 |顯示全部樓層
積媽,我D薰衣草種子一粒都唔發,你果D响邉度買架?有冇咩牌子好D?D種子係咪要搵砂紙磨下先浸水下種?
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 20:38:31 |顯示全部樓層
嘩, 厲害厲害!

成個森林感!
你可以開鋪頭了

你D檸檬羅勒好似係肉桂羅勒尼wor
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-7 22:49:33 |顯示全部樓層
積媽,我D薰衣草種子一粒都唔發,你果D响邉度買架?有冇咩牌子好D?D種子係咪要搵砂紙磨下先浸水下種?
Jennie 發表於 2009-4-7 20:32

我種呢隻係yates 種子黎架 ~~ 響雅至購入. 我覺得呢個牌子0既種子發芽率幾高下 ~ 另外一個選擇就係賓賓賣0既皇冠頭種子(入口) . 係比出面貴少少 , 但發芽率高呀  ~
台灣種子我唔 recommend , 買親都唔發0既 ~ 把鬼 ~
大部份香草種子咁細 .....點磨呀? 我都係用 水果膠盒做盤 , 科學泥做底, 將沙同種子溝勻後平均洒上泥面, 再用篩子薄薄地覆一層土上去. 用噴水壺噴濕 , 合上膠蓋.
我種0既薰衣草同貓薄荷都係 3日就出芽仔囉 ~
回復

Monse 發表於 2009-4-7 23:21:28 |顯示全部樓層
~ 把鬼 ~ 我睇見呢句覺得好好笑吖,積媽,你好攪笑架嘖
回復

Jennie 發表於 2009-4-7 23:44:31 |顯示全部樓層
我都有用Yates 種子種thyme, 又係勁出芽,睇嚟我都係要入多Yates 種子喇。
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-8 00:33:33 |顯示全部樓層
~ 把鬼 ~ 我睇見呢句覺得好好笑吖,積媽,你好攪笑架嘖
Monse 發表於 2009-4-7 23:21

將 yates / 賓賓王冠頭 / 台灣種子同一時間發 , 我一睇到台灣種子0個一盤 , 次次都係話 : 把鬼 ~~
阿 monse 呀 ~~ 你仲記得我地第一次見面你送我0既小苗嘛 ?
我今日將最後2小盤都定植左囉 ~~~ 有一盤仲開左好靚0既紫藍色小花 ~ 夜左影唔到相 , 聽日一早去影比你睇呀 ~~ ^^
回復

Monse 發表於 2009-4-8 00:42:37 |顯示全部樓層
“紫藍色小花”我諗係藍星花,夏天會開好密既花仔同埋佢既花期係全年都開花,雖然冬天都開花但啲葉變晒啡色(冬天唔靚),我家的“藍星花”啲葉開始轉番綠色喇
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-8 01:05:27 |顯示全部樓層
嘩, 厲害厲害!

成個森林感!
你可以開鋪頭了

你D檸檬羅勒好似係肉桂羅勒尼wor
gtrnismo 發表於 2009-4-7 20:38

其實我唔排除我下種子時睇錯 / 寫錯架 ~~~
一樣咁0既 ......
回復

fianfumy 發表於 2009-4-8 01:27:44 |顯示全部樓層
monse ...我又對你唔住 , 棵"碰碰香 " 返了天家呀 !
回復

Monse 發表於 2009-4-8 02:19:46 |顯示全部樓層
monse ...我又對你唔住 , 棵"碰碰香 " 返了天家呀 !
fianfumy 發表於 2009-4-8 01:27

唔緊要,我都成日種死植物架,下次見面再比過你吖
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-8 09:50:59 |顯示全部樓層
香薰園購入的香花薄荷有花苞 ~~
P1150178 (Small).JPG
回復

farfeifar 發表於 2009-4-8 09:51:17 |顯示全部樓層
大家都種蔥呢~
我想問有咩辦法令d蔥大得快d?
我d蔥種極都好似條毛咁...
回復