積積媽的香草竇 ~~~(浸水待出根迷迭香 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-3-27 15:09:11
38518 351
JicJicmom 發表於 2009-4-2 11:35:04 |顯示全部樓層
紫蘇唔可以插生,一定要帶根噶,不過有根都唔容易。屋企家陣種緊一盆,情況唔樂觀啊……
yunaiyi 發表於 2009-4-2 11:21

HEEHEE ~~~ 我都係試下玩下 ~~~ 得左 = 有人送多一棵比我 ~~ 唔得咪去堆肥 / 做草木灰囉 ~~ XD
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 11:36:24 |顯示全部樓層
積媽~唔好意思..再煩下你...甘d泥應該用邊種同比例應該幾多??麻煩晒你~
miharuhk 發表於 2009-4-2 11:07

我無咩比例架 ....... 一樣一半咁囉 .
有無其他人有類似經驗呢 ???
回復

mandywowo 發表於 2009-4-2 12:21:20 |顯示全部樓層
積媽,甜菊你都有呀? 唔知邊度有種子買呢, 我好想種~add6icon
回復

月光光 發表於 2009-4-2 12:28:03 |顯示全部樓層
積媽,甜菊你都有呀? 唔知邊度有種子買呢, 我好想種~add6icon
mandywowo 發表於 2009-4-2 12:21

JJM,我都想知甜菊種子邊度有得買?Thx
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 13:01:42 |顯示全部樓層
mandywowo , 月光光 ,
甜菊係舊年夏天時買架 , 因為太熱 + 唔識種, 12月左右枯左,我又無得閒處理佢 ....可能係一直佢都有種子跌落泥度 , 無耐佢又出番芽 , 我本來唔肯定佢係甜菊 , 但發現佢有一d響枯左0既枝條上面出新芽我至知真係甜菊黎 ~~
佢d種子好似羽毛咁 (蒲公英毛毛咁) , 我試過下種又發唔到 .
試插枝又唔出根 + c埋 .
但我會呢個星期再試下囉 ~~ 我應承左小寶會試插枝成功後比小苗佢架 , 如果黎緊成功 , 比埋你地2個喇 ~~~ ^^
回復

mandywowo 發表於 2009-4-2 13:44:36 |顯示全部樓層
咁多謝先, 祝你大成功add6icon
回復

muitau 發表於 2009-4-2 13:45:42 |顯示全部樓層
借問聲甜菊有什麼用途?
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 14:33:46 |顯示全部樓層
借問聲甜菊有什麼用途?
muitau 發表於 2009-4-2 13:45

可以提煉黎做代糖0既野黎架~ 但係有爭議性囉 ~~ 可以去 GOOGLE / YAHOO 下 ~~ 會多D資料架~
回復

athernas 發表於 2009-4-2 15:03:43 |顯示全部樓層
哎唷~~唔緊要 ~~~ 你要唔要再拎多一棵 ? 你想要邊一隻呀 ? 我整好左通知你呀 ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009/4/2 00:38

我落咗d香水薄荷種子啊.係花展買.如果你還有,可以被返葡萄柚薄荷我嗎? 我想要多一棵萍果薄荷,得嗎?嘻,貪心咗添
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 15:17:14 |顯示全部樓層
我落咗d香水薄荷種子啊.係花展買.如果你還有,可以被返葡萄柚薄荷我嗎?
athernas 發表於 2009-4-2 15:03

當然可以喇 ~~~ 我養得佢壯d再比你 ~~ 比d時間我喇 ~ ^.^
回復

athernas 發表於 2009-4-2 16:59:53 |顯示全部樓層
當然可以喇 ~~~ 我養得佢壯d再比你 ~~ 比d時間我喇 ~ ^.^
JicJicmom 發表於 2009/4/2 15:17

勞煩晒,  我又想要萍果薄荷啊.得唔得啊.
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 17:07:37 |顯示全部樓層
勞煩晒,  我又想要萍果薄荷啊.得唔得啊.
athernas 發表於 2009-4-2 16:59

呢個都係要d時間 ~~ 等等 ~~ ^^
回復

athernas 發表於 2009-4-2 20:09:37 |顯示全部樓層
呢個都係要d時間 ~~ 等等 ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009/4/2 17:07

知道,慢慢啦. 反正現在未有位住.等我收咗田後會有位被香草們.
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-3 01:31:44 |顯示全部樓層
今晚開工杆插左一大堆野送朋友 ~~
P1150064 (Small).JPG
倒手香
P1150065 (Small).JPG
斑葉倒手香 , 碰碰香
P1150066 (Small).JPG
斑葉金錢薄荷
P1150068 (Small).JPG
早前杆插0既金錢薄荷
P1150067 (Small).JPG
回復

小寶 發表於 2009-4-3 01:57:14 |顯示全部樓層
嘩,你做咩呀??!咁夜唔訓搞呢d野??
回復

小寶 發表於 2009-4-3 01:58:14 |顯示全部樓層
借問聲甜菊有什麼用途?
muitau 發表於 2009-4-2 01:45 PM

甜菊.............................仲未起動添
回復

月光光 發表於 2009-4-3 09:09:01 |顯示全部樓層
多謝積媽先o
回復

athernas 發表於 2009-4-3 09:36:50 |顯示全部樓層
今晚開工杆插左一大堆野送朋友 ~~
倒手香
斑葉倒手香 , 碰碰香
斑葉金錢薄荷
早前杆插0既金錢薄荷
JicJicmom 發表於 2009/4/3 01:31

辛苦啦,要你咁夜開工.好大工程啊.
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-3 09:38:53 |顯示全部樓層
呢輪好多香草都生得好緊要 , 成堆亂草咁,  唔修枝出黎杆插遲d仲多野做呀 .....
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-7 00:02:08 |顯示全部樓層

舊年響花墟度買香草, 今年,我決定要自己種 ~
舊年成功左百里香 , 羅勒三兄弟 .
今年第一炮係薰衣草 , 貓薄荷
P1150133 (Small).JPG
P1150098 (Small).JPG
P1150097 (Small).JPG
其他0既香草 , 仍好努力地插枝繁殖 ~~
P1150132 (Small).JPG
P1150129 (Small).JPG
響室外風吹雨打緊0既小苗都唔輸蝕架 ~~
P1150067 (Small).JPG
P1150068 (Small).JPG
P1150064 (Small).JPG
回復