積積媽的香草竇 ~~~(浸水待出根迷迭香 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-3-27 15:09:11
38513 351
BanbieChan 發表於 2009-3-30 09:10:41 |顯示全部樓層

我會盡量救佢架~等陣去花墟買D沙先

回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 09:35:10 |顯示全部樓層

http://a5556.myweb.hinet.net/msn/e_word/ew%20(202).gif早晨呀http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/l_word/lw%20(122).gif

http://shi ...
BanbieChan 發表於 2009-3-30 09:10

公主早晨呀 ~~~ 睇黎都係 UP 壞左少少葉咋喎 ~~~ 唔好再比佢成日 DUP 雨充應該會大番靚番.
呢隻薄荷0既母株好壯好健康 , 試過剪枝條出黎浸水之後無理佢D葉枯哂, 但比番水 / 入左泥之後仍會狂標新芽 , 加上你咁好心機 , 放心喇 ~~ 十日八日後又係一條好漢 ~~
係喎 ~~ 呢幾日你咩時間可以交收 MONSE0既噴點茉莉呀 ?
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 09:42:04 |顯示全部樓層

PAULPAUL , 曇花 , 阿忻, NUAGE ,
多謝留言呀~ 呢D香草其實好多都係買 ( 薄荷囉 ~ 我種親都種唔到 ... ) 所以而家努力學杆插 , 學發種子 , 希望真係可以由種子 / 插枝開始 , 100% 自家種 .
由種子種起0既 : 百里香 , 鼠尾草 , 各種羅勒 , 九層塔 .
由自己杆插種起 : 倒手香
版友仔分享0既 :古古力薄荷 , 斑葉金錢薄荷 ( MONSE ) , 斑葉萍果薄荷 ( 草民兄 )
其他0既 ..... 都係買番來的.
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-30 12:00:42 |顯示全部樓層
公主早晨呀 ~~~ 睇黎都係 UP 壞左少少葉咋喎 ~~~ 唔好再比佢成日 DUP 雨充應該會大番靚番.
呢隻薄荷0既母株好壯好健康 , 試過剪枝條出黎浸水之後無理佢D葉枯哂, 但比番水 / 入左泥之後仍會狂標新芽 , 加上你咁好心機 , 放心喇 ~~ 十日八日後又係一條好漢 ~~
係喎 ~~ 呢幾日你咩時間可以交收 MONSE0既噴點茉莉呀 ?
JicJicmom 發表於 2009-3-30 09:35

我哋 1/4會見面嗎同fianfumy
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 12:03:55 |顯示全部樓層
會呀 ~~~ 1/4 拎比你喇咁 ~~~ 好無 ?
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-30 12:04:47 |顯示全部樓層
會呀 ~~~ 1/4 拎比你喇咁 ~~~ 好無 ?
JicJicmom 發表於 2009-3-30 12:03

好~好~好~
回復

oneonewe 發表於 2009-3-30 12:11:16 |顯示全部樓層
積積媽
你個薄荷corner
真係勁正呀
我個天台都好想整到咁靚靚呀
回復

茉莉花 發表於 2009-3-30 12:13:59 |顯示全部樓層
積媽我真係好羨慕你, 我o係花墟買左3盆百里香, 全軍覆沒.
已經放窗邊吹風架啦, 都唔知點解.
森記園入左批歐洲香草, 都幾茂密, 不過驚最終都會整瓜佢地, 唔敢買啦.
回復

oneonewe 發表於 2009-3-30 12:15:55 |顯示全部樓層
我想問
臭草其實係唔係好難種o架?
我屋企o個棵臭草就ham就ham咁
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 13:11:44 |顯示全部樓層
積媽我真係好羨慕你, 我o係花墟買左3盆百里香, 全軍覆沒.
已經放窗邊吹風架啦, 都唔知點解.
森記園入左批歐洲香草, 都幾茂密, 不過驚最終都會整瓜佢地, 唔敢買啦. ...
茉莉花 發表於 2009-3-30 12:13

其實我會覺得響花墟買左返來 , 為穩陣起見 , 我會剪一d落黎做後備架 ....... 我以前都係種乜C乜.........
因為一來唔知店家之前係點樣種 , 二來如果之前用過化肥黎谷過 , 去到我地呢d無化肥之家 , 肯定變得樣衰衰 ..... 三來 , 自己浸到佢出根再種, 都有番少少成功感呀 ~
森記D我都唔捨得買, 因為太貴 ....又唔知種唔種得到 / 好 .
你D百里香會唔會係太大風 , 令葉子水份散得太快 ? 佢係葉枯先 , 係根枯先 , 定係點 ?
我自己種過 , 空氣流通 + 有陽光到就 OK , 大風反而唔係幾好架....
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 13:19:29 |顯示全部樓層
我想問
臭草其實係唔係好難種o架?
我屋企o個棵臭草就ham就ham咁
oneonewe 發表於 2009-3-30 12:15

ONEONEWE ~~~ 你好 ~~~~
我個薄荷閣其實而家好似亂草咁 .....要修一修囉 ...... 你地仲話正我真係慚愧 ......
臭草呢 , 你用乜野泥種 ? 花墟多數用塘泥 , 我買番來0既香草都會轉番砂+泥 . 如果係響花墟買 , 要小心D , 好多時都會有根粉介附送 , 所以返來要即刻換泥換盤 + 隔離 . 上年我買左3盤臭草, 但全部 C 哂 ~=___=""
臭草好粗生 , 但我覺得每一樣響出面買返來0既植物都要時間適應 . 我種緊0既臭草係版友仔 CHRIS TSUI 送我架 , 我一直都係比佢半日照 , 日日都澆水 .
你好無影張相黎睇下大家研究下呢 ?
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-1 09:58:27 |顯示全部樓層
日光日白又影左d相 ~~
金錢薄荷
P1150033 (Small).JPG
斑葉金錢薄荷
P1150034 (Small).JPG
到而家都唔知係乜0既野 ( 買0既時候店家話係薄荷 -__-"")
P1150035 (Small).JPG
希望可以種得好似棵樹咁0既迷迭香
P1150030 (Small).JPG
死過番生0既甜菊
P1150031 (Small).JPG
剛剛入泥0既香茅
P1150046 (Small).JPG
回復

athernas 發表於 2009-4-1 12:43:34 |顯示全部樓層
積媽,我對你唔住啊,棵薄荷琴日C咗啦.
換咗盆後就一直唔係好得D根一路黑上去,琴日放咗出去晒太陽.返到屋企就得返條薄荷干喇.
回復

草民 發表於 2009-4-1 13:50:48 |顯示全部樓層
>>>到而家都唔知係乜0既野 ( 買0既時候店家話係薄荷 -__-"")
毛蝦蟆草。
回復

oneonewe 發表於 2009-4-2 00:02:36 |顯示全部樓層
積媽
係咪天台o黎o架?
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 00:38:06 |顯示全部樓層
積媽,我對你唔住啊,棵薄荷琴日C咗啦.
換咗盆後就一直唔係好得D根一路黑上去,琴日放咗出去晒太陽.返到屋企就得返條薄荷干喇.
athernas 發表於 2009-4-1 12:43

哎唷~~唔緊要 ~~~ 你要唔要再拎多一棵 ? 你想要邊一隻呀 ? 我整好左通知你呀 ~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 00:39:14 |顯示全部樓層
>>>到而家都唔知係乜0既野 ( 買0既時候店家話係薄荷 -__-"")
毛蝦蟆草。
草民 發表於 2009-4-1 13:50

唔該哂呀草民兄 ~~~~
食唔食得架呢隻野 ?? XD
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 00:39:38 |顯示全部樓層
積媽
係咪天台o黎o架?
oneonewe 發表於 2009-4-2 00:02

係呀 ~~~ 係天台黎架 ~~~ ^.^
回復

miharuhk 發表於 2009-4-2 00:48:29 |顯示全部樓層
積媽,你好,見到你個香草園甘靚...再望下我自已的迷迭香....只有唉一聲...我依個超新手想問係唔係響花墟買番黎一定要換過d泥? 因為我盆迷迭香重生存 , 但另一盆薄荷就剩番1/3條命....唉
回復

oneonewe 發表於 2009-4-2 01:18:14 |顯示全部樓層
係呀 ~~~ 係天台黎架 ~~~ ^.^
JicJicmom 發表於 2009-4-2 00:39

咁打風落雨
怕唔怕會吹走哂D o野?
回復