返回列表 發新帖

請問點解我D菜苗只識長高,唔識長粗嘅?

作者: wrxdaisylau 發表于 2007-10-25 22:32:03
6734 38
heiheimama 發表於 2007-11-3 13:14:05 |顯示全部樓層
有,芽菜同韭黃!佢地直頭係唔見得光!不過種佢地唔係幾好玩啦!
回復

蛀米虫 發表於 2007-11-4 00:24:37 |顯示全部樓層
芽菜好似係歐出來.......會有蚊蚊喎
韭黃就唔知la  哈~
回復

carly 發表於 2007-11-4 20:06:22 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-10-31 14:14 發表
至於泥,你可以買黃花沙+河沙+塘坭+pit moss/基肥.黃花沙去新界的園藝舖訂,或者上山掘!河沙,當然係去河撈,金魚街好似有得賣(d人用來養魚).塘泥不一定要,視乎你種的是什麼.加pit moss是我自己發明的,覺得d泥黑黑地會肥d.Pit moss即係pottin ...

要讚吓"希希媽媽"好詳細吖,我相信參加論壇就係希望可以交換到第一身的資料!
送你 n 個讚
回復

wrxdaisylau 發表於 2007-11-6 21:59:55 |顯示全部樓層
真係好多謝希希媽媽咁詳細咁教導我 ,我明天會去問吓買黃花沙,係咪加埋河沙會仲好,如果買唔到的話係咪冇咁好呢?如果買唔到剩係用黃花沙再+塘坭+pit moss+魚肥就足夠呢?是否每星期追一次肥就足夠呢?我買咗以上材料之後,係咪最好即刻將菜苗移植呢,需唔需要將肥料加入泥裏面曬幾日先呢?至於木瓜,我會先種在盆,再移植到地下去種,(但只夠地方種一棟) ,又唔知邊棟先係,而且而家已經出多咗好多棵,有成十幾棟,種唔晒呀,有冇人要呀
回復

PACO 發表於 2007-11-7 05:16:30 |顯示全部樓層
原帖由 wrxdaisylau 於 2007-11-6 21:59 發表
真係好多謝希希媽媽咁詳細咁教導我 ,我明天會去問吓買黃花沙,係咪加埋河沙會仲好,如果買唔到的話係咪冇咁好呢?如果買唔到剩係用黃花沙再+塘坭+pit moss+魚肥就足夠呢?是否每星期追一次肥就足夠呢?我買咗以上材 ...

你自己要留蕃幾棵至得,如果唔係全部都係同一性別就麻煩囉
回復

heiheimama 發表於 2007-11-7 12:57:57 |顯示全部樓層
原帖由 wrxdaisylau 於 2007-11-6 21:59 發表
真係好多謝希希媽媽咁詳細咁教導我 ,我明天會去問吓買黃花沙,係咪加埋河沙會仲好,如果買唔到的話係咪冇咁好呢?如果買唔到剩係用黃花沙再+塘坭+pit moss+魚肥就足夠呢?是否每星期追一次肥就足夠呢?我買咗以上材 ...

如果用pit moss, 不用吽, 即溝即可以用. 菜一般喜歡疏水, 所以加河沙好d, 塘坭些少就可以, 甚至不加. 魚肥是追肥時用, 等菜苗出左四對葉左右才落, 如不清楚份量, 最好薄施.
回復

wrxdaisylau 發表於 2007-11-11 22:44:50 |顯示全部樓層
明仔,希希媽媽,我噚晚已經將所有樹苗及菜苗移植到大盆裏面,同埋已經轉了泥土,希望今次成功啦,木瓜苗原來有成30棵,所以我送咗比我左右的朋友,自己仲有成十幾棵 ,請問要大到幾大先至知係公定母呢?
回復

PACO 發表於 2007-11-12 05:12:36 |顯示全部樓層
原帖由 wrxdaisylau 於 2007-11-11 22:44 發表
明仔,希希媽媽,我噚晚已經將所有樹苗及菜苗移植到大盆裏面,同埋已經轉了泥土,希望今次成功啦,木瓜苗原來有成30棵,所以我送咗比我左右的朋友,自己仲有成十幾棵 ,請問要大到幾大先至知係公定母呢? ...

等.等..等...等....等到開花囉
回復

heiheimama 發表於 2007-11-12 09:26:01 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-11-12 05:12 發表

等.等..等...等....等到開花囉

你樓下有冇d耕左幾十年田既阿婆住?我就有,佢可以一眼睇得出棵小木瓜係公定那.佢仲成日上來教(訓)我,真係所有網友都唔夠佢勁!
回復

PACO 發表於 2007-11-13 00:09:31 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-12 09:26 發表

你樓下有冇d耕左幾十年田既阿婆住?我就有,佢可以一眼睇得出棵小木瓜係公定那.佢仲成日上來教(訓)我,真係所有網友都唔夠佢勁!

世外高人?
回復

ammonch 發表於 2007-11-26 12:46:19 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

你係邊度買potting mix架? $45/25 L.  我個日係大埔買左包5L都要成$12呀?
回復

heiheimama 發表於 2007-11-26 15:02:10 |顯示全部樓層
原帖由 ammonch 於 2007-11-26 12:46 發表
你係邊度買potting mix架? $45/25 L.  我個日係大埔買左包5L都要成$12呀?

你是問我嗎?Potting Mix / Peat Moss去紛紛買羅!如果你在大埔買,綠田園都有,不過好似貴幾蛟.
回復

ammonch 發表於 2007-11-26 15:53:45 |顯示全部樓層
heiheimama:
係呀,我係問你呀,一時手快,忘了quote你的名字!
謝謝你的答案呀!
回復

kok69 發表於 2007-11-26 23:23:38 |顯示全部樓層
哎...
我琴日都買左包20l, 48蚊啊...
好貴=.=
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-27 23:12:18 |顯示全部樓層
原來希希媽媽係名師出高徒!
回復

heiheimama 發表於 2007-11-28 12:12:51 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-11-27 23:12 發表
原來希希媽媽係名師出高徒!

梗係唔係啦,阿婆咩野都唔駛攪就瓜果滿園,我呢懶巴閉又開泥又落肥都係得個桔!個個星期六見到佢就俾佢哦,喂,仲咩種極咁細呀~唉,成日俾人暗串,真無引呀!
回復

ammonch 發表於 2007-12-8 22:01:17 |顯示全部樓層
希希媽媽,
我今日到花墟既賓賓睇過d黑泥, 35L最平都要$95一包呀, 好貴呀! 你究竟係邊度買到咁平架, 可否告之地址?  
回復

heiheimama 發表於 2007-12-8 22:29:50 |顯示全部樓層
原帖由 ammonch 於 2007-12-8 22:01 發表
希希媽媽,
我今日到花墟既賓賓睇過d黑泥, 35L最平都要$95一包呀, 好貴呀! 你究竟係邊度買到咁平架, 可否告之地址?  

吓,唔通我記錯?!~
回復

ammonch 發表於 2007-12-8 22:59:42 |顯示全部樓層
係呀, 我仲以為我去錯左地方tim!
回復