請問點解我D菜苗只識長高,唔識長粗嘅?

作者: wrxdaisylau 發表于 2007-10-25 22:32:03
6739 38
我已經唔記得第幾次失敗嘞 ,每次剩係長高,唔唔識長粗,之後每次高到大約1”至2”左右就會向下彎,之後仲死埋,請問點解會咁嘅?請大家幫幫忙,唔該晒!
小雲 發表於 2007-10-25 22:39:12 |顯示全部樓層
1. 你種植既位置有無陽光呢?
2. 菜苗既根有無露出泥面呢?
回復

wrxdaisylau 發表於 2007-10-25 22:49:09 |顯示全部樓層
我而家放喺花園出面唔會直接曬到太陽嘅地方,而 D根應該冇咩露出泥面啩,如果有嘅話,請問係咪應該再加番簿簿一層泥呢?因為我係第一次種植,所以咩都唔識,請大家多多指教,唔該晒!
回復

PACO 發表於 2007-10-26 05:16:38 |顯示全部樓層
原帖由 wrxdaisylau 於 2007-10-25 22:49 發表
我而家放喺花園出面唔會直接曬到太陽嘅地方,而 D根應該冇咩露出泥面啩,如果有嘅話,請問係咪應該再加番簿簿一層泥呢?因為我係第一次種植,所以咩都唔識,請大家多多指教,唔該晒! ...

食用植物多數都喜光,你種咗乜野?有冇相睇?
如果係菜,播種後要在種子上面加一層薄泥喎!!
回復

小雲 發表於 2007-10-26 17:07:15 |顯示全部樓層
你應該放在多太陽既地方,因為佢覺得陽光唔夠,咁就會不斷伸長去搵光製造營養, 有時種得太密都會大家一齊伸長鬥爭取更多陽光架。
回復

wrxdaisylau 發表於 2007-10-27 00:12:21 |顯示全部樓層
我想post 相上嚟,但係file太大,請問可唔可以教我點可以將D相縮細呢?
回復

heiheimama 發表於 2007-10-27 00:28:59 |顯示全部樓層
最簡單做法是在"小畫家"選擇"延展",然後減低照片的size,再save, 150kb以下就ok.

另一般葉菜在出第二對葉起便要大哂特哂,而且要一星期落一次肥,落咩肥亦有很大影響.另如果你放在盆種,效果一般會比種落地差.
回復

wrxdaisylau 發表於 2007-10-27 14:33:21 |顯示全部樓層
唔該晒呀,我今晚再re-size 相片post 上嚟比大家睇吓,請問落邊種肥料比較適合呢?
回復

heiheimama 發表於 2007-10-28 17:40:39 |顯示全部樓層
如果種俾自己人食,一般不會落化肥(雖然化肥效果顯著),落有機肥最好.有機肥亦有平有貴,想平的話,去菜種行買散裝的都ok.我之前post過的上水菜種行散裝肥賣十二蚊斤,好好用(當然是有d味啦,有機嘛).另落種前泥土有足夠基肥亦很重要.越說越遠了,有興趣的話我才再說吧,費事咁長氣徙哂d位!
回復

wrxdaisylau 發表於 2007-10-28 21:14:04 |顯示全部樓層
唔該晒呀,我今日去咗菜行買咗花生灰同魚骨粉,請問呢種肥料好唔好呢,係咪落喺泥面就得呢?我終於都RE-SIZE咗相片,希望大家俾吓意見,唔該晒!

呢D就係我嘅菜苖,全部歪埋一邊!

呢D就係我嘅菜苖,全部歪埋一邊!
回復

wrxdaisylau 發表於 2007-10-28 21:20:28 |顯示全部樓層
而我另外種咗棵薯仔,就生長得好好,木瓜苗亦好似生長得幾好,請問木瓜苗幾時需要分盆呢?

呢棵係薯仔,好似都幾健康.

呢棵係薯仔,好似都幾健康.

呢幾棵就係用夏威夷木瓜核發出嚟嘅樹苗仔.

呢幾棵就係用夏威夷木瓜核發出嚟嘅樹苗仔.
回復

PACO 發表於 2007-10-28 21:52:57 |顯示全部樓層
開頭個幾幅係咪蕃茄/生菜呀??真係長咗D喎!! 花生夫會遇水發酵發熱,小心燒傷作物,不過現在咁細棵,遲D先落啦!
魚仔粉可用作開花肥之用,又係唔駛咁早用架

回復

wrxdaisylau 發表於 2007-10-28 22:18:47 |顯示全部樓層
係呀,開頭嗰幾幅分別係,法國生菜,迷你紅蘿蔔,迷你蕃茄,薰‘花衣草,同埋某種香草(因為唔記得個名) ,而家可以落邊種肥料呢?係咪落咗肥料同埋曬得足夠陽光,佢哋就會生長得好好呢,重有D咩嘢需要注意呢?其實我真係好有興趣種植,為的只係如果成功種植出嚟,真係好有成功感,好開心! ,請大家多多教導,指正我的錯誤,唔該晒,幾次失敗之後,本來都有些氣餒,後來搵到呢個網,先至令我重新振作咋,希望今次可以成功啦!
回復

heiheimama 發表於 2007-10-28 23:08:37 |顯示全部樓層
花生”膚”和骨粉是基肥,最好是在落種前一個星期溝在泥裡等它發酵.我自己的習慣是追肥用有基肥.另種菜最好用泥(不是化學泥),否則是種不肥的.如要種到像街市買那麼肥,最好就落地,不可能的話,每盆只可以種一棵,盆尺寸至少五至六吋.
回復

wrxdaisylau 發表於 2007-10-29 23:53:32 |顯示全部樓層
請問泥在哪裡可以買到呢 ? 而有機肥內是什麼呢?我上次去種子店問老闆,他就比了花生灰同魚骨粉給我,他說這就是有機肥料喎,如果我再去買的話應該話比佢聽要什麼呢?我幾時需要分盆呢 ? 如果現在將它們轉移到泥裏,現在我那些菜苗還有沒有得救呢?真係唔好意思,一次過問咁多問題,唔該晒 !
回復

heiheimama 發表於 2007-10-31 13:59:39 |顯示全部樓層
除非是要直播的植物(如蘿蔔),否則先用小盆出苗再轉大盆是很平常.總之出到第二對葉就可以轉盆,起碼要五至六吋,否則會種不肥.有機肥有很多種,總之非化學/以自然物料做成的就算是有機肥.你可以去菜種行問用來追肥的有機肥,或者找那些黑黑的林林地細細粒不規則又臭臭地的(一陣牛屎味),就ok.去年我都係用盆種,十幾盆炒埋得兩碟咋,不過都好開心!
回復

heiheimama 發表於 2007-10-31 14:14:07 |顯示全部樓層
至於泥,你可以買黃花沙+河沙+塘坭+pit moss/基肥.黃花沙去新界的園藝舖訂,或者上山掘!河沙,當然係去河撈,金魚街好似有得賣(d人用來養魚).塘泥不一定要,視乎你種的是什麼.加pit moss是我自己發明的,覺得d泥黑黑地會肥d.Pit moss即係potting mix黑色在花墟或大園藝舖有售,我一般買25升$45,細包會平d.去年我用盆種就用Pit moss,今年落田就正正經經加基肥吽田,希望會種得肥d!其實各師各法,我相信有其他前輩種得俾我專業,總之大家努力!
回復

heiheimama 發表於 2007-10-31 14:17:43 |顯示全部樓層
還有一點,你說你有種木瓜,小心木瓜有分雌雄,公木瓜樹只出花不結瓜,而且用盆好難種,一般要種地.(雖然我都見過有人用盆種好肥,但那些真高人也:通常是耕慣田的婆婆!).
回復

heiheimama 發表於 2007-10-31 22:10:45 |顯示全部樓層
忽然想起,其中一種常用的耕作有機肥叫”魚肥”,去菜種行可以買得到.
回復

蛀米虫 發表於 2007-11-2 19:53:58 |顯示全部樓層
我都成日係種成甘架, 原來甘多野.
其實有沒唔駛太多陽光既(蔬果)植物可以種呢?
回復

12下一頁