我的蟹爪蘭

作者: 花士令 發表于 2009-3-18 11:04:11
10620 75
呢盆蟹爪蘭,, 係在今年年廿九買番o黎,, 開晒花架喇 ,,,
家陣佢出緊新葉,,,, 佢仲做左媽媽 tim,,我幫佢分左枝,,

呢兩盆就係蟹 bb ,, 都問過花店o既人,, 分枝未必次次成功........
chungs 發表於 2009-3-18 11:42:07 |顯示全部樓層
蟹爪蘭我幾年前都買左兩盆,都比較易種.我都分左好多仔女出來了..嘻嘻~
回復

花士令 發表於 2009-3-18 11:57:51 |顯示全部樓層
蟹爪蘭我幾年前都買左兩盆,都比較易種.我都分左好多仔女出來了..嘻嘻~
chungs 發表於 2009-3-18 11:42

嘩 !! 你好犀利呀 !! 我都要多多學習先得喇 ~
我想問下呢... 分枝o既時侯,,
2 塊葉插泥是否比 3 塊葉o既成功率會高 d 呢 ??
因為我第一次分o既關係,, 唔敢分得太多..
一盆為 2 塊, 另一盆為 3 塊...
現在.. 2 塊的已經有新葉仔出緊... 而 3 塊o既.. 冇咩前境咁..
係咪因為. 2 塊吸收能力比 3 塊強, 還是有其他原因 ???
回復

chungs 發表於 2009-3-18 12:53:58 |顯示全部樓層
嘻嘻...其實我都無嘜點野佢地架,一見佢地開晒花,長的,咪剪一條,插入泥中,佢又生..又生咁..
我都係學習緊咋,家中的家樂花由過年,開到今日,有D開始謝了,我又係,見到一條粗粗地的又剪下來,插入泥中,暫時將D仔女放係陰涼的地方,佢地又開枝散葉..呢D花比較易種..啱我D新手..嘻嘻
回復

花士令 發表於 2009-3-18 13:08:37 |顯示全部樓層
嘻嘻...其實我都無嘜點野佢地架,一見佢地開晒花,長的,咪剪一條,插入泥中,佢又生..又生咁..
我都係學習緊咋,家中的家樂花由過年,開到今日,有D開始謝了,我又係,見到一條粗粗地的又剪下來,插入泥中,暫時將D仔女放係陰涼 ...
chungs 發表於 2009-3-18 12:53

多謝指教呀 ~~ 我都要慢慢從中學習學習先 ~!!!
回復

poohpau 發表於 2009-12-7 00:14:49 |顯示全部樓層
我都係學習緊咋, ...
chungs 發表於 2009-3-18 12:53

真係就咁剪一條插入泥中佢就生架啦??
回復

GarfieldHK 發表於 2009-12-7 14:00:41 |顯示全部樓層
係呀。記住要插夠一節以上喎,因為啲根會係第一節與第二節間生出黎。
回復

珮兒 發表於 2009-12-11 16:03:57 |顯示全部樓層
蟹爪蘭係咪唔可以曬太陽架?
回復

GarfieldHK 發表於 2009-12-12 04:26:41 |顯示全部樓層
蟹爪蘭係可以晒太陽㗎!任晒唔嬲
回復

Exodus 發表於 2009-12-12 05:52:34 |顯示全部樓層
蟹爪蘭係可以晒太陽㗎!任晒唔嬲
GarfieldHK 發表於 2009-12-12 04:26

我覺得夏天真係最好唔好......如果無花園
我半日照已經足夠開滿花(雖然果棵係仙人指)
回復

GarfieldHK 發表於 2009-12-12 09:39:37 |顯示全部樓層

................
回復

GarfieldHK 發表於 2009-12-12 09:40:20 |顯示全部樓層
我覺得夏天真係最好唔好......如果無花園
我半日照已經足夠開滿花(雖然果棵係仙人指) ...
Exodus 發表於 2009-12-12 05:52

我諗都啱嘅。我屋企都係得半日照㗎咋!夏天仲有西「邪」。
不過覺得佢晒多啲無問題,所以以為全日照都得。
回復

珮兒 發表於 2009-12-13 03:12:13 |顯示全部樓層
個個人講都唔同既…

今日問個店員,佢又話唔可以直接比太陽曬喎…
回復

GarfieldHK 發表於 2009-12-13 07:54:23 |顯示全部樓層
個個人講都唔同既…

今日問個店員,佢又話唔可以直接比太陽曬喎…
珮兒 發表於 2009-12-13 03:12

乜話?唔可以直接比太陽曬?咁我啲蟹爪蘭咪一早死晒??最多唔可以全日晒啫。
我盆蟹爪蘭依家已經有花芽,一兩日就開始開喇!種咗咁多年都係咁晒㗎啦!

睇吓佢依家幾大,幾靚:
回復

poohpau 發表於 2009-12-13 11:30:44 |顯示全部樓層
係呀。記住要插夠一節以上喎,因為啲根會係第一節與第二節間生出黎。
GarfieldHK 發表於 2009-12-7 14:00

咁點様先知佢係米成功呀?? 同埋可唔可以兩隻唔同顏色嘅支葉插落泥度架??
回復

GarfieldHK 發表於 2009-12-13 14:27:01 |顯示全部樓層
咁點様先知佢係米成功呀?? 同埋可唔可以兩雙唔顏色嘅支葉插落泥度架?? ...
poohpau 發表於 2009-12-13 11:30

過兩三星期啲支葉無軟到,仲強壯咗,咁就應該成功㗎啦。
溫度最好好似依家咁二十度會易生啲。我試過天氣冷時生得好慢,慢到爛埋。
回復

珮兒 發表於 2009-12-13 15:57:33 |顯示全部樓層
回復 14# GarfieldHK

請問你係咪放係窗邊,隔住玻璃曬太陽架?

因為我係新手,好多問題,唔好意思…
回復

poohpau 發表於 2009-12-13 20:30:45 |顯示全部樓層
可唔可用兩種唔同顏色的支葉插入泥度, 咁一盆就會有兩種顏色囉...
回復

GarfieldHK 發表於 2009-12-13 22:08:30 |顯示全部樓層
回復  GarfieldHK

請問你係咪放係窗邊,隔住玻璃曬太陽架?

因為我係新手,好多問題,唔好意思… ...
珮兒 發表於 2009-12-13 15:57

有啲隔住玻璃曬太陽,有啲直接晒,兩種情況都無問題。佢地都係晒得半日。
其實蟹爪蘭好粗生㗎咋。一時淋水多咗都唔會爛,只要唔好長期係咁就得喇。
回復

GarfieldHK 發表於 2009-12-13 22:10:41 |顯示全部樓層
可唔可用兩種唔同顏色的支葉插入泥度, 咁一盆就會有兩種顏色囉...
poohpau 發表於 2009-12-13 20:30

當然得啦。不過無花開個陣分唔到邊支係乜色喎。
回復

1234下一頁