盆養的鐵篇

關閉 [複製鏈接]
作者: hazellue 發表于 2009-3-17 11:28:58
27362 263
hazellue 發表於 2009-3-17 13:57:05 |顯示全部樓層
15# hazellue

謝謝你的comtess de Bauchaud, 好靚呀, 我棵都開緊花花, 不過好細朵
蚯蚓肥我仲未收貨, 今日先運到我家咋
你試咗未? 一包33KG好似用好耐, 洗唔洗俾啲你?
我想問一年生苗用6號 ...
hk88688 發表於 2009-3-17 13:46

花友送我的幾Kilo我已用了, 效果如何要明春才知道, 但我手抓看, 感覺土質非常好, 如果你肯讓些給我, 就真係求之不得。
一年苗?, 你的意思是出根一年, 還是跨年一歲? 用盆大小, 要視乎品種, 有些原生種, 出根一年還可留在4號長盆。 雜交大花鐵, 即使植料和施肥相同, 不同品種根系強弱也有出入。一般扦插苗, 出根一年, 比如說你07年11月出根, 08年冬末換盆 (即出根一年算), 用6號長盆起碼可住年半才換盆。
回復

花草之家 發表於 2009-3-17 16:06:43 |顯示全部樓層
17# Monse
Monse, 你放心啦! 我最叻醫人, 獨孤一味"以毒攻毒", 而且, 你看我的標題 "盆養的鐵", 我不會把地植的貼上來, 如此這般, 毒害該淺。 (更何况, 我快會把園地填平喇!所以地植只有舊照, 今年沒新照!)
送两張 ...
hazellue 發表於 2009-3-17 13:47

我冇定力架!不過o岩o岩開始種鐵,買d平平地,先種5棵,睇吓如果安全渡過夏天,咁就放胆~~~~add10icon
回復

hazellue 發表於 2009-3-17 18:59:33 |顯示全部樓層
我冇定力架!不過o岩o岩開始種鐵,買d平平地,先種5棵,睇吓如果安全渡過夏天,咁就放胆~~~~add10icon
花草之家 發表於 2009-3-17 16:06

買D平平地?  有幾平呀?  5棵夾埋都幾條紅衫魚啦。
回復

seed 發表於 2009-3-17 19:51:25 |顯示全部樓層
好靚
就快毒發攻心了
回復

hk88688 發表於 2009-3-17 20:09:19 |顯示全部樓層
花友送我的幾Kilo我已用了, 效果如何要明春才知道, 但我手抓看, 感覺土質非常好, 如果你肯讓些給我, 就真係求之不得。
一年苗?, 你的意思是出根一年, 還是跨年一歲? 用盆大小, 要視乎品種, 有些原生種, 出根一年還 ...
hazellue 發表於 2009-3-17 13:57

你咁講, 下次要大量入貨先得喇add10icon
我都唔識分呀, 不過我見有幾棵啲根開始响盆底走出嚟, 所以問吓洗唔洗換盆住, 等我再觀察吓先得
回復

alextang 發表於 2009-3-17 21:06:46 |顯示全部樓層
吓!點解呀!" 快會把園地填平喇! "唔好填平喇,地植靚好多及壯觀好多喎。
Monse 發表於 2009-3-17 13:55

是啊。難得有地種野!
回復

hazellue 發表於 2009-3-17 22:23:14 |顯示全部樓層
我其實都唔捨得填咗噠地, 但我花園旁喺公衆花園, 搞到我噠地好多野草種子, 常常長滿野草, 拔極都有, 我實在忍受不了, 而且有極大量蝸牛和蛞蝓爬入來, 每年春季就爬滿牆, 咬爛我的鐵, 唯有斬腳趾避沙虫啦!  不過要填平噠地, 牽一髮動全身啊!  連其餘地下瓦仔一齊起, 再翻鋪, 要3萬蚊, 家金融海嘯, 都好肉赤。
回復

Monse 發表於 2009-3-17 22:32:24 |顯示全部樓層
我其實都唔捨得填咗噠地, 但我花園旁喺公衆花園, 搞到我噠地好多野草種子, 常常長滿野草, 拔極都有, 我實在忍受不了, 而且有極大量蝸牛和蛞蝓爬入來, 每年春季就爬滿牆, 咬爛我的鐵, 唯有斬腳趾避沙虫啦!  不過要填 ...
hazellue 發表於 2009-3-17 22:23

橫掂咁貴,過埋" 金融海嘯" 先考慮填平囉,睇得一年得一年麻。
回復

花草之家 發表於 2009-3-18 13:25:20 |顯示全部樓層
我其實都唔捨得填咗噠地, 但我花園旁喺公衆花園, 搞到我噠地好多野草種子, 常常長滿野草, 拔極都有, 我實在忍受不了, 而且有極大量蝸牛和蛞蝓爬入來, 每年春季就爬滿牆, 咬爛我的鐵, 唯有斬腳趾避沙虫啦!  不過要填 ...

我個花園大部份都係地磚,一樣都係春季有大量蝸牛同蛞蝓架!只要外圍都係草地ge話,真係冇符。
回復

雲雲 發表於 2009-3-18 14:02:31 |顯示全部樓層
花型很美。
回復

alextang 發表於 2009-3-18 14:46:50 |顯示全部樓層

1.好多野草種子
野草無處不在,有水就生。除非你唔種花。
其實可以大葉草種草地。生滿就沒其它野草啦。
2.大量蝸牛同蛞蝓,春天周圍走,花草之家說得對。係地磚都一樣有。
你可以用市售的蛞蝓毒藥,春天周圍放就得。
3.填平噠地, 牽一髮動全身,再翻鋪, 做了也沒用。
萬萬聲,可以買好多花。買好多其它野啦。

一句講晒,反對add4icon
回復

格子 發表於 2009-3-18 15:13:26 |顯示全部樓層
唔! A版就係A版, 分析得好有道理
回復

hk88688 發表於 2009-3-18 15:24:49 |顯示全部樓層
其實我住森林附近都好多雜草, 我會離種嘅植物1呎到噴打草水, 咁就拔少有好雜草喇add4icon
至於蝸牛同蛞蝓, 我好少發現, 因為我每星期都噴藥, 係隔唔時見啲青蛙跳嚟跳去咋
咁咪可以慳返啲錢, 買多啲花花囉
回復

hazellue 發表於 2009-3-18 18:59:32 |顯示全部樓層
我近幾天正努力換盆, 已完成九九++, 跟住打算收拾放在花園的雜物, 不過好頭痛,單是大大小小的鐵線蓮就超過100盆, 我就不知怎放, 擺上露台都要上落樓梯幾+次!  所以, 都+五十六!  其實除蝸牛同蛞蝓問題, 主因是我地植的鐵近年逐一逐一感染了冠瘤病, 死了很多棵,  相信是地下害虫帶來病源!

我不是想, 沒泥地就沒蝸牛同蛞蝓, 只是想, 如果用盆種花, 少了土和草, 蝸牛同蛞蝓小了藏身之所, 數量應相對少, 且較易滅除。我每年春天都放好多藥的, 但又怕對植物不好!

A版, 我以前種過韓國草, 但也常生雷公頭等雜草, 是否種大葉草, 就沒有沒其它雜草? (除雷公頭, 還有極多蘿蔔仔!)

還有, 我看過一些資料說, 要把園地徹底滅草, 盛夏用黑膠布蓋地焗會有效, 不知各位花友有沒有人知可行否?
回復

hazellue 發表於 2009-3-18 19:09:50 |顯示全部樓層
Tetrarose & Frau Mikiko
bloom of tetrarose-6.jpg
Frau Mikiko.jpg
回復

hk88688 發表於 2009-3-18 20:05:47 |顯示全部樓層
响10蚊店有啲黑色不織布嘅嘢, 寫話防止雜草生長, 我買咗未用, 仲未知效果, 你可以買嚟試吓, 黑膠布著未試過, 得閒又試吓先.
Frau Mikiko好多花花呀add6icon, 係咪要種好耐先會開咁多花花add3icon
回復

hazellue 發表於 2009-3-19 12:05:21 |顯示全部樓層
36# hk88688

我都見過你說的不織布, 但我沒買, 因為不織布防種子飞來生根就可以, 要燜焗泥土, 我估計用黑膠布會好一點, 因為吸熱又不透氣嘛!  要鐵花開到好像Frau Mikiko 不難, 不過不同品種表現差異很大, 地植和盆養也不一橡。一般來說, 如果由種子種起, 發芽起算, 三年半至四年就可以, 如果是扦插苗, 两年半至三年半左右。
回復

花草之家 發表於 2009-3-19 13:46:48 |顯示全部樓層
我近幾天正努力換盆, 已完成九九++, 跟住打算收拾放在花園的雜物, 不過好頭痛,單是大大小小的鐵線蓮就超過100盆, 我就不知怎放, 擺上露台都要上落樓梯幾+次!  所以, 都+五十六!  其實除蝸牛同蛞蝓問題, 主因是我 ...
hazellue 發表於 2009-3-18 18:59

hazeilue,超過100盆,照顧都好辛苦,如果仲要搬來搬去,真係唔講得笑 請问冠瘤病是什麼來的,對小鐵有什麼影响,我用呋南丹放係盆栽植物(唔食得),咁就噴少好多藥啦!
回復

花草之家 發表於 2009-3-20 10:51:42 |顯示全部樓層
請问鐵線蓮的冠瘤病與月季的根瘤病相同嗎?
回復

hazellue 發表於 2009-3-20 20:44:01 |顯示全部樓層
請问鐵線蓮的冠瘤病與月季的根瘤病相同嗎?
花草之家 發表於 2009-3-20 10:51

不知道, 我只有3棵月季, 且是去年才買回的.  給你看看鐵的冠瘤照片, 你比較看吧!
冠瘤- 1.jpg
回復