Eithea blumenavia 粉紅孤挺花

作者: KUNO 发表于 2009-3-16 00:09:26
11481 47

這是之前由前輩分享給我的,到今天終於開出美麗的花兒.

「所有圖文若未經同意不可轉貼!」

原生於巴西聖保羅市附近潮濕陰暗森林裡的河谷深處 , 屬於鱗莖類(Amaryllidaceae石蒜科)球根花卉的小型品種 ,
從前曾經被命名為 Griffinia blumenavia、Griffiniopsis blumenavia、Hippeastrum blumenavium
在原產地成大群的球根生長於河畔鬆散濕潤且排水良好的腐植堆上 , 四週環境只有微弱的散射陽光。
鱗莖完全埋於土下 , 葉片深綠色富有光澤呈細長的卵圓形而葉柄則短而幼小。
於直立修長的花梗上著生兩至四朵呈喇叭狀的花朵 , 花瓣白色帶有粉紅色條紋。
栽培管理: Eithea blumeanvia 是常綠品種 , 它十分適合在室內種植 , 喜歡涼快潮濕且有微弱散射陽光的環境不耐直射陽光。
可以全用水苔種植或以含豐富腐植質且排水良好的介質栽培,需保持介質有充足的水份。在炎熱的夏天期間應該將植物移往涼快的區域。
蟲害方面粉蚧是 Eithea blumenavia 主要的蟲害。
Exodus 發表於 2009-3-16 00:14:27 |顯示全部樓層
我真係好鍾意佢!!!

我估今年前輩送贈既都開唔到花
希望下年開得成

但3月開會唔會早左少少??
KUNO 發表於 2009-3-16 00:24:11 |顯示全部樓層
唔早咖喇,哩段時間差唔多!
happymeow2008 發表於 2009-3-16 05:54:08 |顯示全部樓層
Very Pretty!
黃臉婆 發表於 2009-3-16 09:18:45 |顯示全部樓層
好秀氣的小花朱朱!
此款算不算是最細的朱朱?
yuwaiman 發表於 2009-3-16 10:39:01 |顯示全部樓層
好靚呀, 的的色色咁, 影時係咪啱啱開咋, 全開咪仲正
pauline 發表於 2009-3-16 10:42:31 |顯示全部樓層
咁種在toilet咪好o岩?
prodorothyhkg 發表於 2009-3-16 10:49:03 |顯示全部樓層
嬌小清麗,正~~
KUNO 發表於 2009-3-16 14:21:59 |顯示全部樓層
好秀氣的小花朱朱!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(25).gif
此款算不算是最細的朱朱?
黃臉婆 發表於 16/3/2009 09:18

佢比起 Habranthus biflorus 仲要細.
黃臉婆 發表於 2009-3-16 14:27:56 |顯示全部樓層
佢比起 Habranthus biflorus 仲要細.
KUNO 發表於 2009-3-16 14:21

唔係化?
咁咪成朵風雨蘭咁樣囉?
KUNO 發表於 2009-3-16 14:46:47 |顯示全部樓層
唔係化?
咁咪成朵風雨蘭咁樣囉?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(39).gif
黃臉婆 發表於 16/3/2009 14:27

佢又同藍晶花差唔多大,不過葉片就再要細啲.
KUNO 發表於 2009-3-16 14:48:07 |顯示全部樓層
咁種在toilet咪好o岩?
pauline 發表於 16/3/2009 10:42

唔好咁對佢啦,要做所長!
黃臉婆 發表於 2009-3-16 15:00:06 |顯示全部樓層
佢又同藍晶花差唔多大,不過葉片就再要細啲.
KUNO 發表於 2009-3-16 14:46

我唔係好明佢有幾細喎,不如我地去您屋企睇吓實物得唔得呀?
最多唔打劫您咁少囉! 好唔好?
KUNO 發表於 2009-3-16 15:19:13 |顯示全部樓層
我唔係好明佢有幾細喎,不如我地去您屋企睇吓實物得唔得呀?
最多唔打劫您咁少囉! 好唔好?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(39).gif
黃臉婆 發表於 16/3/2009 15:00

唔係唔得,不過之前一定要我見過幾次確定冇問題嘅朋友先可以來.
因為我睇人好小心,我要確保我花園嘅安全.
如果我覺得佢可以做朋友嘅話,除咗佢唔可以私自帶朋友來之外,就乜都冇所謂.
而哩啲朋友仔都有好多個咖,曾經來過我屋企玩過嘅都係.
所以啦,妳快啲來參加我哋攪嘅活動先啦!
prodorothyhkg 發表於 2009-3-16 15:22:10 |顯示全部樓層
e,我有望啦
KUNO 發表於 2009-3-16 15:24:26 |顯示全部樓層
e,我有望啦
prodorothyhkg 發表於 16/3/2009 15:22

多多姐姐一定得啦!
prodorothyhkg 發表於 2009-3-16 15:25:48 |顯示全部樓層
黃臉婆 發表於 2009-3-16 15:31:58 |顯示全部樓層
唔係唔得,不過之前一定要我見過幾次確定冇問題嘅朋友先可以來.
因為我睇人好小心,我要確保我花園嘅安全.
如果我覺得佢可以做朋友嘅話,除咗佢唔可以私自帶朋友來之外,就乜都冇所謂.
而哩啲朋友仔都有好 ...
KUNO 發表於 2009-3-16 15:19

咁......我去人地花園之前,我都要見過幾次面先架,以確保我嘅安全。
Hehe! 咁您地幾時有活動呀?
黃臉婆 發表於 2009-3-16 16:08:01 |顯示全部樓層
有呀http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1
prodorothyhkg 發表於 2009-3-16 15:50

唔該大菲媽,咁我度吓先!
123下一頁