白菜的種植

作者: 逸名 發表于 2007-10-23 22:21:01
2806 11
我今日著手鬆土,準備下種子.因為我是第一次種菜,所以不太明白白菜的種植環境和要小心的地方.希望各位給一些意見
貓貓 發表於 2007-10-24 14:07:41 |顯示全部樓層
我也是第一次種白菜,以前試過種菜心及油麥菜。
今次第一日撒種,第二日巳經有菜苗出,好開心呀!
播種可以選擇撒播或培苗,當然培苗的話就要移苗一次,好處是減少種子使用量。我覺得地方少菜盆細的話,用培苗方法好些。地方大或菜盆大的話,可以用撒播。撒播的菜苗生長到一定程度就要疏苗,拔出細弱或太迫的苗,預留足夠生長空間。
一般疏菜都喜愛日照,發芽穩定後儘量多曬太陽。
每天晨早或黃昏澆水,水量好睇你用的泥土質素同天氣情況。不過你日日望住佢,都一定會知道佢健唔健康,夠唔夠水,但記住太多水會浸死d菜。
生長期間可以施一次液態磷肥,補充養份,大概五十至六十日就可以收成。
用有機肥自己種d菜係甜d多水d好食d。
以上是我個人小小經驗,我都係睇書及上網搵資料再試試下累積返黎。
我得你都一定得!
Kdoorie Farm and Botanic Garden (http://www.kfbg.org/)
Agriculture, Fisheries and Conseration Department (http://www.afcd.go.hk/)
綠田園基金網站  (http://www.producegreen.org.hk/)
回復

EddieOR 發表於 2007-10-24 17:43:18 |顯示全部樓層
我今日都播左白菜既種子
回復

逸名 發表於 2007-10-24 20:29:30 |顯示全部樓層
我種白菜的地本來有好多雜草,
是否拔掉所有雜草然後下種子會較好??
回復

EddieOR 發表於 2007-10-24 21:24:49 |顯示全部樓層
我係塊日到用鋤頭鋤鋤下,塊田曬兩三日就去播種,冇些雜草
回復

貓貓 發表於 2007-10-24 21:54:22 |顯示全部樓層
農地一般都會先除掉雜草才下種,免得雜草跟農作物搶奪農地的養份。
中耕時追肥可與除草一齊進行,提高工作效率。
回復

EddieOR 發表於 2007-10-24 22:14:04 |顯示全部樓層
冇錯冇錯,但係日子耐左,泥土就會硬,所以用鋤頭又方便,又唔洗慢慢除
回復

逸名 發表於 2007-10-24 22:35:13 |顯示全部樓層
哦~看來 我要加油才行^^"
想問一下 : 追肥是什麼 ??
回復

貓貓 發表於 2007-10-24 23:45:43 |顯示全部樓層
原帖由 逸名 於 2007-10-24 22:35 發表
哦~看來 我要加油才行^^"
想問一下 : 追肥是什麼 ??

在植物生長期間,施於植物周圍或直接施於植物上的為之 追肥。 通常在植物生長最迅速,最需要額外養份補充時使用。但使用前須先除草,否則野草會將養份搶去。若為固體肥料,可施於植物周圍,以不直接接觸植物為度,以免燒傷植物。若為液體肥料,可淋灑於植物上。 在生長旺盛的季節,可每 2-4 個星期薄施液肥一次。液肥須 適當地稀釋,稀釋程度視液肥熟腐程度、植物生長狀態與及天氣因素而定。 最適宜的施用時間是一早一晚,那時氣溫較低,故不易燒傷植物。最好能在施用後,再以清水淋灑。
(資料來源:綠田園基金)
回復

逸名 發表於 2007-10-25 16:53:47 |顯示全部樓層
哦..我明天要播種了,但是泥土有許多碎石
這會影響昏白菜的生長??
回復

shirleylk 發表於 2007-10-29 11:34:15 |顯示全部樓層
我都有種白菜(第一次),上個星期食左一餐好好味,
唔需要擔心我覺得白菜好易種,不過有好多蟲蟲鍾意食,而且我覺得白菜好鍾意水,要常淋水.
回復

逸名 發表於 2007-10-30 18:31:10 |顯示全部樓層
謝謝
回復