返回列表 發新帖

救救小佛手

作者: carly 发表于 2007-10-23 19:52:54
11236 26
carly 發表於 2007-11-19 16:17:55 |顯示全部樓層
雖然未搬屋,但係見瓜身開始腐爛,只好放入泥。三天了,開始長鬚根,除了葉還有些鬚!
聽講話要酸性的土壤加,了一小包咖啡渣做肥。
carly 發表於 2007-11-25 21:54:41 |顯示全部樓層
生長咗一個的小佛掌.....
落咗泥真係長得好快,因為新搬家未有認真的入盆,但係佢已經開學人鈎三撘四,佢攪南瓜大佬。
因為會把南瓜大佬比人所以只好拆散佢地!

係入泥時加咗d咖啡渣
佢唔深根,可能要搵過闊d既盆!

(哎!因為忙,所以相拍得不好,完全沒有美感!明日再拍!抱歉)

快高長大

快高長大

出招~釣三撘四

出招~釣三撘四

不過比我拆散咗

不過比我拆散咗
carly 發表於 2007-11-26 20:03:22 |顯示全部樓層
sorry!打錯字,生長咗一個"月"的小佛掌!
只係一個月就咁高啦!
小雲 發表於 2007-11-27 09:33:39 |顯示全部樓層
現階段你可以進行摘心,讓它生出更多側芽,咁就會有更多龍鬚菜吃啦!
carly 發表於 2007-11-27 11:40:42 |顯示全部樓層
原帖由 小雲 於 2007-11-27 09:33 發表
現階段你可以進行摘心,讓它生出更多側芽,咁就會有更多龍鬚菜吃啦!

小雲:
係呀!係呀!咁快可以摘心!
點樣摘心,你教我啊!

(小佛掌多謝小雲姐姐的的關心 )
小雲 發表於 2007-11-27 16:26:45 |顯示全部樓層
原帖由 carly 於 2007-11-27 11:40 發表

小雲:
係呀!係呀!咁快可以摘心!
點樣摘心,你教我啊!

(小佛掌多謝小雲姐姐的的關心 )

剪左紅線以上既頂端(又即係龍鬚菜),咁佢無左個頭生長,就會係下面出葉位置長出2條側芽(又稱子蔓)。到o個2條側芽再長大D,又再剪左佢既頂端,咁就會越來越多側芽(子蔓剪後出的叫孫蔓),咁就會越多龍鬚菜食。而且好多瓜類要到孫蔓才會長出雌花結果,否則只有子蔓的話可能只會出雄花。
carly 發表於 2008-1-10 15:45:11 |顯示全部樓層
原帖由 小雲 於 2007-11-27 16:26 發表

剪左紅線以上既頂端(又即係龍鬚菜),咁佢無左個頭生長,就會係下面出葉位置長出2條側芽(又稱子蔓)。到o個2條側芽再長大D,又再剪左佢既頂端,咁就會越來越多側芽(子蔓剪後出的叫孫蔓),咁就會越多龍鬚菜食。而且好多瓜類要到孫蔓 ...

小雲:
謝謝!
好開心......出了很多孫蔓,不過最近很忙,沒時間細心打理.......