蘭花開花肥

作者: edithching 发表于 2007-10-23 16:52:58
3513 5
請問你哋多數用邊種?
我買蘭花果一間舖頭, 話用黃色細細粒果d慢慢溶o既花肥就得喎!
有d人又話用花寶都得!
orchids 發表於 2007-10-25 12:49:04 |顯示全部樓層
黃色細細粒應該係緩解肥,放在盆邊,當淋水時慢慢放出肥份,理論上一年四季,只要淋水,就有薄肥,但實際上緩解肥有不同的有效期(如:三個月,半年,一年).
當植物生長旺盛時,緩解肥的薄肥不足夠植物生長,就要追肥,即是加水溶性的肥料(如:花寶).
所以兩種肥都可以同時用,不過我個人認為用水苔時加緩解會另水苔快變黑,其他植料(如:芒骨,石仔)就可以加.
edithching 發表於 2007-10-25 14:27:23 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-10-25 12:49 發表
黃色細細粒應該係緩解肥,放在盆邊,當淋水時慢慢放出肥份,理論上一年四季,只要淋水,就有薄肥,但實際上緩解肥有不同的有效期(如:三個月,半年,一年).
當植物生長旺盛時,緩解肥的薄肥不足夠植物生長,就要追肥,即是加水溶性的肥料(如 ...

明白!
咁我暫時都只係加o左落去d跳舞蘭o既蘭石果度, 用水苔種o既蝴蝶就無加到!
唔該晒你!
清補涼 發表於 2007-10-25 21:12:16 |顯示全部樓層
我都係用花寶三號 開花肥 好用 方法 唔''野''蟲
edithching 發表於 2007-10-25 21:17:25 |顯示全部樓層
原帖由 清補涼 於 2007-10-25 21:12 發表
我都係用花寶三號 開花肥 好用 方法 唔''野''蟲

咁我都買呢隻平靚正o黎"追肥"先!
唔該!
清補涼 發表於 2007-10-25 22:57:29 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

開2000陪喎