Chirita silver surfer 唔肯開花!

作者: orchids 发表于 2007-10-23 10:08:15
2167 8
我的Chirita silver surfer 種了一年多,葉腋長出花芽,但不能發展成花蕾,請問有冇人知點解?

葉腋的花芽

葉腋的花芽
lizu 發表於 2007-10-27 09:23:26 |顯示全部樓層
我覺得您可以幫他換個大一點的家住,
施點肥試看看呦!
orchids 發表於 2007-10-27 17:46:12 |顯示全部樓層
謝謝你的意見,我會試試.
orchids 發表於 2007-10-29 16:06:32 |顯示全部樓層
正當我想換盆時,發現花芽已長長,請問現在是否不需大盆了?
noel 發表於 2007-10-29 16:19:08 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-10-29 16:06 發表

咁就等佢開完花至轉盆啦!
如果担心泥土酸度太高,可以用暖水反覆沖洗泥土(要輕輕的喔~ )
orchids 發表於 2007-10-29 16:26:52 |顯示全部樓層
謝謝指點!
silicon 發表於 2007-10-29 19:36:01 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-10-29 04:06 PM 發表

Chirita 一般抽花至開花都會很慢,耐心等吓。待開花完先再換大一號盆
orchids 發表於 2007-10-30 10:15:35 |顯示全部樓層
其實選擇種chirita,係因為牠是蓮座形唔會好高及唔洗啊嘆冷氣,但對於種植chirita我就一D都唔識,先前好多花芽冇長長就死咗.
原來silicon你識種(可能重係高手),以後請多指教,謝謝!
silicon 發表於 2007-10-30 19:00:52 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-10-30 10:15 AM 發表
其實選擇種chirita,係因為牠是蓮座形唔會好高及唔洗啊嘆冷氣,但對於種植chirita我就一D都唔識,先前好多花芽冇長長就死咗.
原來silicon你識種(可能重係高手),以後請多指教,謝謝! ...

高手大有人在啦