花草的花草 27/4更新 53頁

作者: 花草之家 发表于 2009-3-6 19:02:46
93441 1051
hk88688 發表於 2009-3-10 03:07:05 |顯示全部樓層
花草, 好多小玲呀
個小玲培育室好pro呀, 我插枝都無冚住佢哋, 落雨都無收
vincentma 發表於 2009-3-10 08:26:39 |顯示全部樓層
vincentma,係落花黎架!你想像吓未落花之前,棵靈魂仲"容"呀
尼度環境都幾好,所以我每朝早都會出去"晨運"架!
花草之家 發表於 2009-3-9 16:35
花草,每朝晨運,真係寫意!又健康!好羨慕呀!我都想退休呀!
花草之家 發表於 2009-3-10 11:44:21 |顯示全部樓層
好野, 又有好多靚花花睇啦 !
Donder 發表於 2009-3-9 23:45

哈、、、、咁大對眼望住 梗係有掛住你啦!
其實我得好少花架乍,今年要播多d草花種子,希望可以多d花睇,努力奮鬥
花草之家 發表於 2009-3-10 11:49:15 |顯示全部樓層
花草, 好多小玲呀
個小玲培育室好pro呀, 我插枝都無冚住佢哋, 落雨都無收
hk88688 發表於 2009-3-10 03:07

你好叻呀!成功插左咁多小玲
我總共插左10棵,依家c淨2棵
今日又修剪小玲,試吓用你ge方法先。
花草之家 發表於 2009-3-10 11:57:24 |顯示全部樓層
花草,每朝晨運,真係寫意!又健康!好羨慕呀!我都想退休呀!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(22).gif
vincentma 發表於 2009-3-10 08:26

vincentma,你住ge地方環境都好靚。
唔一定係退休先至寫意,最緊要係心境。
hk88688 發表於 2009-3-10 12:15:11 |顯示全部樓層
花草之家 發表於 2009-3-10 11:49

吓...... 我都唔識嫁, 初初插啲小玲係有啲啲葉會dup, 不過我無理佢, 見佢dup dup哋, 就噴啲水, 過兩日又無事喇
pauline 發表於 2009-3-10 12:15:38 |顯示全部樓層
花草之家 發表於 2009-3-10 11:49

上次fanny送了我一棵, 現在都算成功, 有根了!
花草之家 發表於 2009-3-10 12:52:22 |顯示全部樓層
上次fanny送了我一棵, 現在都算成功, 有根了!
pauline 發表於 2009-3-10 12:15

恭喜~~~遲d修剪枝條又可以開枝散葉啦
花草之家 發表於 2009-3-10 12:55:41 |顯示全部樓層
吓...... 我都唔識嫁, 初初插啲小玲係有啲啲葉會dup, 不過我無理佢, 見佢dup dup哋, 就噴啲水, 過兩日又無事喇
hk88688 發表於 2009-3-10 12:15

收到add10icon
pauline 發表於 2009-3-10 12:57:52 |顯示全部樓層
謝謝你, 花草!
小玲呢種花, 我以前都未見過的, 都係係呢度才見識得到, 有幸88送我一棵!
毛仔 發表於 2009-3-10 13:07:17 |顯示全部樓層
51# 花草之家

好呀好呀, 等我今年插多些, 但我的水平有限, 交換交條比較實際.
花草之家 發表於 2009-3-10 13:13:27 |顯示全部樓層
51# 花草之家

好呀好呀, 等我今年插多些, 但我的水平有限, 交換交條比較實際.
毛仔 發表於 2009-3-10 13:07

好野!一到修剪ge時候就"狂插" ,一於"有插錯,冇放過"。
格子 發表於 2009-3-10 13:31:46 |顯示全部樓層
[quote]
格子,我覺得絡石係冬天會停止生長。
另外4棵花葉絡石開始長新葉啦!不過有1棵比較弱,甩晒d葉,仲以為佢會c添,好彩佢又出葉啦!

你一棵一盆啊? 我全部同佢種埋一盆. 感覺長得好慢, 要唔要幫佢摘芯呢?
格子 發表於 2009-3-10 13:36:26 |顯示全部樓層
[quote]格子,你睇吓你d靚靚乘女丫。

唔知點解我扦插d小玲,加蓋保濕7日,跟住開蓋一晚咁多,即刻dup左3棵,唔该教吓我丫。

dup左3棵 好小事姐
hk88688 發表於 2009-3-10 13:38:55 |顯示全部樓層
謝謝你, 花草!
小玲呢種花, 我以前都未見過的, 都係係呢度才見識得到, 有幸88送我一棵!
pauline 發表於 2009-3-10 12:57

我都係格子分享俾我之嘛, 多謝格子得嫁喇.
其他買返嚟啲小苗都仲好細棵咋
pauline 發表於 2009-3-10 13:41:04 |顯示全部樓層
種花真開心. 唔知我2個女長大後會唔會似我中意!
hk88688 發表於 2009-3-10 13:48:15 |顯示全部樓層
種花真開心. 唔知我2個女長大後會唔會似我中意!
pauline 發表於 2009-3-10 13:41

你啲囡囡成日見到你啲靚靚花花, 一定都好開心啫
咁你得閒教吓佢哋種花, 培養佢哋種花興趣, 咁第日咪可以幫你手打理啲花花囉
pauline 發表於 2009-3-10 13:56:27 |顯示全部樓層
都有教佢好, 什麼是球根, 呢種係什麼花, 佢地(特別係細女)最中意就係擇晒我d花add8icon
再把d花插在頭上add4icon 佢話公主啊!
花草之家 發表於 2009-3-10 16:58:15 |顯示全部樓層
謝謝你, 花草!
pauline 發表於 2009-3-10 12:57

pauline,小玲係市面好難搵到,曾經有花友係深圳花卉世界見過一盆要100蚊人民幣。
首先我要多謝格子分享小玲,佢種ge小玲又靚同埋壯過團購d苗呀!跟住要多謝 88 用佢對魔術手將小玲開枝散葉,令到中毒ge花友得到解藥。
花草之家 發表於 2009-3-10 17:07:13 |顯示全部樓層
格子,我覺得絡石係冬天會停止生長。
另外4棵花葉絡石開始長新葉啦!不過有1棵比較弱,甩晒d葉,仲以為佢會c添,好彩佢又出葉啦!

你一棵一盆啊? 我全部同佢種埋一盆. 感覺長得好慢, 要唔要幫佢摘芯呢? ...
格子 發表於 2009-3-10 13:31
佢都幾多根架!所以咪一盆一棵囉!!團購介紹話佢多分枝架!咁就冇諗過要摘心,同埋我會將佢地種係樹底,粗放管理。
我扦插d小玲,依家淨翻2棵未c乍。