请大家评下理

作者: vicky 發表于 2009-3-5 18:28:27
12325 77
jo_jo 發表於 2009-3-6 01:33:18 |顯示全部樓層
其實作為一個分享者,應該有感激之心,有人無條件比嘢你,仲同你包好,要用好多心機同時間,應該要好好say thank you!如果你心態唔係咁樣,請唔好申請分享,唔好浪費人地嘅心機同時間!
回復

catchan1607 發表於 2009-3-6 05:18:53 |顯示全部樓層
條文寫得好清楚,一D都唔難理解,又唔見其他花友有誤解~
分享者無私嘅分享,係一分一亳都冇收過你架,你重要人俾番1.8你好唔好意思呀?
你話vicky因1.8郵票小事化,唔該你睇睇頭幾版D post啦,
我個回郵俾人偷咗,我都只係怪自己冇貼實個信封,
係自己做得唔夠好,唔通我又要賴人,要人哋嘔2.5寄番D種子俾我,
又或者寄番1.8郵票俾我囉喎~
vicky大可以唔需要理會我架,又唔關佢事~
只不過佢好好人,重自己嘔2.5寄D種子俾我呀~(到依家我都覺得唔好意思)
佢又點會因1.8嘅郵票小事化大呀?
人哋一番好意送D種子俾你,你自己應該要做嘅野都做唔到,
重聲大夾惡,呢D咩理論呀,你D態度咁樣,用幾多新ID都冇用啦,係人都知你係邊個.....
回復

sam 發表於 2009-3-6 07:57:06 |顯示全部樓層
作為分享者, 明人到家免費送東西給你, 一分錢沒入袋, 就是分享者沒有說要郵票及回郵信封, 受分享者都應該主動寄出一個有郵票的回郵信封啦, 唔通人家送嘢俾你, 你還想人家貼埋郵費給你嗎?

不論有沒有誤導, 如果有想 ...
Peter 發表於 2009-3-5 22:56

可能真的給寵壞了!令到有人改姓'馮'!
因為之前試過送嘢俾兩兄弟, 要貼埋郵費!(免回郵)
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-6 09:16:05 |顯示全部樓層
hyacinth
...
係你自己暴露身份.

之前你給的218葉子長出多個苗, 我出分享帖, 並專登在帖上加上"(茄子兩兄弟送的葉生出來的苗, 多謝晒~~)", 又曾經在email知你成日種死植物, 提議你不要種那麼多. 我做咁多野, 難道你還不明白??
1. 在分享帖加上多謝你的分享, 目的是想幫你改善一下形象. 由於之前應承左你, 我不會公開你的身份, 所以唯有這樣間接的幫你提升形象.
2.  我沒有特別照顧218葉子 (分享帖中已經強調我懶), 但葉子也為我生出多個苗, 所以出了那個分享帖, 延續分享的歡樂, 也想你看到帖後, 明白種花的正確觀念: 養得花兒, 只望它成長開花, 美麗健康, 而不是種死就算, 並繼續種死花~
回復

irishuen 發表於 2009-3-6 09:21:53 |顯示全部樓層
唔係架,真係有人試過問我羅葉,要十個八個品種(摷哂我出過既post,起我底,知我有咩花),然後俾埋地址,就咁一聲(都冇)唔該,我乖乖出左$6郵票連盒寄俾佢. ...
heiheimama 發表於 2009-3-5 23:29

嘩! 希媽乜你咁大手筆呀!!
仲要貼埋錢俾人, 係我就唔會囉~(除非係熟人)

分享者分享不是一個問題, 有多既都係益垃圾筒,
你話要我退返$1.8俾你, 我不如掉落垃圾筒都唔洗俾$1.8啦! 妹妹
天下沒有免費午餐, 拎住呢句說話做人, 都唔會咁刻人憎
回復

nickyhk 發表於 2009-3-6 09:25:47 |顯示全部樓層

作為分享者, 真係好慘架, 無條件付出, 有時仲要煩惱郵寄問題, 有時候有d版友既盒太細, 放唔入塊葉, 又要自己想辦法. 仲要有時想辦法保持d葉寄到去唔會死. 我就係包裝塊葉, 保持新鮮, 都係度努力學習.
作為接受分享者, 應睇清楚分享者要求, 唔明就要問. 為佢$1.8而傷感情係唔值得. 而且做人大方d, 做人有原則係好, 但亦要體諒下人家既感受.

今次就低低係版上同vicky講一聲對唔住啦. 咁大家抺左去. 當無事發生啦....
回復

corina 發表於 2009-3-6 09:51:27 |顯示全部樓層
hyacinth
...
係你自己暴露身份.

之前你給的218葉子長出多個苗, 我出分享帖, 並專登在帖上加上"(茄子兩兄弟送的葉生出來的苗, 多謝晒~~)", 又曾經在email知你成日種死植物, 提議你不要種那麼多. 我做咁多野, 難道 ...
jellyfishy 發表於 2009-3-6 09:16

原來我之前收到的218係hyacinth 的葉子長出的苗,咁我都要多謝你,飲水思源ma!
大家都喜歡花,以花會友,希望两位可以冰釋前縑,長輩教落:
      寧結萬人緣            
      不結一人冤
希望两位可以冰釋前縑,算啦!
回復

heiheimama 發表於 2009-3-6 10:03:05 |顯示全部樓層
咁都得!?真係咩人都有,但係我又好想知點解你唔reject佢XD
cchchchcc 發表於 2009-3-6 00:51

就係因為我知道接受分享者係小朋友,咁就諗,算啦,幾蚊我又唔係比唔起,點知之後佢收唔收到都冇通知聲,更不要說道謝了.
回復

nwss54510 發表於 2009-3-6 10:06:27 |顯示全部樓層
接受分享的人就應該要有感謝之心了, 一來要麻煩了別人幫忙打包葉片, 二來又要幫拿去郵局/筒呢, 其實寄出+回郵都不用10元, 都已經比買小苗平很多的了!!
我自己每次寄盒子出去, 都會先去磅一下重量, 我都很怕貼少了郵費令別人麻煩呢@@"
我都只係今年1月才加入這裏, 但大家都很好人, 願意分享他/她們的葉片和小苗給我, 有時慢了一步只能做後補, 他們都願意多剪一片寄給我, 這我都很感激了丫
回復

Pinkcat 發表於 2009-3-6 10:28:25 |顯示全部樓層
呢招仲有效嗎?
快D畀晒D錢我, 我的戶口號碼係......
sammy 發表於 2009-3-5 23:45

哇, 唔爭在, 我又要$$, 我既戶口係..... (妳真係太好了~)
回復

heiheimama 發表於 2009-3-6 10:30:07 |顯示全部樓層
哇, 唔爭在, 我又要$$, 我既戶口係..... (妳真係太好了~)
Pinkcat 發表於 2009-3-6 10:28

車,我都冇錢,平d賣d匯豐俾你你要唔要?~
回復

Pinkcat 發表於 2009-3-6 10:37:24 |顯示全部樓層
車,我都冇錢,平d賣d匯豐俾你你要唔要?~
heiheimama 發表於 2009-3-6 10:30

好呀, 平唔平得過$28先?  

Anyway, 小朋友是要包容, 但亦不可以過度竉的, 始終這個年頭的小朋友太持竉生嬌得寸進尺, 只會枉費妳的善心矣~~
回復

gmfw 發表於 2009-3-6 10:37:46 |顯示全部樓層
就係因為我知道接受分享者係小朋友,咁就諗,算啦,幾蚊我又唔係比唔起,點知之後佢收唔收到都冇通知聲,更不要說道謝了.
heiheimama 發表於 2009-3-6 10:03

呢位小朋友既做人態度好唔要得, 究竟佢有多大(幾歲)??
你對佢寬容慷慨, 佢就當係應份既, 咁樣做人只會處處碰釘, 下下跟人結怨, 就算改十次名百次名都沒用, 改得了名字, 改不了品性, 同樣既不愉快事件只會不停發生, 傷害了別人, 也傷害了自己.
回復

catshop 發表於 2009-3-6 10:40:48 |顯示全部樓層
heiheimama 發表於 2009-3-6 10:03

你實在太好人了~
但現在的小朋友個個都當自己是大帝,
別人對他好是應該似的
回復

heiheimama 發表於 2009-3-6 11:03:25 |顯示全部樓層
總之大家要分得清楚,不要因為個別老馮人士而放棄和其他善心花友交流的機會.我成日見到收到分享的花友發帖報告,開d花仲靚過我自己種,真係好開心架!~
回復

vicky 發表於 2009-3-6 11:47:53 |顯示全部樓層
我赞成heiheimama的讲法,我新来报到既时候,就是豆丁妈同heiheimama,Chris等等花友不怕麻烦甘分享种子给我,而且过程种还指导我,教左我好多种植的方法。果阵时我真系好开心
之后我朋友从大陆带给我蔬菜的种子,我就开始好像她们一样分享给其他花友,都只是想我有的这份感觉其他花友也可以感受得到
在这里,我要再次多谢曾经分享过给我种子的花友,无论种植的结果如何,我已经很享受当中的过程,也感受到这里真的有如一个大家庭,有互助的精神,还有分享的精神。
我相信这次是个别事件,希望可以快些过去,但不会影响我日后的分享,因为绝大部分人都是怀有一颗种植之心,我也希望我分享出来的仔仔女女有户好人家~~~
回復

kobyip 發表於 2009-3-6 11:48:02 |顯示全部樓層
我黎左呢個版都係一年左右, 自問無乜資格去評論人,
但每次我接受分享, 我都將自己可以做到既工夫盡量做好DDadd10icon

因為我覺得做分享者一次過要handle咁多位花友分享, 實在是一件麻煩事, 所每次我都好怕會麻煩到分享者add11icon (又怕佢下次唔分享比我...add8icon)
回復

vicky 發表於 2009-3-6 11:53:13 |顯示全部樓層
回应catchan1607,当日收到你的信,其实不关你的事,如果那个偷邮票的人品格没有问题,他就不会两次先后偷走你寄来的邮票,我觉得不是你的问题。我感动的是你寄了两次信,虽然两次都被偷,但我觉得你真的是想要种子来种植,如果真的是有心种的话,区区少少的邮资你也不要放在心内。
回復

heiheimama 發表於 2009-3-6 13:43:22 |顯示全部樓層
而家香港社會咁功利,難得這裡仍然有人可以無介心咁交流,我同老公講上網都識到朋友,佢仲唔信.

我始終相信,大部份愛花之人都是善良的,vicky,不開心的事,就忘了它吧,至於小朋友,大家也不要覺得自己有責任去教好他們,在這裡,岩傾就傾多兩句,唔對咀形就算,不要太介懷...
回復

connie925 發表於 2009-3-6 13:58:49 |顯示全部樓層
而家香港社會咁功利,難得這裡仍然有人可以無介心咁交流,我同老公講上網都識到朋友,佢仲唔信.

我始終相信,大部份愛花之人都是善良的,vicky,不開心的事,就忘了它吧,至於小朋友,大家也不要覺得自己有責 ...
heiheimama 發表於 2009-3-6 13:43

同意...
回復