请大家评下理

作者: vicky 發表于 2009-3-5 18:28:27
12365 76

事缘我在分享版分享种子, 要求是分享者"请附上一个写有你地址的信封及一张1.8的香港邮票,邮票不用贴在回邮信封上"
但到我收到该位花友的信后,只有信封而没有1.8的邮票.
为此我为免直接拒绝他而让第二位候补补上, 点知他放弃下台阶的机会,反而让我选择要不就寄种子,要不就还他1.8的邮票的无理要求
除了无理的要求外, 之后还继续扭曲事实的真相及全部.
在此之下,我实在忍不住,请大家评下理
分享版---紫色大岩桐种子分享(09-1-19-).......

为了证明我的清白,需要问下版主是否可以直接把两人的短讯公开,经他允许我才做这一步. 如果短讯公开了,大家就会更加明白一切!!
毛毛波波 發表於 2009-3-5 18:33:27 |顯示全部樓層
我看不到短訊
回復

vicky 發表於 2009-3-5 18:37:25 |顯示全部樓層
我看不到短訊
毛毛波波 發表於 2009-3-5 18:33

我不知道版主是否批准我贴在这里,所以先问问版主先
回復

Oskar 發表於 2009-3-5 18:52:08 |顯示全部樓層
hyacinth 兄,1.8就算吧~
好像是你理虧在先啊~
題外話 : 收到我的回郵嗎 ? 又何時寄出?
謝謝你~
回復

tata 發表於 2009-3-5 19:02:49 |顯示全部樓層
vicky寫得好清楚, 無問題~ 我突然之間覺得呢件事好似曾相識咁嘅
回復

maywong918 發表於 2009-3-5 19:04:31 |顯示全部樓層
vicky寫得好清楚, 無問題~ 我突然之間覺得呢件事好似曾相識咁嘅
tata 發表於 2009-3-5 19:02

係呀~之前都有花友話係兩兄弟之一來喇~Vicky唔好彩喇~
回復

雍正 發表於 2009-3-5 19:32:34 |顯示全部樓層

又係你吉普賽女皇Gypsyqueen呀!
真係諗唔明你個小朋友去到邊都咁惹火
大家小心點吧!我差d都中左招
回復

cotychan 發表於 2009-3-5 19:36:11 |顯示全部樓層
睇嚟有人又要轉名登記做新會員LU.
回復

marco5633 發表於 2009-3-5 19:43:33 |顯示全部樓層

我以下咁講唔知會唔會俾人插呢?
不過我只想將我心諗既講出黎
希望對事件有幫助

唔好咁一面倒先
憑樓主對事件既描述
又睇過分享版有關既回覆
我覺得兩位都覺得自已岩、道理係自已果一邊
咁當中一定係有誤會啦

我覺得兩位都冇錯
"请附上一个写有你地址的信封及一张1.8的香港邮票,邮票不用贴在回邮信封上"
我估hyacinth將呢句說話理解為:用$1.8香港郵票寄一個唔駛貼郵票既回郵信封
如果我估錯的話,以下文字唔需要再睇落去。

如果我估岩的話
我想講...
hyacinth既諗法應該係:我用$1.8郵票寄回郵俾對方,但我得唔到種子,咁應該俾返$1.8我。(佢理解到既意思同vicky所表達的並唔一樣,vicky再對該說話作出解釋,hyacinth認為係後來加上既要求)
vicky既諗法應該係:對方冇遵守自已表達要求,更加要求自已退回$1.8郵費。
以上只為掅測,並不是把自已的想法強加於別人身上。掅錯的話,當我冇講過。

掅對的話。本事件只不過係一個好簡單,但好嚴重既誤會。
既然係誤會的話,已經唔係vicky所講既歪曲事實同品格問題
亦都唔係hyacinth所講既對方為左$1.8而小事化大
如果問題延續到雙方對說話既理解同表達,咁又另一種講法
但如果vicky認為紅字係本事件既關鍵,咁問題已經解決啦
請兩位既態度軟化落黎,也希望兩位日後以站係對方立場既方式去解決問題

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=27585
回復

vicky 發表於 2009-3-5 19:47:11 |顯示全部樓層
又係你吉普賽女皇Gypsyqueen呀!
真係諗唔明你個小朋友去到邊都咁惹火
大家小心點吧!我差d都中左招
雍正 發表於 2009-3-5 19:32

我以后会很小心了
回復

vicky 發表於 2009-3-5 19:50:24 |顯示全部樓層
贴中的短讯已经SEND给版主,证明我催他早日寄信给我的动机,而不是贴中他说讲的,如果我误会的话,不会一而再再而三地推在我身上, 而更加不会去中伤人!!
回復

Tony 發表於 2009-3-5 19:50:37 |顯示全部樓層
vicky~你唔好彩喇~
回復

marco5633 發表於 2009-3-5 19:56:40 |顯示全部樓層
贴中的短讯已经SEND给版主,证明我催他早日寄信给我的动机,而不是贴中他说讲的,如果我误会的话,不会一而再再而三地推在我身上, 而更加不会去中伤人!! ...
vicky 發表於 2009-3-5 19:50

我認為誤會是雙方的
如果每個人都可以隨時知道自已對某事情有誤會,那誤會就不會出現了
如果我掅對了hyacinth的想法
那即是誤會解開了
再來就是看看hyacinth如何表態
回復

vicky 發表於 2009-3-5 19:58:30 |顯示全部樓層
站在我的立场, 他所要求的1.8邮票,是香港邮政局收取他的,而落袋的不是我,请明白.
回復

minmin 發表於 2009-3-5 19:58:59 |顯示全部樓層
在本網任何分享活動中,都會先尊重分享者的意願.
而我看過VICKY分享的貼文和VICKY給我的短訊內容,確實是有說明需要付上1.8的郵票.而這要求是十分合理,所有接受者都必須看過分享者的要求才會接受.一但接受分享,即同意分享者的分享方法.
對於這件事,VICKY可以自行決定取消hyacinth的分享資格,也不需退回郵票和寄出種子.如果hyacinth有任何需要申訴,請直接聯絡我!
我在此再重申一次,分享是一種義務,所以接受分享時都必須清楚分享者的條件.分享出來不但沒有好處,也需要時間去安排,所以接受分享都沒可能有無理的要求,大家要注意!!
回復

marco5633 發表於 2009-3-5 20:07:11 |顯示全部樓層
站在我的立场, 他所要求的1.8邮票,是香港邮政局收取他的,而落袋的不是我,请明白.
vicky 發表於 2009-3-5 19:58

在他的立場(我掅測)
hyacinth是因為你批準接受分享,才會使用$1.8去寄出信件。如今你無理(在他的立場)拒絕他的接受分享權,應賠償郵費。

我補充
我態度中立,幫hyacinth講說話只係因為大部份人都支持你,冇人去理解hyacinth既想法。如果唔願意去互相理解,又唔願以站在對方立場去思考,咁問題根本解決唔到。就算有最高話事人出黎做判決,被判理虧的人都唔會服氣,長遠黎講,問題並冇解決。所以,希望兩位既態度都軟化落黎先。
回復

minmin 發表於 2009-3-5 20:29:04 |顯示全部樓層
回應MACRO,
這不是單一事件,是長久落下的事.我看過他們的PM對話及回貼內容,也不認為VICKY有任何誤導內容.
在"请附上一个写有你地址的信封及一张1.8的香港邮票,邮票不用贴在回邮信封上"這對話中,我不認為有人真係會理解為用1.8的郵票寄出信件,你也不需以中立的解度去分析了.
信件是由當時人寄出,而又是郵局所收,何有理由要分享者退回呢?如果真的是這樣,那有人再會分享?而VICKY要求的$1.8和信封是作為回郵用途,這十分合理,無理由分享出種子,還要支付郵費.
回復

Freestar 發表於 2009-3-5 20:51:45 |顯示全部樓層
我支持vicky!~~
大家都明白vicky的意思!!!! 如果是他看不明,他自己不識問 下架!~我每次接受分享都會問得清清楚楚!!~以免麻煩到對方or發生不愉快的事!~
再者,分享權在vicky那里!~人地免費分享比你!!~謝謝都沒一句!~還叫人地比返1.8比你!~
還攬到人地甘吾開心!~你好自私wo!!~
換著是我一定即刻寄1.8回郵比vickly!~因為是我想要她的種子!~
我會很感謝她多比我一次機會!
一定不會好似你甘樣!~
你都好型wo!!~  不如下次試下我都甘對你,看下你會點!
vicky!~本來很有心分享種子比大家!~^^
點知比你攬到甘!~還不say sorry!!!

明明是你想要人地的種子!!!~點可以甘樣比人!~你不會覺得好不好意思概咩!!
你做不到她的要求,她有不分享比你的權利!~更不需要比你1.8
回復

marco5633 發表於 2009-3-5 20:53:27 |顯示全部樓層
回應MACRO,
這不是單一事件,是長久落下的事.我看過他們的PM對話及回貼內容,也不認為VICKY有任何誤導內容.
在"请附上一个写有你地址的信封及一张1.8的香港邮票,邮票不用贴在回邮信封上"這對話中,我不認為有人真係會理 ...
minmin 發表於 2009-3-5 20:29

我以上評論只針對vicky所講既hyacinth歪曲事實同品格問題
冇表示過vicky以說話誤導
亦都冇表示過vicky的說話應該以那種理解方式去理解才是對
如果問題延續到雙方對說話既理解同表達,咁又另一種講法
marco5633 發表於 2009-3-5 19:43

我亦都唔知道事實既真相
我只係想表達同希望:互相理解

如果我太多事的話,請見諒
呢個回覆係我對本事件既最後一個回應
回復

cotychan 發表於 2009-3-5 21:02:16 |顯示全部樓層
我都回應吓MACRO,你追番之前幾版既貼,就知Vicky唔係一個吝嗇既人,有人寄去既回郵俾人偷咗,Vicky亦都打算自己附郵費,俾番分享者,如果hyacinth語氣好啲,話自己理解錯咗Vicky既意思,我想信Vicky亦都唔介意出hyacinth無俾既郵費嚟寄番俾佢.如果要Vicky俾番$1.8郵票hyacinth,咁Vicky郵嚟香港信件上既$2.5郵費,應由邊個出?
回復

1234下一頁