返回列表 發新帖

咖啡渣有乜野用

作者: eky 發表于 2007-10-21 12:19:12
6355 25
eky 發表於 2007-11-1 21:52:25 |顯示全部樓層
多謝你啊! everydayfan, 我試一試
不過我想問要加幾多咖啡落一包泥入面
回復

貓貓 發表於 2007-11-1 23:21:29 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2007-11-1 15:52 發表

我朋友的cafe在東莞丫~
我上開去玩就順手拎返黎之麻, 佢地將d渣放係煙灰光度, 令到成間cafe都超香~
你是否用作肥料? 我將上次拿的加了包科學泥度, 由得佢日曬雨淋, 等佢發下酵先(唔知咁係咪叫發酵 )
如果你想要, ...

巳 pm 了你。謝謝!!!!!!!!!!!!!!
回復

everydayfan 發表於 2007-11-2 16:27:26 |顯示全部樓層
原帖由 eky 於 2007-11-1 21:52 發表
多謝你啊! everydayfan, 我試一試
不過我想問要加幾多咖啡落一包泥入面

哎呀~ 其實我都係試下架炸, 我既份量大約係一包科學泥加落4包科學泥咁多既咖啡渣咁喇~
聽人話得閒隔幾日就了下佢, 我都有, 但就係因8掛睇下有乜變化咁,
正式黎講我都係一頭霧水唔知點整架...
回復

carly 發表於 2007-11-6 01:24:42 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2007-10-31 11:34 發表
我有朋友開cafe, 所以一問就有一大堆~剩係擺係屋到都好香

everydayfan:
可以用來做蛋糕,又環保,又香,又高櫼。

我都開始d咖啡渣晒好,放入泥等佢發酵吓先!
回復

cklife 發表於 2007-11-8 11:18:45 |顯示全部樓層
咖啡渣...整番乾佢,用個紙杯裝住,包塊紗布係杯口,放入雪櫃,當吸味劑用....好鬼正架...
回復

carly 發表於 2007-11-8 12:44:48 |顯示全部樓層
原帖由 cklife 於 2007-11-8 11:18 發表
咖啡渣...整番乾佢,用個紙杯裝住,包塊紗布係杯口,放入雪櫃,當吸味劑用....好鬼正架...

cklife:
好環保喎!
你估吸完後,仲是否適合做肥料!
回復