花花與大家見面 (新寵兒)

關閉 [複製鏈接]
作者: 雲雲 發表于 2009-2-27 21:21:53
27021 367
花草之家 發表於 2009-8-13 12:59:35 |顯示全部樓層
Donder, 有無種菜呀?
我衾日接生,係一對孖仔哩o架。

?t=1250134982
雲雲 發表於 2009-8-13 11:48

孖得好平均
回復

格子 發表於 2009-8-13 13:04:38 |顯示全部樓層
唔好咁慘啦! 我請你食粗粗o既o野先啦。

http://www.ec2thailand.com/forum/attachments/da ...
雲雲 發表於 2009-8-6 11:49

哩份好吸引啊
回復

花草之家 發表於 2009-8-13 13:11:04 |顯示全部樓層
183# 花草之家

E 原來花草不只種花花, 玫瑰, 蔬菜, 瓜瓜也有啵 ! 條C 瓜好吸引呀 ! kiss:  令我好懷念C 瓜滖肉片湯, 或牛肉片炒C瓜, 好好味啊 !      不過, 無得食 ! : ...
Donder 發表於 2009-8-13 04:55

叮噹,絲瓜肉片湯我都好鍾意架!
相中ge絲瓜我蒜蓉清蒸,"晒"心機呀!d絲瓜食唔到 341cffcc5ceb5bbb91.gif 用黎"省煲"就差唔多。。
回復

雲雲 發表於 2009-8-13 15:02:18 |顯示全部樓層
孖得好平均
花草之家 發表於 2009-8-13 12:59

分唔到大細孖。

哩份好吸引啊
格子 發表於 2009-8-13 13:04

唔好喊啦!  房東又送來一些家人在山上採的新鮮野生松茸,於是用一部份來造左個 Pizza,請你食呀。
因怕烤焦松茸,所以藏在裡面,看不見 ~  

相中ge絲瓜我蒜蓉清蒸,"晒"心機呀!d絲瓜食唔到142439用黎"省煲"就差唔多。。
花草之家 發表於 2009-8-13 13:11

Ooo.. 花草,有無再接再厲?
回復

花草之家 發表於 2009-8-13 15:26:53 |顯示全部樓層
雲雲,原來你咁叻煮野食,個Pizza整得好靚,又流口水添
棵絲瓜巳經俾我連根拔起add1icon
回復

雲雲 發表於 2009-8-13 15:39:00 |顯示全部樓層
依個係肥仔哥整o架, 我係食果個~  
o下~  你放棄啦,咁矮瓜呢?
回復

花草之家 發表於 2009-8-13 16:11:42 |顯示全部樓層
矮瓜唔會放棄,佢好甜架
原來肥仔哥咁叻ge,你坐享其成重叻
回復

Donder 發表於 2009-8-13 19:57:06 |顯示全部樓層
200# 雲雲

我都有種瓜瓜菜菜, 不過無C 瓜又無合掌瓜 !
有時間,可睇下我呢到  http://hkplants.com/viewthread.p ... p;page=13#pid630451
媽仔都比你種到, 叻 !   又點食佢地呢 !
個 pizza 好點咁啵 ! 鄰居友情加肥仔愛心, 未食你都甜到入晒心啦 !
回復

Donder 發表於 2009-8-13 20:01:17 |顯示全部樓層
相中ge絲瓜我蒜蓉清蒸,"晒"心機呀!d絲瓜食唔到142439用黎"省煲"就差唔多。。
花草之家 發表於 13/8/2009 13:11

睇相又唔似咁老啵 !   自己種既, 咬到打渣,        都是好好味既 !     
回復

vincentma 發表於 2009-8-13 20:59:20 |顯示全部樓層
雲雲既 Pizza 整得好靚喎!口水都留晒!
回復

BanbieChan 發表於 2009-8-13 21:40:43 |顯示全部樓層

個 pizza 好靚啵~

同我個沙律一齊食啦~

香蔥醃三文魚伴鮮橙沙律~
回復

may.sun 發表於 2009-8-14 08:46:56 |顯示全部樓層
Donder, 有無種菜呀?
我衾日接生,係一對孖仔哩o架。

?t=1250134982
雲雲 發表於 2009-8-13 11:48

孖仔好令仔
其實魚翅瓜有冇味架 未食過但又想試
回復

花草之家 發表於 2009-8-14 10:28:57 |顯示全部樓層

公主ge厨藝真係好掂 4a1a35c66b387ba4cd.gif
回復

花草之家 發表於 2009-8-14 10:37:03 |顯示全部樓層
睇相又唔似咁老啵 !   自己種既, 咬到打渣,        都是好好味既 !     
Donder 發表於 2009-8-13 20:01

叮噹,佢點止多渣,直情係咬唔入 我諗尼個絲瓜品種係專門種出黎做"沖涼用品"add7icon
回復

雲雲 發表於 2009-8-14 11:14:11 |顯示全部樓層
200# 雲雲

我都有種瓜瓜菜菜, 不過無C 瓜又無合掌瓜 !
有時間,可睇下我呢到  http://hkplants.com/viewthread.p ... p;page=13#pid630451
媽仔都比你種到, 叻 !   又點食佢地呢 !
個 pizza 好點 ...
Donder 發表於 2009-8-13 19:57

你種左乜瓜瓜菜菜呀? 孖仔唔係我功勞,係勤力的蜜蜂仔,當時魚翅瓜快要授粉時,又未見蜜蜂仔出現,我幫佢地授粉成功率,只有1/3到,所以蜜蜂仔好緊要。

雲雲既 Pizza 整得好靚喎!口水都留晒!
vincentma 發表於 2009-8-13 20:59

我係"掏"肥仔哥o既光, 我做請人食和自己食果個。

公主,你很壞。
點解比我見到三文魚,我就哩o交爛個"芒"啦! 你賠呀~  

孖仔好令仔
其實魚翅瓜有冇味架 未食過但又想試
may.sun 發表於 2009-8-14 08:46

魚翅瓜其實冇乜味,只有質感似,整個不需要切開,蒸"淋"後用叉,叉開魚翅似的果肉,加火腿絲雞肉褒就得o架啦。 街市不時就有小魚翅瓜賣,買個2-3斤就夠2-3人飲,10-20多蚊就有,底玩試o下啦!  

叮噹,佢點止多渣,直情係咬唔入 我諗尼個絲瓜品種係專門種出黎做"沖涼用品"add7icon
花草之家 發表於 2009-8-14 10:37

哈。哈。。。 花草牌~絲瓜沐浴系列。
回復

may.sun 發表於 2009-8-14 12:42:11 |顯示全部樓層
215# 雲雲

try 下先~
回復

雲雲 發表於 2009-9-7 11:20:29 |顯示全部樓層

前幾天,去了隔離縣,一個充滿鄉土氣息o既古鎮,叫劍川縣,沙溪古鎮。
沿路楂單車,見到煙草,小麥田,令我o地瘋狂o既牽牛花, 葫蘆瓜。
優美而寧靜o既風景,點可以唔分享。  

鎮內的戲台。

街景。

我下榻客棧的庭園。
回復

alextang 發表於 2009-9-7 13:10:49 |顯示全部樓層
靚到暈add6icon
回復

vincentma 發表於 2009-9-7 13:26:49 |顯示全部樓層
嘩!好靚呀!更難得既係:居然無其他遊人!係大陸,真係好難得!
回復

阿晴 發表於 2009-9-7 15:04:06 |顯示全部樓層
hello! 雲雲~ ^  ^
相中牽牛花咁似ban ban有賣果隻品種ge? 估唔到神州大地都有~
回復