Hoya Mindorensis Yellow Corona枝條(完)

作者: B17 發表于 2018-10-18 21:40:04
5133 104
cokar 發表於 2018-10-23 09:50:55 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-23 09:20
俾個建議你,唔好種毬蘭,送哂俾人,唔好逆天而行,失敗居多

B17, 我知AR...係差D. ...但又真係最迷佢..
所以, 現在有D 品種見成日都唔得, 都唔太敢買了. 但有D 都OK, 就KEEP ON 對佢好, 希望佢肯生長好好同開花.
就好似我公司的CHOCOLATE...完全室內, 無窗位...佢竟然一直生好好, 仲大棵好多...雖然都係唔開花.
但竟比我拎返家個2盤都要好好多.
所以, 我想再堅持下..佢地肯生長出芽, 我都好開心GA...
回復

小雷子 發表於 2018-10-23 10:02:32 來自手機 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-10-23 09:50
所以, 現在有D 品種見成日都唔得, 都唔太敢買了. 但有D  ...

唔洗灰心的!選擇一些唔太需要陽光嘅品種!
令外,再諗下,屋企邊個位最光,有陽光晒到少少嘅位置!
回復

B17 發表於 2018-10-23 10:26:55 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-10-23 09:50
所以, 現在有D 品種見成日都唔得, 都唔太敢買了. 但有D  ...

喜蔭又點同呢,有個蔭字都知佢陰,燈光都夠種啦!我d喜蔭都係用光管,開花冇難度!

介紹兩隻過你,Hoya lacunosa,Hoya Endauensis!真係見光死,一曬就燶
Hoya lacunosa好d,唔曬就冇事,Hoya Endauensis要放遮光位既蘭花堆中,最陰係佢

回復

Ming36 發表於 2018-10-23 10:53:00 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-23 09:26
蝴蝶蘭最易種,唔使曬,一般窗邊都夠光
石斛唔係石觔!

收到,已更正,謝B大。
蝴蝶蘭之死,主要源於水苔轉水培及市場花後爛根的問題。
現在把仲有生命跡象的,轉晒落素燒盆觀察中
回復

cokar 發表於 2018-10-23 10:55:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-23 10:02
唔洗灰心的!選擇一些唔太需要陽光嘅品種!
令外,再諗下,屋企邊個位最光,有陽光晒到少少嘅位置! ...

THX THX.  努力中...現見大厚葉的. 都生得OK AR.
不過, 卷葉都生得不好, 改放我媽家了.
回復

cokar 發表於 2018-10-23 10:59:07 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-23 10:26
喜蔭又點同呢,有個蔭字都知佢陰,燈光都夠種啦!我d喜蔭都係用光管,開花冇難度!

介紹兩隻過你,Hoya  ...

THX B17大, 我家中現生最長命的是Hoya halconensis...佢唔係厚葉, 但佢係種最耐的了.
你講Hoya Endauensis 呢個, 我又未試過, 咁等我又搵來睇下先.
Hoya Endauensis 花樣係點AR?
回復

B17 發表於 2018-10-23 11:16:17 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-10-23 10:59
THX B17大, 我家中現生最長命的是Hoya halconensis...佢唔係厚葉, 但佢係種最耐的了.
你講Hoya Endauensi ...

未開過,我都唔知,睇相就咁樣
Hoya Endauensis-D001.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-10-23 12:38:17 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-23 10:53
收到,已更正,謝B大。
蝴蝶蘭之死,主要源於水苔轉水培及市場花後爛根的問題。
現在把仲有生命跡象的, ...

登你可憐喎
好快手喎!全部改返正確啦!

回復

coffeemilo 發表於 2018-10-23 16:06:23 來自手機 |顯示全部樓層
rayray66 發表於 2018-10-23 09:19
好彩我問吓啫,差啲攪錯呀!

唔追帖都唔知原來要葉片向下,我都搞錯方向浸根添
回復

B17 發表於 2018-10-23 17:29:03 |顯示全部樓層
coffeemilo 發表於 2018-10-23 16:06
唔追帖都唔知原來要葉片向下,我都搞錯方向浸根添

又唔完全係,條藤向上,葉就向下,條藤向下,葉就變向上
大部份葉向下,有兩條向上,帶花芽既,一睇就知方向,就算只得葉都唔難的

回復

wilan 發表於 2018-10-23 19:32:27 來自手機 |顯示全部樓層
已收到枝條了,謝謝B17
回復

coffeemilo 發表於 2018-10-23 23:02:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-23 17:29
又唔完全係,條藤向上,葉就向下,條藤向下,葉就變向上
大部份葉向下,有兩條向上,帶花芽既,一睇就知 ...

B17大,真係唔好意思我越睇越亂,可以指導一下該浸紅圈還是藍圈嗎?
回復

B17 發表於 2018-10-23 23:32:32 |顯示全部樓層
coffeemilo 發表於 2018-10-23 23:02
B17大,真係唔好意思我越睇越亂,可以指導一下該浸紅圈還是藍圈嗎?

箭咀指住葉節,長出分枝,向上生長,所以下方係腳
夠膽箭咀上方剪開,分兩段種
回復

Ming36 發表於 2018-10-24 00:34:40 來自手機 |顯示全部樓層
分差枝向上生長,浸下方是對了嗎?
已浸一天,兩枝條也未生根,請B大指教
回復

rayray66 發表於 2018-10-24 07:21:33 來自手機 |顯示全部樓層
請問這塊葉可否浸水生根出苗?
回復

coffeemilo 發表於 2018-10-24 08:36:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-23 23:32
箭咀指住葉節,長出分枝,向上生長,所以下方係腳
夠膽箭咀上方剪開,分兩段種  ...

明白了,但葉片開始黃,等佢強壯d先再分囉~唔想又做返植物殺手,要好好珍惜呢!多謝曬!
回復

B17 發表於 2018-10-24 09:47:22 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-24 00:34
分差枝向上生長,浸下方是對了嗎?
已浸一天,兩枝條也未生根,請B大指教 ...

綠豆咩,邊有咁快,慢慢來!
回復

B17 發表於 2018-10-24 09:48:23 來自手機 |顯示全部樓層
rayray66 發表於 2018-10-24 07:21

未試過,你試下
回復

cokar 發表於 2018-10-24 10:20:44 |顯示全部樓層
rayray66 發表於 2018-10-24 07:21

好難, 有人話無支節位, 長唔出新芽.
我之前都有掉葉. 試過幾塊都種. 成功不死有2塊. 但種左大半年, 佢都會係一塊葉. 但我知佢有根的. 因已抓實左水苔.
回復

cokar 發表於 2018-10-24 10:23:24 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-23 11:16
未開過,我都唔知,睇相就咁樣

你係苗?
原來係細花仔的.睇相似似地SUNRISE , 佢橙色D.
又留意下先.
回復