Hoya Mindorensis Yellow Corona枝條(完)

作者: B17 发表于 2018-10-18 21:40:04
5109 104
B17 發表於 2018-10-22 20:13:55 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-22 19:55
如有浸錯方向,請指正。

有花芽嗰棵一定唔會錯,另一棵就唔知啦
rayray66 發表於 2018-10-22 20:18:04 來自手機 |顯示全部樓層
我都收到了,多謝B大
小雷子 發表於 2018-10-22 20:31:47 來自手機 |顯示全部樓層
如有浸錯方向,請指正。

哈哈!你又跳左入毬蘭火坑喎!
枝條攪錯方向唔重要,但唔好攪錯分享者個名先最……最緊要!
佢係B17大大,唔係B12喎!
Ming36 發表於 2018-10-22 20:46:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-22 20:31
哈哈!你又跳左入毬蘭火坑喎!<span class="emoji emoji1f601"></span>
枝條攪錯方向唔重要,但唔好攪錯分享者個名先最…… ...

即刻加返個5比佢,已修正。太開心太興奮,忙中有錯添,下次唔敢
小雷子 發表於 2018-10-22 20:49:13 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-22 20:46
即刻加返個5比佢,已修正。太開心太興奮,忙中有錯添,下次唔敢 ...

哈哈!12+5=17
你真快手!抵讚!
Ming36 發表於 2018-10-22 20:53:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-22 20:31
哈哈!你又跳左入毬蘭火坑喎!<span class="emoji emoji1f601"></span>
枝條攪錯方向唔重要,但唔好攪錯分享者個名先最…… ...

未種過,見佢個樣幾得意,就試吓,小雷子,你有冇玩吓呀?
我係睇住啲葉嘅生長方向去浸佢根部,只係得頭同尾,一係對一係錯,其實冇乜相干,搞錯咗咪過兩日改方向囉
小雷子 發表於 2018-10-22 21:14:53 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-22 20:53
我係睇住啲葉嘅生長方向去浸佢根部,只係得頭 ...

小雷子有種毬蘭,不過種得麻麻地!
你慢慢試,慢慢玩,地球係圓架,一定行到返去!
Ming36 發表於 2018-10-22 21:19:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-22 21:14
小雷子有種毬蘭,不過種得麻麻地!<span class="emoji emoji1f605"></span>
你慢慢試,慢慢玩,地球係圓架,一定行到返去![ ...

我要上網搵吓資料或者走去搵啲書睇下點樣種,B大啲枝葉咁健康,唔可以浪費佢嘅心血
小雷子 發表於 2018-10-22 21:24:52 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-22 21:19
我要上網搵吓資料或者走去搵啲書睇下點樣種,B大啲枝葉咁健康,唔可以浪費佢嘅心血 ...

咁用心!一定唔會變殺手啦!加油啦!
Ming36 發表於 2018-10-22 21:58:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-22 21:24
咁用心!一定唔會變殺手啦!加油啦!<span class="emoji emoji1f609"></span>

我估你也明白殺手怎煉成,得到所有資訊,又睇書學習,有呢又路,但係實習起上嚟,就失敗告終
小雷子 發表於 2018-10-22 22:10:07 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-22 21:58
我估你也明白殺手怎煉成,得到所有資訊,又睇書學習,有呢又路,但係實習起上嚟,就失敗告終 ...

哈哈!我明呀!殺手最痛是這種!不過又唔洗怕!呢度有好多高人,有咩唔明,請教……請教……再請教!

Ming36 發表於 2018-10-22 22:23:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-22 22:10
哈哈!我明呀!殺手最痛是這種!不過又唔洗怕!呢度有好多高人,有咩唔明,請教……請教……再請教![emo ...

一定,先謝過小雷子
這些B大的枝葉,先浸出根,才有機會比我這個殺手大顯身手
B17 發表於 2018-10-22 22:35:29 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-22 20:53
我係睇住啲葉嘅生長方向去浸佢根部,只係得頭 ...

嗱咁樣嘅!當個切口吸到水之後,係咪可以反向輸送俾下方枝葉,確係有疑問!如果唔得,會唔會成條枯萎,靠你做呢個實驗啦!
cokar 發表於 2018-10-22 22:43:20 來自手機 |顯示全部樓層
B17大,今日收到了。多謝曬呀
cokar 發表於 2018-10-22 22:45:37 來自手機 |顯示全部樓層
如有浸錯方向,請指正。

嘩,你呢支真要比心機種好,已有花梗。超正。
B17大,我有無睇錯?因圖好細,睇唔清,但似。
Ming36 發表於 2018-10-22 22:52:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-22 22:35
嗱咁樣嘅!當個切口吸到水之後,係咪可以反向輸送俾下方枝葉,確係有疑問!如果唔得,會唔會成條枯萎,靠 ...

B大,應該唔可以做到啲返向嘢喎,根出就插入泥;如果那三塊葉向都呃我嘅話,過幾日就知
coffeemilo 發表於 2018-10-22 22:53:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17大,我也收到了。真是超開心,希望成功啦!舊年亦從你手上分享到風雨蘭種子,至今仍在風雨中成長,根球亦長大了很多^^  
Ming36 發表於 2018-10-22 22:56:37 來自手機 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-10-22 22:45
B17大,我有無睇錯?因圖好細,睇唔清,但似。 ...

應該曾經是花梗呱!
如果是新長出的花梗,冇理由B大俾我唔俾你喎?

可能佢知我是超新手及殺手,免得愛株命運慘不忍睹
B17 發表於 2018-10-22 22:59:44 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-10-22 22:45
B17大,我有無睇錯?因圖好細,睇唔清,但似。 ...

係!不過扞插後應該唔會開花!要發芽,出新葉,先有機會!
B17 發表於 2018-10-22 23:04:59 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-22 22:56
應該曾經是花梗呱!
如果是新長出的花梗,冇理由B大俾我唔俾你喎?

隨機的!