Petrocosmea Momo

作者: heiheimama 发表于 2007-10-18 10:08:03
2115 14
HI,第一次到訪,各位花友多多指教!昨天在繽紛買到一棵Petrocosmea "Momo",非常開心!之前去旅行行山(已忘了在尼泊爾還是台灣)見過野生的石蝴蝶,驚為天人,估唔到有得賣!
tata 發表於 2007-10-18 10:12:35 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-10-18 10:08 發表
HI,第一次到訪,各位花友多多指教!昨天在繽紛買到一棵Petrocosmea "Momo",非常開心!之前去旅行行山(已忘了在尼泊爾還是台灣)見過野生的石蝴蝶,驚為天人,估唔到有得賣! ...

歡迎你呀~我之前都種過Petrocosmea forrestii, 啲葉好得意, 花仔好似跳緊舞咁~
lala 發表於 2007-10-18 10:45:56 |顯示全部樓層
有冇相睇?? Thanks!!
xchoix 發表於 2007-10-18 11:12:30 |顯示全部樓層
我之前有棵...不過一個月就種死左
肥蚊蚊 發表於 2007-10-18 11:27:47 |顯示全部樓層
點樣架...??

比相相看看丫....thx~~~
noel 發表於 2007-10-18 12:29:26 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-10-18 10:08 發表
HI,第一次到訪,各位花友多多指教!昨天在繽紛買到一棵Petrocosmea "Momo",非常開心!之前去旅行行山(已忘了在尼泊爾還是台灣)見過野生的石蝴蝶,驚為天人,估唔到有得賣! ...

welcome~

Petrocosmea "Momo"
http://www.lyndonlyon.com/CP%20Gallery%20Petrocosmeas.html
kong 發表於 2007-10-18 13:14:40 |顯示全部樓層
我都試過種,但我失敗了!! 等你貼照片呀heiheimama!
heiheimama 發表於 2007-10-18 13:18:14 |顯示全部樓層
我講漏左,我o個棵只係有六塊葉既苗!希望種得大!花友們有冇貼士?p.s.其實石蝴蝶是否屬苦苣台科?我都唔知!

睇住人地d相先!

http://www.gesneriads.ca/petroc26.htm
kong 發表於 2007-10-18 13:23:47 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-10-18 13:18 發表
我講漏左,我o個棵只係有六塊葉既苗!希望種得大!花友們有冇貼士?p.s.其實石蝴蝶是否屬苦苣台科?我都唔知!

睇住人地d相先!

http://www.gesneriads.ca/petroc26.htm ...

係呀, 以下妙妙網頁可參考:
http://www.dollyyeh.idv.tw/picture_other.htm
wong 發表於 2007-10-18 18:04:09 |顯示全部樓層
石蝴蝶真係好靚.....
但係有d難種.....
heiheimama 發表於 2007-10-18 23:06:23 |顯示全部樓層
唔好嚇我啦,佢而家o甘細,我都好驚o架,佢細到我都唔好意思post出o黎!(其實我唔識在回覆狀態下post相,sorry!)
lolo 發表於 2007-10-18 23:19:26 |顯示全部樓層
我都種過   買咗幾日後   d葉好霉咗   跟住"焦"咗   
lolo 發表於 2007-10-18 23:28:30 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-10-18 23:06 發表
唔好嚇我啦,佢而家o甘細,我都好驚o架,佢細到我都唔好意思post出o黎!(其實我唔識在回覆狀態下post相,sorry!)

在回覆狀態下   填入"內容"   再按"預覽帖子"   便看到"上傳附件"欄   便可隨意加相   再試試
heiheimama 發表於 2007-10-18 23:36:55 |顯示全部樓層
咦!今次又得?上次見唔到”上傳”的選項(新手,請諒!)

細到!直徑2.5cm!

細到!直徑2.5cm!
kong 發表於 2007-10-19 10:20:38 |顯示全部樓層
又真係好細下喎!加油呀毛毛仔!