返回列表 發新帖

魚乾莢.....

作者: noel 发表于 2007-6-23 11:49:16
10006 52
bchai 發表於 2007-6-27 23:28:38 |顯示全部樓層
我的原來沒有死到,只是乾了。

父親:粉紅(山愈莖 post 的那一棵) or 白底縐邊中間紅色十字的無名 AV
母親:白底紫藍色 fingerprint 無名 AV

收得的種子也很少,希望成功啦!但就唔知BB的花會是什麼樣
水滸女子 發表於 2007-6-27 23:39:30 |顯示全部樓層
睇黎 你地已經玩到大晒 一般插乜插物都唔再滿足例你地
tata 發表於 2007-6-28 00:06:02 |顯示全部樓層

回復 #41 bchai 的帖子

bchai,

你啲收成多過noel嗰啲喎~ 快啲播種睇吓得唔得啦
糖糖 發表於 2007-6-28 10:33:58 |顯示全部樓層
好多好多種子呀........今次睇得好清楚.........
我都好想試下種種子呀........但係始終係 beginner.....都係乖乖學揷葉啦.....
noel 發表於 2007-6-28 17:51:11 |顯示全部樓層
可能真係擺得太耐....

bchai 你快 d 插種子啦~     我都想睇吓用種子種嘅AV 係點
bchai 發表於 2007-6-28 22:53:49 |顯示全部樓層
我已經播種了,但有什麼該注意呢?我很擔心它們不會發芽呀!因為我之前播了一些流鼻涕種子但一粒都無發芽! 是否要 wet &光d?
kong 發表於 2007-6-29 11:21:45 |顯示全部樓層
bchai你若可以帶返公司種就安全一d,用保鮮紙保濕,放在較光的位置應該可以發芽架!
bchai 發表於 2007-6-29 17:14:12 |顯示全部樓層
thanks kong 姐

咁要大約幾多天才發芽呢?
noel 發表於 2007-6-29 18:33:40 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2007-6-28 22:53 發表
我已經播種了,但有什麼該注意呢?我很擔心它們不會發芽呀!因為我之前播了一些流鼻涕種子但一粒都無發芽! 是否要 wet &光d?
雖然巳經播了種,但都想講我的做法 (曾用於流鼻涕種子上.. ),撒種前先將植料淋透,才將種子撒在泥上,之後便正如kong姐所說,加保鮮紙.....
kong 發表於 2007-6-29 18:59:20 |顯示全部樓層
http://www.tbg.org.tw/~tbgweb/cgi-bin/topic.cgi?forum=16&topic=1350&start=0&show=0
bchai,看看有沒有你要的資料,因我沒有試過播堇種子!

bchai 發表於 2007-7-1 10:42:47 |顯示全部樓層
Thanks Kong and Noel!
bchai 發表於 2007-7-8 22:40:24 |顯示全部樓層
Thanks to Noel & Kong! 看了你們的回覆後,我將最後的一包流鼻涕種子播種了,現在終於成功了,見到他們嗎?

我的流鼻涕終於發芽了

我的流鼻涕終於發芽了
noel 發表於 2007-7-12 16:53:18 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2007-7-8 22:40 發表
Thanks to Noel & Kong! 看了你們的回覆後,我將最後的一包流鼻涕種子播種了,現在終於成功了,見到他們嗎?