呵呵種花記(12月29日:cut佐頭嘅沙漠玫瑰)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 发表于 2007-10-17 20:44:25
31010 348
呵呵笑 發表於 2007-10-22 22:45:55 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2007-10-22 17:59 發表
今晚就播矮牛,是大花粉红色,去年買的採摘一點種子,不知能出芽吧?

jade:應該都得嘅。大家一齊努力啦!
羊咩咩 發表於 2007-10-23 00:01:34 |顯示全部樓層
我落左蟲藥呀~我想佢有X布效果,聽日post相比妳睇下得唔得,好嘛?
羊咩咩 發表於 2007-10-23 08:15:24 |顯示全部樓層
呵呵笑睇下得唔得~~
圖一五棵,多摘芯,圖二為其花蕾
圖三五棵,比圖一慢兩星期上盆,冇咩點理佢,放到貼近玻璃(冇位)
圖四三棵,唔多摘芯,但呢棵生長空間最大,因唔會好似前兩棵咁對住玻璃
照片 299 (Medium).jpg
照片 300 (Medium).jpg
照片 301 (Medium).jpg
照片 302 (Medium).jpg
Monse 發表於 2007-10-23 09:07:28 |顯示全部樓層
咩咩
你都種得佢好青綠及健康喎,我今早都發現我播的種子都發芽了(嘻嘻...都是頭一次種咋)因為見到高手呵呵笑種得太靚了 所以試吓種,大家努力啊。
羊咩咩 發表於 2007-10-23 10:43:03 |顯示全部樓層
我都係第一次播佢~不過覺得佢地對光都好敏感下喎!我另有六棵種左0係櫻桃鼠尾草下面(冇比鼠鼠遮住),但個盆近屋入d,細棵好多喎
mamajoe 發表於 2007-10-23 11:27:03 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-10-23 08:15 發表
呵呵笑睇下得唔得~~
圖一五棵,多摘芯,圖二為其花蕾
圖三五棵,比圖一慢兩星期上盆,冇咩點理佢,放到貼近玻璃(冇位)
圖四三棵,唔多摘芯,但呢棵生長空間最大,因唔會好似前兩棵咁對住玻璃 ...

真係好健康呀,,
呵呵笑 發表於 2007-10-23 12:53:04 |顯示全部樓層
咩咩,你啲矮牽牛好健康哦,雖然都係有啲密,不過應該冇問題啦!好快有花睇哦
不過如果你想佢健康啲,最好將近著盆底土壤位置的葉剪佐佢,開完花後儘量修剪下,咁它會發多啲分枝出嚟,咁啲花都會密啲啦

呵呵笑 發表於 2007-10-23 12:58:45 |顯示全部樓層
其實矮牽牛唔難種嘎,只是幼苗時期要小心照顧啫,它比較喜陽,所以曬多啲太陽佢就會大得好快嘎。泥唔好太過濕,幹濕相間(即等盆土幹佐再淋水)可以促進根系生長。
呵呵笑 發表於 2007-10-23 13:00:40 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-10-23 00:01 發表
我落左蟲藥呀~我想佢有X布效果,聽日post相比妳睇下得唔得,好嘛?

佢係懸垂品種啊?。
呵呵笑 發表於 2007-10-23 13:01:56 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-10-23 10:43 發表
我都係第一次播佢~不過覺得佢地對光都好敏感下喎!我另有六棵種左0係櫻桃鼠尾草下面(冇比鼠鼠遮住),但個盆近屋入d,細棵好多喎

咁要移它出嚟好啲哦。
羊咩咩 發表於 2007-10-23 13:05:07 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-10-23 01:00 PM 發表

佢係懸垂品種啊?。

真係問起我............唔知道啊!
羊咩咩 發表於 2007-10-23 13:05:41 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-10-23 01:01 PM 發表

咁要移它出嚟好啲哦。

揾唔到位
曉文 發表於 2007-10-23 19:26:17 |顯示全部樓層
矮牽牛今年冇種
佢d花大又多,好搶眼架
下年再重
sel 發表於 2007-10-24 15:09:09 |顯示全部樓層
http://www.tbg.org.tw/~tbgweb/cg ... m=18&topic=1746

台灣都好多人種, 可以參考吓
呵呵笑 發表於 2007-10-24 22:19:33 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-10-23 13:05 發表

真係問起我............唔知道啊!

啊?唔知咁點令佢長成瀑布啊?
呵呵笑 發表於 2007-10-24 22:21:59 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2007-10-24 15:09 發表
http://www.tbg.org.tw/~tbgweb/cg ... m=18&topic=1746

台灣都好多人種, 可以參考吓

多謝你啊sel,我有去睇佐,啲花好靚啊,顏色又多。我有時都會去“花花世界”到取經嘎。
羊咩咩 發表於 2007-10-25 00:51:41 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-10-24 10:19 PM 發表

啊?唔知咁點令佢長成瀑布啊?

冇呀~~多摘芯!見有d枝垂左落黎嘛~得嘛?
羊咩咩 發表於 2007-10-25 16:40:39 |顯示全部樓層
種子係0係EddieOR分享得到,所以我都唔知係咩
啱啱今日將兩盆野上左架,但有兩大問題就係唔知個架夠唔夠力,同花盆背光
照片 332 (Medium).jpg
呵呵笑 發表於 2007-10-25 20:31:04 |顯示全部樓層
咩咩,矮牽牛咁樣擺好靚哦,等到開花時會仲靚哦。(上面果盆好似懸垂品種,正面果盆就未開始垂)
呵呵笑 發表於 2007-10-25 20:42:08 |顯示全部樓層

Mones分享的紫葉酢醬草。
酢醬草原本在我嚟講係野草一級嘅,唔使咁隆重其事咁種,合適的水分、溫度它就會自動冒出嚟,然後長成一片,開花。後來到球根版一睇,先知自己的膚淺。原來它的家庭咁大,品種同花色如此之多,令我咋舌。多得Mones分享,開始我的第一盆正式種植的酢醬草。
收到球球後就落盆,淋足水後放在通風蔭涼處等待它出葉。

中間未有出葉,其它基本有伸出小葉

中間未有出葉,其它基本有伸出小葉