返回列表 發新帖

貼圖 金魚草 mamajoe看過來

關閉 [複製鏈接]
作者: jade_a 发表于 2007-10-17 00:36:54
3123 25
mamajoe 發表於 2007-10-27 23:18:53 |顯示全部樓層
jade_a,,,,,,今日無意中見到個盆度有點綠色,吾知係吾係發芽,,經我驗c咁驗左好耐,,,,,應該有二稞,就發芽呀,,
jade_a 發表於 2007-10-28 00:06:49 |顯示全部樓層
有希望啦
要好小心睇住.唔好多手呀,小芽好難打理,
mamajoe 發表於 2007-10-28 00:27:44 |顯示全部樓層
我驚佢太濕呀,因為個個膠盆,,好似透吾到水咁,,,呢幾日都吾敢加水住,希望佢出芽啦,,,,可以有花睇
mamajoe 發表於 2007-10-29 20:17:56 |顯示全部樓層
幾經辛苦生左二稞小芽,,,,今日吾知咩事,,,見到其中一稞(重要係比較健康個稞)比人連根but起左,我屋企無人,,,,吾知係咪比虫虫攪,,,,, 初頭以為佢高左咁多,睇真d先知佢成稞起左,,,,好奇怪
jade_a 發表於 2007-10-29 22:08:49 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-10-29 20:17 發表
幾經辛苦生左二稞小芽,,,,今日吾知咩事,,,見到其中一稞(重要係比較健康個稞)比人連根but起左,我屋企無人,,,,吾知係咪比虫虫攪,,,,, 初頭以為佢高左咁多,睇真d先知佢成稞起左,,,,好奇怪 ...

應該是佢自己長高咗,我都有這樣情况,,你小心加點泥,再加點水,試吓得唔得
mamajoe 發表於 2007-10-30 00:29:56 |顯示全部樓層
jade_a ,,,,,,,,,,,,,,,,, 我以為比虫虫咬左佢出黎,,吾通佢好似d魚仔咁,,要跳缸?
我好小心咁落返入泥啦,,重做左防範措施,,