生根粉一問

作者: agnespoon 發表于 2009-2-15 22:35:13
1985 4
我想問下大家知唔知邊度有生根粉買呀? 我昨天係花墟既花寶同繽紛都問過, 佢地話冇得買, 冇晒貨, 唔知邊度仲有得買呢? 另外花寶果個職員就介紹左hi-fresh比我, 佢話依隻都可以當生根粉用, 係咪真係得架?  有冇人試過可以浸出根呀?
tsoiyiu1009 發表於 2009-2-15 22:41:05 |顯示全部樓層
我想問下大家知唔知邊度有生根粉買呀? 我昨天係花墟既花寶同繽紛都問過, 佢地話冇得買, 冇晒貨, 唔知邊度仲有得買呢? 另外花寶果個職員就介紹左hi-fresh比我, 佢話依隻都可以當生根粉用, 係咪真係得架?  有冇人試過 ...
agnespoon 發表於 2009-2-15 22:35

我都用hi-fresh當生根粉用~
上次格子團既月季下盆前,我都用hi-fresh開水浸苗,
一黎可消毒殺菌,出根都快d壯d~
仲有kimiko俾我果兩片av葉(Rob 's Cherry soda)
用hi-fresh開水浸,一個月到就出根~
回復

agnespoon 發表於 2009-2-15 23:01:23 |顯示全部樓層
2# tsoiyiu1009

我冇試過用hi-fresh黎浸av葉等佢出根呀, 我只見我朋友用過生根粉黎浸佢盆新磯內亞鳳仙咋, 我見怇用水開稀左d花根粉之後, 一星期都唔夠就出左好多根, 真係快得好緊要. 所以我都想試下羅. 但現時又買唔到, 所以如果hi-fresh得既一我都想試下.
回復

rosekarming 發表於 2009-2-16 00:00:26 |顯示全部樓層

其實我發現係唔用都得架, 我依家全部都冇用架, 實驗証明左, 花友kelly都話唔洗用我先一路冇用到生根粉同ABlu
我插葉係用2號珠石, 成功率真係好高呀
回復

agnespoon 發表於 2009-2-17 19:27:19 |顯示全部樓層
我依家係想將120既走莖出根, 等佢出左根之後可以落泥, 我見佢根本都冇出根, 試過將佢放係d泥上面好耐, 成幾個月有多, 不過都係唔見佢出根, 所以想試下用生根粉羅.
回復